Gorenjska
510 ogledov

Pahor: Precepljenost v Slovenski vojski je lahko navdih za vse

Cepljenje političnega vrha Anže Petkovšek Nadaljevanje cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZenece, med drugim so se cepili predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik DS Alojz Kovšca, NIJZ.
Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je obiskal Vojašnico Petra Petriča v Kranju. Predsednik republike se je seznanil z delovanjem Logistične brigade, ki domuje v vojašnici, in z vodikovo polnilnico, ki jo bo v vojašnici postavilo Ministrstvo za obrambo. Obiskal pa je tudi cepilni center, ki deluje v športni dvorani vojašnice.

Projekt uporabe vodikove tehnologije za zagotavljanje energije je prvi obrambni projekt financiran s strani Evropske unije. Vodik se bo uporabljal za avtonomijo vojašnice in pogon vozil, tako vojaških kot vozil kranjskega potniškega prometa. Vodikova polnilnica bo zagotavljala energetsko samooskrbo ter povečala energetsko učinkovitost vojašnice. Polnilnica v Kranju bo prva, kasneje jih bodo postavili tudi na drugih vojaških lokacijah v Sloveniji.

Predsednik Borut Pahor je zaradi tega projekta, pri katerem gre "za uvajanje trajnostnega razvoja tudi v koncept Slovenske vojske", na vojsko ponosen. Podrobneje ga je predstavil Robert Šipec z direktorata za logistiko. Kot se je izrazil, so predsedniku republike danes lahko predstavili "energetski in okoljevarstveni preporod", ki ga bo predvidoma že konec naslednjega leta doživela kranjska vojašnica. Kot je pojasnil, na tej lokaciji namreč postavljajo veliko fotovoltaično elektrarno, ki bo obsegala približno 9000 kvadratnih metrov. Prav tako postavljajo vodikovo vozlišče, ki bo zagotovilo polno avtonomijo vojašnice vsaj tri dni, če bi bil kateri koli drugi dostop energije do vojašnice prekinjen. Iz vojašnice bodo s proizvedeno energijo lahko podpirali tudi lokalno prebivalstvo, obenem pa odpirajo vrata razvoju vodikove avtomobilnosti. Na tem mestu bo lokalno prebivalstvo namreč polnilo svoja vozila na vodikov pogon, kranjska občina pa bo lahko zagotovila mestni promet na vodik.

 

Predsednik obiskal tudi cepilni center

Predsednik Pahor je obiskal tudi cepilni center Zdravstvenega doma Kranj, ki deluje v športni dvorani kranjske vojašnice. Poudaril je, da je Slovenska vojske že v več kot 60 odstotkih odporna na okužbo s covidom-19. To je po njegovih besedah dosegla s precepljenostjo in prekuženostjo, z zgledom vodilnih v vojski in potrpežljivostjo pri argumentiranju, zakaj je to koristno in prav. "Vse to lahko razumemo tudi kot navdih za naša ravnanja v prihodnjih tednih in mesecih," je pojasnil.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

V Kranju sicer stopnjujejo formo in vsak delovnik cepijo po 1000 oseb v eni sami izmeni. Skupaj so tako do včeraj cepili že 25.000 od 90.590 njihovih pacientov. Tretjino od njih je prejelo že drugi odmerek. »Trenutno smo cepili že prve letnike 1970, torej stare 51-let. To so najmlajši iz aktualne in zadnje prednostne skupine, 50-59 let. Nacionalna strategija cepljenja takoj za njimi predvideva sprostitev starostnih omejitev, ko naj bi veljal le še vrstni red prijav. To bi se lahko zgodilo v drugi polovici meseca maja, zato mlajši nikar ne odlašajte z naročanjem,« je povedala direktorica kranjskega Zdravstvenega doma Lili Gantar Žura.

Ob tem pa k cepljenju pozivajo še vedno tudi starejše, ki se do sedaj še niso prijavili. »V občinah, ki jih pokrivamo v ZD Kranj, torej v Kranju, Šenčurju, Jezersko, Cerklje, Naklo, Preddvor smo sicer precepili dobro polovico starejše populacije, vseeno pa pozivamo preostale k prijavi. Do nadaljnjega še vedno velja, da ste obravnavani prednostno. Mlajše svojce prosimo za pomoč pri prijavi in prevozu v cepilni center,« dodaja Gantra Žurova.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:00 07.maj 2021.

    Borut , nos so ti pozabil napudrat in plenice menjati.