Gorenjska
288 ogledov

Okužbe na Gorenjskem strmo naraščajo

Širjenje koronavirusa na Gorenjskem se ne ustavlja. Regija je po številu okuženih na prvem mestu. Med najbolj izpostavljenimi pa v zadnjih dneh ostajajo še naprej Mestna občina Kranj in Škofja Loka, kjer dnevno potrdijo več novih primerov okužbe. Ta pa se širi tudi med najbolj ranljivo populacijo. V Kranju se že pripravljajo na krizne razmere tudi tako, da iščejo primerne prostore za začasne namestitve bolnih ljudi in pozivajo prostovoljce, naj se pridružijo zlasti pri pomoči starejšim.

V Mestni občini Kranj se je število okuženih z novim koronavirusom v zadnjem tednu strmo povečalo. Enako velja tudi za občino Škofja Loka, dosti pa ne zaostaja niti večina drugih gorenjskih občin. Včeraj so tako v Kranju potrdili 16 novih okužb, kar je sicer precej manj kot v dnevih pred tem, ko je bilo zaznanih od 40 do 60 novih okužb dnevno. V Škofji Loki pa imajo 17 novih okužb. V gorenjski regiji so včeraj potrdili okužbe še v Radovljici (12), Železnikih (8), Cerkljah na Gorenjskem (4), Šenčurju (4), Gorenji vasi - Poljanah (3), Kranjski Gori (2), Naklem (2), Jesenicah (1) in Žirovnici (1). Trenutno je aktivnih 1201 okuženih, od tega še posebej izstopata že prej omenjeni Mestna občina Kranj z 334 aktivno okuženimi in Občina Škofja Loka z 217. Po naših informacijah so glavna žarišča okužb rojstnodnevne zabave, šole, vrtci in tudi koncert.

 | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19

Vsi pristojni zato občanke in občane pozivajo, da upoštevajo vse veljavne ukrepe. "Kot veste, je število okuženih z novim koronavitusom doseglo rekordne številke. Vsi si prizadevajmo, da bi umirili trenutno stanje. Pri tem je izjemno pomembno, da se res dosledno držimo vseh zaščitnih ukrepov. Poskrbimo za higieno rok, nosimo zaščitne maske, držimo medsebojno razdaljo, omejimo stike, družimo se le z našim najožjim krogom, zaščitimo ranljive skupine in navsezadnje tudi sebež. Odpovejmo se nenujnim stvarem in postavimo zdravje na prvo mesto. Bodimo previdni, pokažimo da smo odgovorni. Kranj zmore mnoge stvari. Prepričan sem, da tudi to. Stopimo skupaj tako, da smo narazen. Pazite nase in ostanite zdravi," poziva župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Dodtani ukrepi za ustavitev širjenja virusa

Od tega tedna veljajo nekateri dodatni ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Vstop v kranjsko občinsko stavbo in Upravno enoto Kranj je dovoljen samo po predhodni najavi oziroma rezervaciji termina. Enak ukrep so sprejele tudi okoliške občine. Ob tem vsi pozivajo, da naj stvari, če je le mogoče, uredijo na daljavo preko euprave, po telefonu, elektronski pošti. Komunala Kranj je sporočila, da jih uporabniki le v nujnih primerih lahko obiščejo v času uradnih ur samo na enotni vstopni točki podjetja – blagajni, kjer jih bodo usmerili naprej. V poslovne prostore Komunale Kranj lahko vstopajo uporabniki posamično in samo v primeru, da so zdravi. V primeru bolezenskih znakov okužbe zgornjih dihal uporabniki ne smejo dostopati v prostore. Prosijo še za dosledno upoštevanje higiene rok in kašlja ter vzdrževanje razdalje najmanj dva metra ter izogibanje nenujnim tesnim stikom, uporabnikom pa svetujejo, da v čim večji meri uporabljajo elektronske poti za poslovanje s podjetjem.

Virus se širi tudi med najbolj ranljivimi

V Domu upokojencev Kranj so včeraj potrdili okužbo z novim koronavirusom med zaposlenimi v zdravstveno negovalni enoti. Danes tako testirajo vse zaposlene v  tej enoti. Kot nam je povedala direktorica doma Nadja Gantar pa je imela okužena na žalost tudi stike s stanovalci. "Stanovalci, ki so bili v stiku z obolelo, so v izolaciji in bomo prihodnjih 7 dni opazovali njihovo simptomatiko. Po priporočilih epidemiologinje jih bomo testirali le v primeru, da bi kazali znake okužbe," pojasnjuje Gantarjeva.

Virus pa se širi tudi v Centru slepih in slabovidnih Škofja Loka, ki je eno glavnih žarišč novih okužb na Gorenjskem. Po podatkih je trenutno okuženih 33 stanovalcev in 10 zaposlenih. Začeli so tudi premeščati stanovalce, okužene z novim koronavirusom, v telovadnico bližnje osnovne šole. Telovadnico so med koncem tedna preuredili v več sob, v katerih bo prostora za 45 ljudi.
Zadnji podatki za tržiški Dom Petra Uzarja kažejo, da so okuženi 3 zaposleni in 3 stanovalci. Zadnja testiranja niso potrdila novih okužb. 7 stanovalcev in 2 zaposlena so okuženi v Domu starejših Preddvor.

Poziv z Mestne občine Kranj

Danes pozno popoldne so z MO Kranj sporočili, da glede na hitro rastoče okužbe iščejo začasne lokacije za obolele. V tem tednu bo civilna zaščita zbrala kadre, postavila sistem in tehnično podporo. Občina poziva vse zainteresirane za prostovoljno delo. Ti naj pokličejo na številko 080 18 85. "Njihov prispevek bo dragocen pri pomoči v domovih za starejše občane in pri logistično-operativnih nalogah kot so prevoz in selitev starejših, osebna pomoč, pomoč pri hoji z berglami, prevoz do zdravnika, dostava zdravil ... MO Kranj bo zanje poskrbela tudi z usposabljanjem o varovanju in ravnanju z zaščitno opremo, " so zapisali v pozivu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.