Gorenjska
659 ogledov

Oktobra bo slovenska himna dobila svoj park

Peter Šalamon
Mestna občina Kranj (MOK) je odprla javno razstavo natečajnih rešitev za ureditev Parka slovenske himne, ki bo vzpostavljen ob Prešernovem gaju.

Javni mestni park nacionalnega pomena, ki ga bodo poimenovali po slovenski državni himni Zdravljica Franceta Prešerna in po nekdanji dolgoletni narodni himni, zdaj pa himni Slovenske vojske Naprej zastave slave Simona Jenka, namerava MOK urediti na trenutno degradiranem in neurejenem območju v lasti Župnije Kranj, ki pri projektu tudi aktivno sodeluje. S tem želijo še posebej počastiti oba avtorja besedil, Franceta Prešerna in Simona Jenka, ki sta pokopana v neposredni bližini bodočega parka v Prešernovem gaju.

Na javni natečaj, ki ga je MOK v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala konec januarja, je prispelo 15 natečajnih rešitev. Ocenjevalna komisija je na koncu postopka, ki je potekal v obliki šestih sej, sprejela odločitev o dodelitvi nagrad in priznanj. Nagrado za najboljšo rešitev so tako podelili biroju a2o2 arhitekti. »Izmed vseh prispelih elaboratov so avtorji najbolj poglobljeno razmislili o pripovednosti zasnove v kontekstu spreminjanja skozi letne čase,« je med drugim zapisala ocenjevalna komisija v obrazložitvi.

 | Avtor:

Ocenjevalna komisija je sprejela odločitev, da se 2. nagrada ne podeli, pač pa je podelila enakovredni nagradi za tretje mesto skupini arhitektov v sestavi: Janez Gaberščik, mag. inž. arh.; Maja Likar, abs. arh.; Peter Suhadolc, abs. arh.; Vida Katarina Vidovič, mag. inž. arh., in Matej Vodnik, štud. arh. »Na diskretni dvojnosti utemeljen elaborat je učinkovit primer preoblikovanja ambienta z minimalnimi spremembami terena in sekvenc pogleda,« med drugim piše v obrazložitvi.

 | Avtor:

Enakovredno 3. nagrado je za natečajno rešitev prejela tudi skupina v sestavi: Mirjana Lozanovska, mag. inž. arh.; Silvija Shaleva, mag. inž. arh.; Erik Jurišević, abs. arh.; Silvia Navarro Carrillo, mag. inž. arh., in Andrej Gorišek. »Elaborat predvideva oblikovanje izrazito osne zasnove: tlakovane poti v osrednji osi natečajnega območja, na katero se navezujejo vstopna bariera-klop, štiri v teren izginjajoče klopi, ki simbolizirajo štiri pesnike in skladatelje obeh himen, in končni komemorativni ambient ob nekoliko višjem končnem zidcu z vrezanimi verzi obeh himen,« je zapisano v obrazložitvi.

 | Avtor:

Poleg nagrad je komisija podelila tudi priznanje za »idejo introvertirano oblikovanega kontemplativnega prostora«, in sicer skupini z naslednjimi avtorji: Maša Mertelj, mag. inž. arh.; Matic Vrabič; Eva Gusel, mag. inž. arh.; Elvis Jerkič, abs. arh.; Tamara Németh, abs. arh., in Aina Radovan, štud. arh.

 | Avtor:

 

Sedaj razstava natečajnih rešitev, jeseni pa že nov park

Danes so tako na lokaciji bodočega Parka slovenske himne tik ob Prešernovem gaju odprli razstavo natečajnih rešitev za ureditev parka. »Mogoče bo na prvi pogled zmagovalna natečajna rešitev na nas pustila nek vtis zadržanosti, ampak če si dovolimo, da se vanjo poglobimo, bomo ugotovili, da je polna enega ustvarjalnega naboja in pa tudi simbolike. S tem bomo sooblikovali en kakovosten prostor, prijeten za zadrževanje tako za prebivalce kot tudi za obiskovalce,« je povedala predsednica ocenjevalne komisije dr. Andreja Zapušek Černe.

»Ideja, ki je nastala na MOK, je, da degradirano območje ob Prešernovem gaju, kjer sta pokopana naša velika pesnika France Prešeren in Simon Jenko, namenimo parku slovenske in narodne himne. Avtorja besedil obeh sta pokopana prav v gaju. Kranj dobiva novo parkovno površino in računam, da bo vsaj enkrat na leto v tem parku potekal dogodek v počastitev obeh himn,« je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Park slovenske himne bo zrasel na zasebnem zemljišču župnije Kranj. V ta namen je to zemljišče brezplačno dalo v uporabo. »V župniji smo počaščeni, da lahko sodelujemo pri tem projektu. Župnija Kranj je že zgodovinsko povezana z mestom in ves čas smo se trudili, da bi z vsemi skupaj delali za skupno dobro. Tudi zato, da domovinske vrednote bolj promoviramo in s tem utrdimo našo skupnost, da se povežemo civilna družba, javna sfera, občina in država ter da pripomoremo k temu, da začutimo, da lahko s sodelovanjem naredimo veliko dobrega,« je povedal kranjski župnik dr. Andrej Naglič.

Na odprtju razstave je bil prisoten tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin. »Simboli države so zelo pomembni, ker nas povezujejo, ker nas delajo kot narod. In himna je eden od teh simbolov. Obe himni, državna in vojaška, na nek način kažeta na karakter Slovenk in Slovencev. Nastajali sta v obdobju, ko se je slovenski narod prebudil. Na eni strani kažeta našo borbenost, ko gre za naš narod, naše interese, da se znamo postaviti zase, po drugi strani pa tudi za miroljubnost, da smo pripravljeni sobivati in sodelovati z vsemi narodi sveta,« je med drugim izpostavil Tonin.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Častni pokrovitelj projekta izgradnje in otvoritve parka slovenske himne je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Župan Rakovec je prav danes podpisal pogodbo s prvonagrajeno ekipo arhitektov, tako da se bodo dela za vzpostavitev novega parka začela v septembru, sam park pa naj bi zaživel oktobra. Do takrat pa so na samem območju, kjer bo park, postavljene predstavitve natečajnih rešitev z grafičnim prikazom in kratkim opisom predlogov.

NOV PARK Gorenjska Kranj bo dobil Park slovenske himne
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.