Gorenjska
19327 ogledov

Kranj: Orožje za smrtonosni pohod skrivali v mikrovalovni pečici

pištola Profimedias
Slovenska policija je v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi uspešno preprečila strelski pohod, ki ga je po neuradnih informacijah načrtoval 20-letnik na območju Radovljici.

Slovenska policija je bila ta mesec s  strani ameriških organov obveščena o zasegu pošiljke, v kateri sta bila skrita dva kosa orožja in več kosov streliva. Šlo je za polavtomatsko puško in avtomatsko strelno orožje, ki ga uporabljajo varnostni organi za bojevanje. "Vse je bilo skrito v mikrovalovni pečici, osumljenec pa je orožje naročil na temnem spletu in zanj plačal 5000 evrov. V hitri preiskavi so slovenski policisti izsledili naročnika. Ugotovljeno je bilo, da ga je osumljenec kupil z namenom uporabe za množično pobijanje v javnih ustanovah," je pojasnil vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša.

Motiv naj bi bilo maščevanje osebam, ki jih je osumljenec poznal. Policisti zaradi nadaljnje preiskave ne izdajajo, za katere ustanove naj bi šlo, prav tako pa niso potrdili, da je osumljenec srednješolec. Je pa Donoša potrdil, da osumljenec do sedaj še ni bil obravnavan za kakšno kriminalno dejanje. Prijeli so ga sicer na njegovem domu, prijetje pa so izvedli policisti posebne enote. Osumljenec, ki ostaja v priporu, se pri tem ni upiral in je sodeloval pri nadaljnjem postopku.

Kot poroča 24ur.com, naj bi po njihovih neuradnih informacijah šlo za 20-letnika, ki je načrtoval strelski pohod na območju Radovljice. Motiv za njegovo dejanje je bilo maščevanje, neuradno proti sošolcem iz njegove osnovne šole. 20-letnik naj bi imel pripravljen zelo natančen seznam z osebami in več lokacijami, kjer je načrtoval strelski pohod, še piše 24ur.com.

V Sloveniji se s takšnim primerom še nismo srečali

Slovenska policija ima izkušnje s preiskovanjem večkratnih umorov oziroma poskusov izršitve tovrstnih dejanj. V tem primeru pa gre za popolnoma drugačno situacijo, s katero se do sedaj še niso srečali, saj je osumljenec načrtoval strelski pohod s številnimi smrtmi.

"Obravnavani primer vsebuje elemente izvedbe aktivnega, življenju nevarnega dogodka. Gre za izjemen varnostni dogodek, ko eden ali več storilcev z orožjem ali drugim nevarnim predmetom brezciljno ali sistematično ubijejo ali poškodujejo eno ali več oseb. Za izvedbo takih dejanj so najpogosteje vzroki psihopatološka stanja ali maščevanje. Do sedaj takšnega dogodka pri nas še nismo obravnavali. K sreči so ga tudi tokrat policisti preprečili," je povedal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Matjaž Jerkič. Ob tem je izpostavil pomembnost sodelovanja. "Usposabljanje za te dogodke, tako na preventivnem področju kot v primerih, ko bi bilo treba ukrepati, je izredno pomembno. Pri tem je zelo pomembno tudi sodelovanje z drugimi službami, kot so nujna zdravniška pomoč in gasilci, kar pri nas počnemo."

Samo naročilo je osumljenec izvedel na tako imenovanem temnem spletu. Gre za digitalno območje, kjer je zagotovljena velika anonimnost in je posledično preiskovanje dejanj zelo zahtevno. "Tudi slovenska policija se redno srečuje s takšnimi dejanji in v zadnjem času smo jih kar nekaj uspešno tudi preiskali. Če samo omenim nedavno zasego večje količine drog na območju Murske Sobote.  Pri tem je ključno mednarodno sodelovanje. Slovenska policija je tako razvila odlične partnerske odnose tako v Evropski uniji kot tudi širše," zaključuje Jerkič.

[PREPREČILI NAČRTOVANE UMORE] Slovenska Policija je v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi preprečila množičen...

Objavil/a Slovenska policija / The Slovenian police dne Sreda, 28. april 2021

*Fotografija je simbolna.