Gorenjska
2481 ogledov

Okolica cerkve v Crngrobu bo še lepša

Občina Škofja Loka začenja trajnostno ureditev dostopnih površin in postavitev urbane opreme pred cerkvijo v Crngorobu.

Romarska cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu, velja za eno izmed najlepših gotskih cerkva na Slovenskem in predstavlja kulturni spomenik državnega pomena v smislu sinteze arhitekture, razvoja srednjeveških stenskih poslikav in notranje opreme, zlasti zlatih oltarjev in dragocenih – obnovljenih - baročnih orgel ter sodi med izbrane sakralne spomenike Slovenije. Občina Škofja Loka bo sedaj trajnostno uredila dostopne površine in postavila urbano opremo pred cerkvijo.

»Poleg same fizične ureditve okolice cerkve, želimo s tem projektom znova poudariti njeno izjemno ambientalno umestitev in njen kulturni pomen. V sklopu projekta smo pripravili tudi niz kulturnih vsebin, programov in dogodkov, ki med drugim vključujejo vodene oglede, razstavo predmetov (eksponatov) v njihovem izvornem okolju, koncerte in tematske poti,« so sporočili z Občine Škofja Loka.

Trajnostno ureditev okolice cerkve izvajajo v sklopu projekta ''Crngrob naokrog'', ki ga občina vodi skupaj s projektnimi partnerji Razvojno agencijo Sora, škofjeloškim Javnim skladom za kulturne dejavnosti, Kulturno – zgodovinskim društvom Lonka Stara Loka, Loškim muzejem in Župnijo Stara Loka in se sofinancira iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014-2020. Vrednost ureditvenih del, ki jih bo izvedlo podjetje Lavaco d.o.o. in bodo izvedena v letošnjem letu, skupaj zanša 9.000 evrov.

»S projektom tako nadaljujemo aktivnosti za ohranjanje oziroma varovanje kulturne dediščine ter popularizacijo umetnosti z vključevanjem različnih ustvarjalcev, tudi – in predvsem - iz lokalnega okolja. Naša sakralna in kulturna dediščina in umetnost bosta tako postala še bolj dostopna in bolj  privlačna, tako za domačine, kot za turiste oziroma obiskovalce od vsepovsod,« so ob tem še zapisali na škofjeloški občini.

Komentarjev 1
  • Ruth_Hegwood 09:01 20.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎