Gorenjska
1182 ogledov

Orkester Gimnazije Kranj: prihaja filmska glasba

Orkester Gimnazije Kranj Gimnazija Kranj Tokrat bo odmevala filmska glasba.
Svetovno znani orkester Gimnazije Kranj bo zopet nastopil. Tokrat se bodo 10. maja 2022 v Letnem gledališču Kishelstein sedanji in nekdanji gimnazijci glasbeniki predstavili s filmsko glasbo.

»Tokratni spomladanski koncert smo naslovili z verzom iz zadnje skladbe, ki bo zazvenela na koncertu – ZA VSE, KI SANJAJO. Gre namreč za nanašalnico na skladbo Audition (Fools who dream) iz znane filmske uspešnice Dežela Lala,« je napovedal Erik Šmid, zborovodja Dekliškega zbora Gimnazije Kranj in eden glavnih organizatorjev koncerta. V Letnem gledališču Kishelstein bodo tako 10. maja 2022 ob 19.30  zazveneli širši publiki poznani toni, kot običajno bodo na koncertu navduševali orkester, šolska zbora (dekliški in fantovski) in gimnazijski solisti.

Harry Potter, Gospodar Prstanov, Sreča na vrvici ...

Filmska glasba s svojo dramatičnostjo prav posebej učinkuje na poslušalca; zagotovo bodo navdušili tudi tokratni izvajalci. Na repertoarju namreč ne manjka tistih filmskih skladb, ki jih gotovo poznamo vsi – Erik Šmid obljublja tudi najbolj znane mojstrovine. 

»Že sam naslov nakazuje, da bodo na koncertu zazvenele skladbe iz različnih filmov in risank, vse od Gospodarja prstanov, Harryja Potterja, Zboristov, Sreče na vrvici, Male morske deklice, Piratov s Karibov, Hobita in še in še,« je povedal. Tako bodo v torek odmevali posebej znani toni.

Vodja orkestra že drugič Zajec

Izmed pomembnih imen koncerta izstopa še dirigent gimnazijskega orkestra, Karim Zajec, nekdanji gimnazijec in študent orkestrskega dirigiranja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, ki ob vajah z orkestrom ugotavlja, kako se da z gimnazijci doseči ogromno: »Res je užitek delati z njimi, jih pripraviti do nekega nivoja, da lahko odlično odigrajo tudi zelo težke skladbe.«

Dirigentsko vlogo orkestra Gimnazije Kranj letos prevzema drugič – prvič je dirigentsko palico uspešno vihtel na spomladanskem koncertu 2016 v Cerkljah. »Takrat sem dobil prvo priložnost dirigirati. Bila je odlična sprememba energije od velikih projektov na malo bolj intimno raven – v Cerklje. Takrat mi je to pomenilo eno noro dobro izkušnjo – prvič sem bil pred orkestrom, sanje so se mi uresničile.«

Skupno delo številnih

Poleg dobro znanega dekliškega gimnazijskega zbora bo nastopil tudi Fantovski pevski zbor Gimnazije Kranj, vodi ga Ana Bec, glavno vlogo pri organizaciji celotnega koncerta pa poleg Šmida nosi še profesorica Barbara Kušar. A to še ni vse, pri koncertu sodelujejo številni drugi gimnazijci: »Poleg glasbenega dela bo koncert spremljan z animacijami, ki jih je pripravil profesor Jakob Drmota z našimi dijaki,« nam je povedal Šmid.

Koncert se letos odvija po kar dvoletnem premoru, vstopnice pohajajo. »Dijaki in njihovi mentorji se koncerta po dvoletnem premoru neizmerno veselimo in z veseljem ugotavljamo, da bo tudi letošnji koncert izredno lepo obiskan – vstopnice gredo namreč za med. Koncert bomo tokrat prvič izvedli v Letnem gledališču Khislstein in ga s tem približali še širši publiki,« je dodal.

Septembra 20 let delovanja

Orkester gimnazije Kranj tako že leta navdušuje z najrazličnejšimi izjemno kakovostnimi izvedbami tako najbolj znanih in zahtevnih klasičnih del svetovne glasbene sfere kot tudi s povsem avtorskimi priredbami. Ko se je začelo davnega 2002, je dirigentsko palico vihtel Nejc Bečan, med leti 2009 in 2017 je orkester letno razprodajal tudi Gallusovo dvorano.

Septembra letos se napoveduje še en gimnazijski koncert, posvečen prav 20-letnici orkestrskega delovanja, tudi nanj že tečejo priprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.