Gorenjska
210 ogledov

Opozarjali so od marca

OŠ Jela Janežiča Škofja Loka OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
Na Gorenjskem so razmere zaradi covida-19 čedalje bolj zaskrbljujoče. Na Jesenicah zdravijo danes 10 bolnikov. Na Golniku je 16 bolnikov, na intenzivni negi so štirje, en bolnik pa je včeraj umrl. Hudo je v Kranju, kjer je dnevni prirast kar 34 na novo okuženih, skupaj pa so aktivni 204. A še huje je statistično gledano v občini Škofja Loka, kjer je bilo včeraj na novo pozitivnih 20 občanov, glede na podatke iz sledilnika covid je trenutno 131 aktivno okuženih.

Že danes nekateri zapirajo gostinske lokale, drugi jih bodo jutri, v soboto, prepovedane so prireditve, shodi, organizacije porok. Izjema je, če ima prireditelj že izdano posamično dovoljenje NIJZ-ja. V ponedeljek bo začasno šolanje spet teklo na daljavo. Na Gorenjskem je obvezna tudi uporaba obrazne maske na prostem. Maska na prostem ni  potrebna le ob individualni športni dejavnosti na prostem, na primer pri kolesarjenju.

V preteklih dneh smo poročali o težkih razmerah v Centru za slepe, slabovidne in starejše Škofja Loka. Direktorica CSS Silva Košnjek nam je danes sporočila, da imajo v domu 24 stanovalcev in šest zaposlenih, zbolelih za covid-19. Bolne stanovalce bi radi čimprej preselili v telovadnico bližnje Osnovne šole Jela Janežiča,  in sicer bodo to storili po ustrezni ureditvi protokolov za vzpostavitev rdeče cone.

Na našo pripombo, ali v Škofji Loki res ni bolj primerne lokacije kot je telovadnica, saj jo uporablja še ena ranljiva skupina, to so otroci in mladi s posebnimi potrebami, je direktorica Silva Košnjek odgovorila, da prosi za naš predlog, kajti z velikim trudom župana Tineta Radinje in koordinacijske  skupine skupaj z epidemiologi  ga niso dobili, ker so določeni  protokoli za dostop, čiste in nečiste poti…

Zaenkrat bolniški oddelek v domu

»Želimo zaščititi 200 stanovalcev, kajti mešanje bolnih in zdravih je velik problem, glede na tehnične zmogljivosti CSS pa smo že v marcu opozorili  ob pripravi kriznega načrta, da smo tako kot velika večina domov zelo prostorsko omejeni. Težko je zdrave stanovalce izseliti iz njihovih sob, da bi urejali rdečo cono kot bolniški oddelek,« je še razložila direktorica.

Prošnja za pomoč pri kadrih

OŠ Jela Janežiča je šola za otroke in mlade s posebnimi potrebami, ki prihajajo iz občin Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri, Železniki, Medvode in Kranj. Kot je pojasnila Silva Košnjek, bodo šolarji lahko imeli nemoteno pouk, saj bo CSS uporabil le telovadnico. Z ničemer pa glede okužbe ne bodo ogrožali nikogar, saj bo vse zagotovljeno s preureditvijo. Veseli pa bi bili pomoči pri kadrih, je še poudarila Silva Košnjek.

Z občine Škofja Loka pa smo danes dobili pojasnilo, da je občina dejavno sodelovala in pomagala predvsem pri zagotavljanju najbolj optimalnih lokacij oziroma objektov za prestavitev dela domskih kapacitet. Če bo potrebno telovadnico aktivirati, pa bo telovadba organizirana v bližnji športni dvorani (Poden, op. a.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.