Gorenjska
606 ogledov

Osrednja kranjska cerkev od zdaj kulturni spomenik državnega pomena

Peter Šalamon
Vlada je cerkev svetega Kancijana v Kranju razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Spomenik ima izjemen kulturni pomen kot pomembna zgodovinska lokacija, mestna prostorska dominanta in izjemna poznogotska dvoranska cerkev, primerljiva s sočasnimi dvoranskimi cerkvami v srednji Evropi, piše v sporočilu za javnost.

Z upoštevanjem strokovnega predloga kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in mnenja generalnega konservatorja je ministrstvo za kulturo ovrednotilo, da je cerkev kulturni spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Tipologija cerkve sv. Kancijana je vplivala na gradnjo podobnih dvoranskih poznosrednjeveških cerkva drugje po Sloveniji, še piše v sporočilu.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

 

Kot je mogoče prebrati v znanstveni monografiji Župnijska cerkev sv. Kancijana v Kranju: Njeno obličje in pomen, ki jo je leta 2017 izdalo Slovensko konservatorsko društvo, gre z vidika zgodovine stavbarstva za najpomembnejšo arhitekturno stvaritev srednjega veka v osrednji Sloveniji in drugo najpomembnejšo oziroma najvplivnejšo stavbo tega obdobja pri nas. Župnijska cerkev je posvečena oglejskim mučencem - sv. Kancijanu in tovarišem: Kanciju, Kancijanili in Protu. Gre za triladijsko cerkev dvoranskega tipa. Ladjo delijo osmerostrani nosilci, ki nosijo baldahinast obok, bogato okrašen z gotskimi rebri, sklepniki in poslikavami. Stoji na temeljih predslovanskega sakralnega objekta iz 6. stoletja.

 

Prezbiterij je bil leta 1413 prizidan k starejši cerkveni ladji in je značilen primer dolgega kora. Sredi 15. stoletja so starejšo ladjo zamenjali z gotsko dvorano. Prezbiterij je brez okrasja, ima samo križni obok. Originalni krilni oltar cerkve iz leta 1500 je bil prodan na Dunaj. Sedanji glavni oltar je leta 1934 nastal po načrtih arhitekta Ivana Vurnika, na njem so farni zavetniki, ki jih je izdelal kipar France Gorše. Tabernakelj je bil prav tako izdelan po Vurnikovem načrtu.

 

Razglasitve cerkve sv. Kancijana za kulturni spomenik državnega pomena se je zelo razveselil župnik dr. Andrej Naglič: "Razglasitev cerkve sv. Kancijana v Kranju za kulturni spomenik državnega pomena je priznanje in zahvala vsem župljanom, meščanom in dobrotnikom, ki so pomagali in sodelujejo pri skrbnem vzdrževanju te starodavne in mogočne mestne gotske cerkve."

 

Kmalu se bo mogoče povzpeti na zvonik

Mogočen zvonik cerkve sv. Kancijana in tovarišev bo letos prvič odprt tudi za obiskovalce. Obnova notranjosti več kot 60 metrov visokega zvonika se je začela 2020, obiskovalci pa se bodo od poletja naprej po strmem stopnišču lahko povzpeli nad obnovljene zvonove in stopili na razgledno ploščad, ki z višine 40 metrov nad mestom nudi veličasten razgled.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

 

»Vedno znova dobivamo potrditve, kako kulturno in zgodovinsko bogat je Kranj. Najbolj sveža med njimi je razglasitev cerkve sv. Kancijana za kulturni spomenik državnega pomena. Ob tem sem navdušen nad tem, da se bo mogoče povzpeti na zvonik, kar je dodana vrednost tako za domačine kot obiskovalce. Prvi bodo lahko s ptičje perspektive na povsem drugačen način doživeli  mesto, v katerem prebivajo. Popestritev pa bo tudi za turiste, ki jim bomo, ko bo epidemije enkrat konec in bomo zaživeli normalno, tako še bolj približali lepote mesta na skali. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil župniku, dr. Andreju Nagliču, za njegov prispevek,« je ob načrtovanem odprtju zvonika za javnost špovedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh pa dodaja: »Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj smo zelo ponosni, da lahko sodelujemo pri projektu odpiranja zvonika cerkve sv. Kancijana za javnost. Že vrsto let si ogledujem in občudujem mogočni zvonik in od nekdaj sem si želel ogledati Kranj od zgoraj. Sem med srečneži, ki so si ga že ogledali in komaj čakam, da razgled ponudimo tudi javnosti.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.