Gorenjska
833 ogledov

Oglišča trnove krone so slike Škofjeloškega pasijona

zbirateljski kovanci Banka Slovenije
Banka Slovenije bo v sredo, 12. maja, dala v obtok in prodajo zbirateljske kovance, posvečene 300. obletnici Škofjeloškega pasijona.

Kot pojasnjujejo iz Banke Slovenije, bo mogoče zbirateljske kovance, ki so zakonito plačilno sredstvo le na območju Republike Slovenije, kupiti le pri pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije, družbi Moro & Kunst.

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona je križ, katerega stičišče premic predstavlja center dogajanja – ulice Škofje Loke. Okoli križa na sprednji strani tri lomljene črte ne predstavljajo le avditorija, ampak tudi trnovo krono. Vsako izmed 13 oglišč krone predstavlja eno izmed slik Škofjeloškega pasijona.

Na kovancu je na spodnji polovici zapisana letnica »1721« in pod njo napis »Škofjeloški pasijon«. Nad eno od črt križa je vkovan podpis iz rokopisa patra Romualda.

Pater Romuald – Lovrenc Marušič je v letih med 1715 in 1727 deloval v Škofji Loki kot pridigar in voditelj procesije (magister processionis) in je tudi zaslužen za zapis Škofjeloškega pasijona (Processio Locopolitana).

Škofjeloški pasijon je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo zapisano v slovenskem jeziku z dodatki v latinskem in nemškem jeziku in z režijskimi opombami. Je eden od največjih dosežkov slovenskega slovstva v dobi baroka. Velja tudi za edino, v celoti ohranjeno, režijsko pasijonsko knjigo v Evropi iz začetka 18. stoletja.

Avtor likovne rešitve kovancev je arhitekt Matej Štanta.

Dve seriji tudi jeseni

Jeseni pa namerava Banka Slovenije izdati še zbirateljske kovance ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije in spominske kovance ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem.

V Banki Slovenije ob tem pojasnjujejo, da so zbirateljski kovanci zakonito plačilno sredstvo le na območju Republike Slovenije, spominski kovanci pa v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti.

Na voljo bodo naslednje količine in prodajne cene zbirateljskih kovancev: 500 zlatnikov po prodajni ceni 440 evrov, 1000 srebrnikov po prodajni ceni 50 evrov, 40.000 dvokovinskih kovancev navadnega kovanja po prodajni ceni tri evre ter 750 dvokovinskih kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po prodajni ceni 17 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.