Gorenjska
337 ogledov

Opogumljajo k udejstvovanju žensk na področju tehnologije

Mestna knjižnica Kranj
V Mestni knjižnici Kranj (MKK) so se pridružili širšemu EU projektu »Evropski izziv (The Europe Challenge)«, ki ga financirata European Cultural Fundation in Amsterdam Public Libraries. V kranjski knjižnici so si izbrali temo o ženskah in tehnologiji z naslovom »Tehnofobija ni za ženske«.

Evropski izziv vključuje knjižnice in njihove lokalne skupnosti iz vse Evrope ter jim omogoča, da preoblikujejo sedanji in prihodnji pomen javnega prostora. »K projektu smo bili povabljeni na podlagi dobrega sodelovanja z našo direktorico Majo Vunšek. Odločili smo se za sodelovanje, saj se nam je zdela pobuda zelo zanimiva. Gre za izziv povezovanja z lokalno skupnostjo in nagovarjanje družbeno angažiranih tem. V Mestni knjižnici Kranj smo se po premisleku odločili za temo udejstvovanja žensk v znanstveno-tehnoloških okoljih,« je povedala vodja projekta v MKK Nina Svetelj in dodaja: »Za MKK to pomeni nov način povezovanja z lokalno skupnostjo na eni strani in na drugi povezovanje z organizacijami s katerimi prej še nismo sodelovali. Hkrati se vpenjamo v mrežo velikih  evropskih knjižnic s katerimi se bomo povezovali in si izmenjevali dobre prakse. Seveda pa si želimo z dejavnostmi, ki jih bomo razvili v okviru izziva, vplivati na spremembe v družbi.«

 | Avtor:

 

Rušijo stereotipe, razkrivajo nove možnosti in opogumljajo ženske

Znanstveno, tehnološko in inženirsko področje je kljub spreminjajoči se družbi še vedno razmeroma moška domena. Stereotipa, da tehnologija ni za ženske in da se ljudje na splošno delimo na naravoslovce in družboslovce, sta samo dva vidika širšega in kompleksnejšega vprašanja. »Projekt Mestne knjižnice Kranj »Tehnofobija ni za ženske« želi prodreti globlje v razumevanje prednosti in izzivov, s katerimi se soočajo ženske na znanstveno-tehnološkem področju. S pomočjo posvetovalne skupine želimo zaznati in podpreti potrebe lokalne in širše skupnosti. Zanima nas, kako lahko knjižnica s ponudbo izobraževanj, delavnic in drugih dogodkov poveže skupnost k spodbujanju žensk za udejstvovanje v znanstveno-tehnoloških okoljih,« pojasnjuje Sveteljeva.

Projekt je zastavljen interaktivno. Kot član lokalne skupnosti ali posameznik, ki ga tematika zanima, predstavlja pomemben člen pri ugotavljanju in zaznavanju razmer ter vzdušja v družbi. Neposredno bo lahko predstavil svoje izkušnje, pomisleke in predloge. »Trenutno zbiramo prijave v posvetovalno skupino, ki nam bo nudila boljši vpogled v temo in nam pomagala s predlogi za razvoj programa dejavnosti in dogodkov, ki jih bomo v knjižnici organizirali do konca leta 2021. Moja želja je, da bi v okviru izziva organizirali tudi Živo knjižnico z ženskami, ki delujejo v znanstveno-tehnoloških okoljih, a trenutno še ne morem ničesar obljubiti,« pravi Sveteljeva.

 | Avtor:

 

Pridružijo se lahko tudi moški

Kot rečeno, se bodo v MKK v okviru projekta predvsem posvetili rušenju stereotipov, razkrivanju novih možnosti in opogumljanju k udejstvovanju žensk na področju tehnologije. To pa po besedah Nine Svetelj ne pomeni, da v projektni skupini niso dobrodošli tudi moški. »Posvetovalno skupino bi radi sestavili zelo raznoliko in zato so seveda vabljeni tudi moški, ki se s tematiko ukvarjajo tako ali drugače. Načeloma bomo aktivnosti pripravili tako, da bo en del za široko publiko, na primer za starše, ki bi radi svojim hčerkam nudili čim več možnosti, drugi del pa neki ozki skupini, ki se bodo res priučile nekih veščin. Ta del pa bo verjetno res namenjen le ženskam. Ampak seveda moramo počakati na rezultate posvetovalne skupine. Mogoče nas zanese v povsem novo smer.«

Projektni skupini se lahko zainteresirani pridružijo do 13. aprila z izpolnitvijo vprašalnika, ki jim bo v pomoč pri izboru sodelujočih. Projekt »Tehnofobija ni za ženske« pa bodo javno predstavili 9. maja, na dan Evrope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.