Gorenjska
3261 ogledov

Osem so jih zaposlili, osem jih je dalo odpoved

Pomoč starejšim Profimedias Fotografija je simbolična.
Od 1. marca naprej bo ekonomska cena storitve pomoči družini na domu v Mestni občini Kranj znašala 23,13 evra oziroma 2,79 evra več kot doslej. A cena storitve se za same uporabnike ne bo spremenila. Težava pa je v tem, da je povpraševanja po storitvi vedno več, medtem ko je mlade težko pridobiti za delo oskrbovalk.

Skladno z zakonom o socialnem varstvu in po pravilniku mora soglasje o ceni za storitev, ki jo na območju Mestne občine Kranj  opravlja Dom upokojencev Kranj že 22. leto, vsako leto podati mestni svet. Brez razprave so ga svetniki na februarski seji že podali.

Ekonomska cena storitve pomoč družini na domu se spreminja, ker so plače oskrbovalk od 20. novembra 2021 dvignili za štiri plačne razrede, letos pa so se dvignile tudi mininalne plače.
Mestna občina Kranj bo v letu 2022 ceno storitve pomoč družine na domu subvencionirala v 74,1-odstotnem deležu, kar je za 5,3 odstotka manj kot preteklo leto. Razlog je predvideno povračilo iz državnega proračuna za stroške dela socialnih oskrbovalk zaradi prej omenjenega dviga za štiri plačne razrede.
Lani je storitev pomoč družini na domu opravljalo v povprečju 26 oskrbovalk, letos pa tudi zaradi povečanega povpraševanja načrtujejo 33,5 redno zaposlenih socialnih oskrbovalk.

V proračunu Mestne občine Kranj je sicer v letu 2022 za subvencioniranje storitve pomoči družini na domu rezerviranih 753.930 evrov, a le, če bo Domu upokojencev Kranj uspelo zaposliti 33,5 oskrbovalke. To pa bo glede na sedanje razmere težko doseči.

Lani so sicer v Domu upokojencev Kranj zaposlili na novo osem oskrbovalk, a kar osem jih je tudi dalo odpoved, med njimi dve, ker je bilo delo zanju pretežko. Še dve zaposleni oskrbovalki pa sta pridobili status invalida in sta zmnožni le za krajši delovni čas in lažja opravila. Poleti so se tri oskrbovalke poškodovale, zato so bile na dolgem bolniškem staležu.

Delo poteka vse dni v tednu od 6. do 22. ure

Ob delavnikih cena za uporabnike v Mestni občini Kranj ostaja 4,20 evra, ob nedeljah 5,83 evra, ob praznikih in dela prostih dneh 6,17 evra na uro opravljene storitve. Delo oskrbovalk poteka vse dni v letu med 6. in 22. uro.

V enem dnevu oskrbovalka opravi pomoč v povprečju med petimi do sedmimi uporabniki, za vsakega predvidoma porabi eno uro. Socialna oskrba vključuje tri sklope storitev: najprej pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (to pomeni 95 odstotkov vse pomoči uporabnikom), nato gospodinjsko pomoč in pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.  

Kot je navedeno v gradivu za sejo mestnega sveta, je v Mestni občini Kranj od decembra 2020 do novembra 2021 koristilo storitve pomoči družini na domu skupaj 264 uporabnikov, povprečno mesečno 169 uporabnikov (povprečno trije upravičenci manj kot v letu 2020). Zaradi težav s pomanjkanjem kadra (tako za nove zaposlitve kot za nadomeščanje daljših bolniških odsotnosti), pa tudi okužb s koronavirusom je Dom upokojencev Kranj lani izvedel manj ur pomoči družini na domu kot so načrtovali, in sicer povprečno mesečno 2723 ur.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.