Gorenjska
634 ogledov

Pahor: Nastopil je čas za poenotenje o zdravstveni reformi

Mediaspeed
V Mestni občini Kranj je bil danes na delovnem obisku predsednik RS Borut Pahor. Ob obisku je, poleg zahvale vsem, ki se ukvarjajo z epidemijo, še posebej izpostavil potrebno poenotenje slovenske politike glede zdravstvene reforme, ki jo bo nujno treba sprejeti po koncu te krize.

Predsednik republike Borut Pahor se je v Kranju srečal s kranjskim županom Matjažem Rakovcem, predstavniki Civilne zaščite, obiskal je Dom upokojencev in obisk sklenil v Kliniki Golnik. Ponovno se je zahvalil vsem, ki v tem času skrbijo, da se uspešno soočamo s širjenjem koronavirusa. “Kjer ni bilo sistemskih rešitev, se je pokazala izredna profesionalna in človeška solidarnost, kar lahko gledam samo z občudovanjem,” je povedal Pahor.

 | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed

Obisk Kranja je Pahor posebej izkoristil za sporočilo, da je treba iztek te zdravstvene krize izkoristiti za spremembe nekaterih sistemskih rešitev, ki niso ugodne za prihodnost. “Vedno ne moremo vse staviti na etični pogon in profesionalno pripadnost zdravstvenega osebja, ampak moramo predvsem v javnem zdravstvenem sistemu razumeti, da tisto, kar je bilo pred to krizo ne bo boljše po njej. Prav zato je nastopil čas, ko se mora slovenska politika poenotiti glede stremljenja k temu, da nadgradimo slovenski javni zdravstveni sistem tako, da bo še bolj dostopen, kakovosten, da bo ustrezal zahtevam 21. stoletja.

 

K reformi je pozval tudi direkotor Klinike Golnik Aleš Rozman. Upa, da bo upravljanje javnih zdravstvenih zavodov v prihodnje nekoliko bolj fleksibilno in da bo temu sledila tudi zakonodaja. Po njegovem mnenju smo namreč v tej krizi naleteli na številne ovire in blokade: “Radi bi se odzivali hitreje in tudi boljše, ampak včasih se enostavno ni dalo. Tako da apeliramo na državo, da sprejme zdravstveno reformo, ki bi bila predvsem v korist pacientov in tudi bolj motivacijska za vse poklice v zdravstvu.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Na Gorenjskem ključno odlično sodelovanje

Rozman se je zahvalil Pahorju za obisk, ob tem pa izpostavil odlično sodelovanje vseh struktur na Gorenjskem, ki so se v času epidemije močno povezale. “Gorenjski župani, Civilna zaščita, gasilci, zdravstveni domovi in tudi domovi za starejše smo s koordinirano akcijo uspeli preprečiti hujše posledice, ki bi nastale, če tega sodelovanja ne bi bilo. To se je v času mojega življenja zgodilo prvič in zato sem izredno ponosen na to, da sem lahko bil tudi majhen del tega.

 

Odlično sodelovanje vseh vpletenih je izpostavil tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. “Čeprav je bila Gorenjska regija na začetku drugega vala med najbolj ogroženimi, smo z dobrim in skupnim delom danes med najmanj prizadetimi regijami v Sloveniji. Jaz verjamem, da bo tako tudi v prihodnje.

 

V ospredju še nova regijska bolnišnica

V času epidemije se je na Gorenjskem pokazalo, da obstaja velika potreba po novih bolnišničnih prostorih. Aleš Rozman je dejal, da mora dotrajana infrastruktura gorenjskih bolnišnic doživeti investicijska vlaganja. “Sestavili smo skupino z delovnim imenom Medicinski center Gorenjske, kjer bi združili delo večih bolnišnic, poiskali sinergije, predvsem pa prišli do nekaterih novih prostorov, vsebin, kjer bi bilo delo naprej lažje in boljše.” Pri teh prizadevanjih je svojo podporo izrazil tudi Pahor.

 

Rozman je ob koncu še poudaril, da epidemiološki položaj Slovenije v svetu ni dober. “Pomembno pa je, da je zdravstveni sistem, kakršnega imamo, do sedaj zdržal. Mnogo bogatejše in bolj razvite države so namreč v nekaterih točkah bolj klonile kot mi. To je predvsem zaradi velikega osebnega udejstvovanja vseh zaposlenih v slovenskem zdravstvu in širše.

Komentarjev 5
  • mamax 10:53 29.januar 2021.

    https://fb.watch/3jyZAQgVHF/

  • sam1 09:16 29.januar 2021.

    Pa dobro,pustite mu,da po vseh desetletjih neplodnega delovanja v vrhu države,poskrbi za svojo rit še za ta čas,ki mu manjka do upokojitve.......

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 08:44 29.januar 2021.

    Pahor čas je, da spregledaš in ugotoviš, da si vse zavozil, da si tudi ti soodgovoren za nastalo zdravstveno situacijo v državi. Da odstopiš in prepustiš funkcijo predsednika države, osebi, ki bo sposobna le to opravljati, kot pritiče ...