Gorenjska
325 ogledov

Otroci se vračajo!

Peter Šalamon
Pred novim šolskim letom so v kranjskih vrtcih in šolah dobro pripravljeni.

Jutri se bodo tudi v Kranju otroci vrnili v šole, bolj živahno pa bo spet tudi v vrtcih. Letos je v Mestni občini Kranj v desetih osnovnih šolah, ena od teh je s prilagojenim programom, skupno skoraj 5800  otrok, od tega 671 prvošolcev, kar je več kot lani. Največ učencev imajo s svojimi podružnicami na OŠ Stražišče, in sicer več kot 1000. Letošnje šolsko leto pa prinaša še novo šolo, in sicer Osnovno šolo Janeza Puharja Kranj Center. Gre za nekdanjo podružnico OŠ Simona Jenka, ki z novim šolskim letom postaja samostojna. Nova šola ima s podružnično šolo Primskovo 28 oddelkov, ki jih bo obiskovalo 565 učenk in učencev. Ob tem bodo imeli tudi 3 oddelke vrtca, v katerih bo 95 otrok.

V javne in zasebne vrtce s koncesijo na območju MOK pa bo vključenih 2209 otrok, od tega 527 novincev, kar je nekoliko manj kot lani. Vključeni bodo v 93 oddelkov Kranjskih vrtcev, v 31 pri osnovnih šolah in v 7 v koncesijskih vrtcih. Na čakalnem seznamu je trenutno še 135 otrok, od tega jih 28 izpolnjuje pogoj za sprejem s 1. septembrom, 93 otrok pa bodo pogoj izpolnili med samim šolskim letom.        V vrtcih je sicer še 69 prostih mest, a nekateri otroci kljub temu ostajajo na čakalnem seznamu, saj želijo starši otroka vključiti v točno določen vrtec in nikamor drugam. Med šolskim letom, ko se bodo zapolnila obstoječa prosta mesta za otroke prvega starostnega obdobja, pa se bo odprl še en oddelek za najmlajše otroke v enoti Mojca.

 

Med počitnicami kar nekaj investicij

Med poletnimi počitnicami so v vrtcih izvedli nekaj nujnih del tekočega vzdrževanja, v pritličju Najdihojce pa so sanirali tri sanitarni bloke. Za dela na igriščih in nova igrala so v zavodu Kranjski vrtci letos namenili 160.000 evrov.   V enoti Ostržek so uredili kuhinjo, ki bo zdaj centralna za lastne potrebe in oskrbovanje enote Ježek. Preuredili so tudi razdelilne kuhinje enot Čenča, Čira Čara in Kekec. Do konca leta načrtujejo še menjavo največjega tračnega pomivalnega stroja v centralni kuhinji Najdihojca.

Delalo se je tudi po šolah. Na OŠ Staneta Žagarja so zamenjali ročice za odpiranje oken, preprečili zamakanja in dodatno zaščitili požarne stopnice. Na OŠ Matije Čopa so obnovili tlak kuhinje in sanirali klet. Na OŠ Franceta Prešerna so že skoraj v celoti sanirali prostore, v katerih je bil spomladi požar.   Na OŠ Jakoba Aljaža so sanirali vhodni plato pred šolo, na Podružnični šoli Besnica pa teraso vrtca. Na OŠ Helene Puhar Kranj obnavljajo tlake. Dela bodo zaključena do novembra. Na podružnični šoli Mavčiče do zaradi zamakanja uredili celotno frčado, na Podružnični šoli Primskovo pa urejajo vse potrebno za ureditev požarne varnosti objekta.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je na današnji novinarski konferenci pred začetkom novega šolskega leta izpostavil še nekaj večjih projektov, ki jih občina že izvaja oziroma jih načrtuje na področju izobraževalnih ustanov. »Dela že potekajo na OŠ Staneta Žagarja, kjer bomo zgradili novo telovadnico, 6 učilnic in večnamenski prostor. Zaključuje se gradnja vrtca Bitnja. Verjamem, da bodo otroci v novih prostorih že do konca leta. Veliko pomankanje prostora pesti OŠ Helene Puhar. S pomočjo sofinanciranja s sredstvi EU, države in sosednjih občin načrtujemo dozidavo najmanj dveh dodatnih učilnic. Leta 2023, če pa bo možno pa tudi že prihodnje leto, želimo začeti obnovo nekdanje trgovske šole na Planini. Tam bomo vzpostavili 8 učilnic in razdelilnico hrane za potrebe OŠ Jakoba Aljaža,« pravi župan.

 

Varnost na prvem mestu

Ob začetku novega šolskega leta bo v ospredju tudi varnost, poleg prometne tudi varnost zdravja. Še vedno namreč veljajo ukrepi za preprečevanje širjenja virusa sars-cov-2. Ravnateljica OŠ Staneta Žagarja Fani Bevk pravi, da so na to dobro pripravljeni. »Naši učitelji se zavedajo, da je zdravje naših učencev zelo pomembno. Tako bodo poskrbeli za spoštovanje sprejetih ukrepov. Pri tem naprošam tudi starše, da nas razumejo in upoštevajo veljavne predpise. Samo tako bomo namreč lahko uspešno izpeljali to šolsko leto, brez kakšnih večjih težav in novih zapiranj.«

Za varnost v prometu bodo tudi letos skrbeli kranjski redarji, policisti in predstavniki nekaterih društev. »Redarji opravljajo preglede šolskih poti čez celo leto, redne kontrole v okolici šol in vrtcev pa bomo v prvih dneh novega šolskega leta še povečali. Posvetili se bomo predvsem znižanju hitrosti, ki je najpogostejši vzrok prometnih nesreč. Posvetili pa se bomo tudi varnim prevozom otrok v šolo. Starši namreč še vedno ne poskrbijo za njihovo varnost, predvsem na krajših relacijah. Prav na teh pa se rade zgodijo številne nesreče,« je povedal vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva mag. Martin Raspet.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.