Gorenjska
2696 ogledov

Otrok ne pustijo plavati v Kokri

Facebook/Iztok Kveder
»Glede na to da Čistilna naprava Breg, ki naj bi skrbela za čistejše okolje, ilegalno v Kokro spušča odpadke, za katere bi morala plačati odvoz, vas pozivam, da se te dni v Kokri ne igrate, ne spuščate noter živali,« piše na Facebook profilu Krajevne skupnosti Visoko Milje. Za pojasnilo smo zaprosili tudi Komunalo Kranj, ki pa zanika omenjene trditve o ilegalnem spuščanju odplak in strupenosti.

V nedeljo so sprehajalci ob Kokri v Bregu ob Kokri zaznali čuden smrad, ki je prihajal iz reke. Kmalu so ugotovili, da v reko iz bližnje čistilne naprave tečejo fekalije. Kot so pojasnili pristojni, naj bi ponoči prišlo do nenadnega padca kisika, ki je povzročil izplavljanje biološkega blata. Po dobri uri je Komunala Kranj fekalije odstranila in voda naj bi sedaj imela normalne vrednosti.

»Na sami čistilni napravi se redno izvajajo monitoringi tako čiščenja blata kot tudi na  sami reki,« je ob tem za Svet na Kanalu A zagotovil preddvorski župan Rok Roblek. Kljub temu bližnji stanovalci opozarjajo, da ima od postavitve čistilne naprave Kokra drugačen vonj. Prav zato svojih otrok ne pustijo, da bi se kopali v reki. Ob tem opozarjajo tudi na težave, ki jih imajo s svojimi psi. Ti imajo pogosto po kopanju v Kokri prebavne težave.

Stanovalci so že pred osmimi meseci podali prijavo na inšpektorat, od koder niso prejeli odgovora. Župan Roblek ob tem izpostavlja, da je bila čistilna naprava zgrajena po vseh standardih in naj bi imela veliko vlogo za čistejše okolje v kraju. Kljub temu bodo prebivalci vztrajali pri svojem, saj želijo odgovore, kaj se spušča v reko Kokro in kakšne posledice lahko to ima.

Onesnaženje Kokre pa skrbi tudi v Kranju. Sredi mesta je namreč njen kanjon, ki je edinstven in ena glavnih turističnih atrakcij mesta. Tudi domačini s svojimi hišnimi ljubljenčki radi pohajajo ob reki, zato se bojijo, da bo to lahko imelo trajne posledice na tukajšnje okolje in na samo naravno znamenitost. »Sedaj je torej jasno, da problem reke Kokre izvira v Občini Preddvor, ne v Mestni občini Kranj. Se pogovorimo, kako postopati do njih,« je tako zapisal podžupan MOK Janez Černe.

Komunala Kranj: Blato ni bilo nevarno, okoljske škode ni

Za pojasnilo smo zaprosili tudi Komunalo Kranj, ki ima čistilno napravo v najemu. Iz službe za stike z javnostmi so nam danes odgovorili, da je bil vzrok za onesnaženje Kokre v nedeljo, 6. marca,"najverjetneje v preveliki obremenitvi odpadne vode, ko z vpihovanjem zraka ni bilo možno zagotoviti zadostne potrebe po kisiku. Tako hiter padec ravni kisika pripisujemo nelegalnemu vtoku bolj obremenjene vode v javni kanalizacijski sistem.

Prišlo je do izplavljanja biološkega blata v reko Kokro, ki ni strupeno in okoljska škoda ni bila povzročena. Biološko blato v vodotoku sicer lahko zmanjša vsebnost kisika v vodotoku, vendar je bil čas izliva kratek, koncentracija pa ne visoka. Na sistem in čistilno napravo v občini tudi niso priključene nobene industrijske odpadne vode."

Na tej čistilni napravi, ki se uradno imenuje Komunalna čistilna naprava Preddvor, se tedensko izvajajo kontrolne meritve obratovanja, ki redno dokazujejo skladno obratovanje. Tudi v ponedeljek zjutraj (7. marca) je bilo obratovanje stabilno, zakonsko določeni parametri pa so bili v okviru mejnih vrednosti za iztok v vodotok. Prav tako je bil pogodbeni vzdrževalec na rednem pregledu delovanja v soboto ob 18. uri in ni zaznal nikakršnih posebnosti (normalno delovanje in stabilna raven kisika nad 2 odstotka). Morebitnega nedelovanja kompresorjev za vpih zraka nadzorni sistem (scada) ni zaznal, poudarjajo iz Komunale Kranj.

Komunalna čistilna naprava Preddvor, sicer v lasti Občine Preddvor, je v najemu Komunale Kranj. Komunala Kranj pa ima s podjetjem Marn d.o.o. sklenjeno pogodbo za vzdrževanje in pripravljenost ter vzdrževanje vseh črpališč na javnem kanalizacijskem sistemu Občine Preddvor. Komunala Kranj enkrat tedensko (to je ob petkih) odvaža 20 do 30 kubičnih metrov odvečnega blata na Centralno čistilno napravo Kranj. Zadnji odvoz blata je bil izveden v petek, 4. marca 2022, so še pojasnili iz Komunale Kranj.

Čistilna naprava je projektirana za 4000 prebivalcev

Iz javno dostopnih dokumentov je razvidno, da je Komunalna čistilna naprava Preddvor projektirana za kapaciteto čiščenja 4000 populacijskih enot. Na čistilno napravo je priključenih več kot 2000 prebivalcev iz Preddvora, Nove vasi, Tupalič, Spodnje Bele, Zgornje Bele, Srednje Bele in Brega ob Kokri. Največji delež predstavlja komunalna odpadna voda iz doma starejših občanov, osnovne šole in vrtca ter drugih naselij. Komunalna odpadna voda nastaja v gospodinjstvih na območju, kjer ni industrijskih ter večjih gostinskih obratov.
 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.