Gorenjska
7236 ogledov

Osnovnošolski vrstniki iz držav bivše Jugoslavije prihajajo v Kranj

Osnovna šola (OŠ) Stražišče Kranj bo v okviru Karavane prijateljstva konec tedna gostila prijateljske šole iz bivših jugoslovanskih republik.

Karavana prijateljstva je na OŠ Stražišče potekala že od leta 1977, takrat pod nazivom Karavana bratstva in enotnosti. Zajemala je šest republik bivše Jugoslavije, in sicer Bosno in Hercegovino z Banja Luko, Črno goro s Hercegnovim, Hrvaško z Osijekom, Severno Makedonijo z Bitolo, Srbijo z Zemunom in Slovenijo s Kranjem. Karavana je vsako leto potekala v drugi republiki. Namen karavane je bil, da si učitelji izmenjajo izkušnje, spoznajo druge šolske sisteme, pogoje in načine dela z otroki, še bolj pomembno pa je srečevanje učencev iz tujih držav. Ti se v sklopu srečanj družijo, domačini jih gostijo na domovih in tako stkejo nepozabne vezi. Srečanja so se nato v letu 1990 prekinila, v letu 2013 pa so jih zopet vzpostavili pod novim sloganom Karavana prijateljstva. V letu 2015 so tako ravnatelji omenjenih šol podpisali listino o prijateljstvu in sodelovanju.

Listina Karavane prijateljstva | Avtor: OŠ Stražišče Kranj OŠ Stražišče Kranj

Sedaj srečanja potekajo v manjšem obsegu, še vedno pa vsako leto v drugi državi. Namenjena so medkulturnemu povezovanju, spoznavanju različnih šolskih sistemov, opremljenosti šol, načinu dela in metodam poučevanja. Prav tako so namenjena medsebojnemu spoznavanju, solidarnosti, sobivanju, miru in toleranci drug do drugega. Udeleženci karavane spoznavajo kulturne in naravne znamenitosti mest, krajev in okolice, nove informacije pa prenašajo tudi nazaj v svoje okolje.

Učenci na štiridnevni karavani stanujejo pri sovrstnikih, kar pomeni, da se z njimi družijo, pogovarjajo ter obiskujejo pouk, šolske in obšolske dejavnosti. Spoznavajo njihove kulinarične in kulturne dobrine države gostiteljice. Učenci se skupaj učijo in pridobivajo različne kulturne izkušnje. Prav tako se tudi učitelji med seboj povezujejo s prisotnostjo pri pouku, šolskih in obšolskih dejavnostih, spoznavajo različne učne sisteme ter opremljenost in različnost šol in šolskih sistemov. Gostujoče šole za učence in učitelje pripravijo program, v katerem jim predstavijo značilnosti domačega kraja, šole in šolskega sistema. Ob tem organizirajo strokovne ekskurzije ob sodelovanju domačih učencev, njihovih staršev in učiteljev. Poudarek je na celodnevnem druženju in na medsebojnem spoznavanju.

OŠ Stražišče bi morala gostiti srečanje leta 2020, a so ga zaradi covida-19 prestavljali vse do letošnjega leta. Karavana prijateljstva bo tako potekala ta konec tedna, od četrtka do nedelje, 18. do 21. maja 2023. Gostje bodo v Kranj prišli v četrtek popoldan in se nastanili pri družinah, zvečer pa jim gostitelji pripravljajo prireditev v Podružnični šoli Besnica. V petek bodo najprej spoznali matično šolo, nato pa še mesto Kranj. V soboto se bodo podali na ekskurzijo po Gorenjski in dan zaključili s skupno večerjo. V nedeljo dopoldan pa bo sledilo še slovo.

Komentarjev 3
  • Decko 09:01 18.maj 2023.

    A pridejo obiskat sorodnike?

  • bostjan6 19:05 17.maj 2023.

    Tega se pa zelo dobro spominjam. Osebno sem bil na takem srečanju v Banja Luki in Osijeku. Enkrat pa je v času mojega šolanja karavana prispela v Kranj. Peljali smo jih v Planico in vsi so bili navdušeni. Iz vsake ...prikaži veče šole je bilo za en avtobus otrok, ki so ravno tako spali pri gostiteljih. To ni bilo tako težko organizirati saj je naša šola v tistem času imela več kot 1000 učencev. To je bila OŠ Lucijana Seljaka. Prijetno se je bilo družiti z vrstniki. Lepo da se tradicija ohranja.

  • Pierre 13:25 16.maj 2023.

    Super, da si otroci širijo obzorja, tako bodo manj zaplankani!!!!