Gorenjska
1526 ogledov

Pametna Gorenjska za boljše življenje vseh prebivalcev

V Gorenjskem konzorciju, v katerega je vključenih 17 občin, že več kot tri mesece intenzivno pripravljajo dokumentacijo za razpis Ministrstvo za javno upravo za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. V luči regijske povezanosti upajo, da bodo uspeli pridobiti milijon evrov.

Razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti, ki ga je Ministrstvo za javno upravo objavilo februarja letos, je eden izmed prvih javnih razpisov s področja pametnih mest in skupnosti, na katerega se lahko prijavijo občine, združene v konzorcije. V Gorenjski konzorcij je vključenih 17 občin, in sicer vodilna konzorcijska partnerica Mestna občina Kranj in partnerice občine Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja Vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Tržič, Železniki, Žiri in Žirovnica.

Konzorcij, povezan in usmerjen v regijski razvoj, upa na milijon evrov pridobljenih sredstev. Z razvojem, preizkusom ter predstavitvijo demonstracijskih digitalnih rešitev bo namreč največ pridobilo lokalno okolje vsake konzorcijske občine, saj so občani in lokalne skupnosti ključni in končni uporabniki, torej prav tisti, ki jim bodo vpeljane digitalne rešitve v praksi tudi najbolj koristile.  Po dobrih treh mesecih tvornega sodelovanja so gorenjske občine tik pred oddajo razpisne dokumentacije in verjamejo, da so pripravile odličen projekt.

 

Pametni promet in pametna mobilnost

Na razpis se prijavljajo z projektom »Pameten promet v sklopu pametne mobilnosti«, ki pomeni interakcijo najsodobnejših pametnih naprav in tehnologije s cestno infrastrukturo. Sistem prometne infrastrukture komunicira s pametnimi napravami v okolju in se odziva skladno z realnimi potrebami, vsak trenutek.

Demonstracijske pilotne izvedbe, ki jih Gorenjski konzorcij prijavlja na razpis, delujejo na področjih adaptivnega vodenja ulične razsvetljave, napovedovanja prihodov avtobusov primestnega javnega potniškega prometa za celotno pot, pametne mobilne signalizacije, vzpostavljanja prioritetne vožnje v realnem času na podlagi sistema V2I, ki omogoča komunikacijo med infrastrukturo in vozili v realnem času, kar pomeni, da v primeru ko se reševalno vozilo približuje križišču, križišče prične s programom 'prioritetna zelena' in 'prioritetna rdeča' v vseh ostalih smereh, ostala vozila v križišču pa dobijo informacijo »X sekund do rdeče« ter »Pozor – reševalno vozilo!«, sistema za prijazno umirjanje prometa, sistema za varno prečkanje ceste na nezavarovanem prehoda za pešce, celovite digitalizacije prometnega sistema, avtomatiziranega vodenja prometa, sledenja in avtomatskega obveščanja o zgostitvah v prometu v realnem času, avtomatske detekcije križišč, avtomatizacije tipičnih obvoznih poti na območju Gorenjske, sistema celovite komunikacije podpore reševalnim ekipam na nujni vožnji … 

Med ključnimi cilji, ki jih želijo doseči s projektom, je optimizacija prometa, povečanje splošne varnosti in vključenosti vseh deležnikov, večja digitalna pismenost prebivalcev, zmanjšanje prometnih konic in posledično zmanjšanje onesnaževanja zraka, svetlobnega onesnaževanja ter manj možnosti za prometne nezgode, pa tudi ustvarjanje raznovrstnih prihrankov. Projekt bo tako v lokalne skupnosti in regijo prinesel delujoče aplikativne rešitve za uporabnike in nadzorne centre, enotno zasnovo podatkovnih zbirk, enotne standarde in znanja za izmenjevanje podatkov. Izboljšanje prometne situacije na področju celotne regije bo izboljšalo tudi odzivnost in olajšalo delo vsem interventnim službam, kar bo pripomoglo k hitrejši oskrbi ljudi ob morebitnih nezgodah, ukrepanju pri požarih in drugih nesrečah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.