Gorenjska
125 ogledov

Pametna razsvetljava in učinkovito prezračevanje za boljše učenje

Saša Despot / Mediaspeed
V Osnovni šoli Predoslje Kranj so predstavili na novo nameščeno pametno razsvetljavo. Ob tem so uredili tudi učinkovito prezračevanje štirih prostorov v prvem nadstropju.

Mestna občina Kranj (MOK) nadaljuje z investicijami, s katerimi izboljšuje razmere za pouk in delo v kranjskih osnovnih šolah. V Osnovni šoli Predoslje so tako zdaj izpeljali še energetsko prenovo svetil in je zdaj trenutno prva šola v Sloveniji s tako sodobno tehnologijo, z naprednim Signify – Philipsovim sistemom povezane razsvetljave. Nova LED svetila so najvišjega energijskega razreda in bodo bistveno izboljšala osvetlitev prostorov na šoli, obenem pa precej zmanjšala porabo električne energije in s tem tudi stroške. Svetila samodejno uravnavajo jakost svetlobe glede na dnevno svetlobo in razmere v prostoru s senzorji gibanja, lahko se jih upravlja na daljavo, vsaka luč brezžično sporoča podatke o jakosti svetlobe, porabi, razmerah v prostoru, vsi ti podatki pa se stekajo v digitalno platformo, kar omogoča 24-urni vpogled in analizo podatkov. Investicija, ki so jo izvedla podjetja INDES Janez Krošelj s. p., Rexel in Signify, znaša z vključenimi slikopleskarskimi deli dobrih 200.000 evrov, povrnila pa se bo v sedmih letih. Poraba bo namreč trikrat manjša, v primeru povečanih cen električne energije v prihodnje pa se bo investicija povrnila še prej. Še pomembneje pa je, da se bo s tem prihranilo med 80 in 100 tonami CO2 letno, kar je enakovredno 80 do 100 drevesom, posajenih vsako leto.

»S pametno razsvetljavo poleg prihrankov energije dosegamo tudi trajnostne cilje, v Kranju pa k temu težimo praktično na vseh področjih. V kombinaciji z uvajanjem digitalizacije tako postajamo čedalje bolj zeleno, trajnostno mobilno in pametno mesto, vključeni v Misijo 100 EU podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, pa bomo te cilje še bolj dosledno in uspešno dosegali. Po občini je nameščene že več kot 80 odstotkov varčne javne razsvetljave varčne, na OŠ Predoslje pa smo naredili pomemben korak k trajnosti na področju notranje razsvetljave. Ostale kranjske šole so že izrazile željo za prav tako razsvetljavo, podobno kot pred dvema letoma, ko smo na OŠ Staneta Žagarja vzpostavili zeleno streho z učilnicama na prostem. Bomo delali v smeri, da bo to postal standard, pri čemer bo OŠ Predoslje zdaj vzorčni primer Kranj, Gorenjsko, celo Slovenijo,« je ob tem povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

»Zadovoljna sem, da se razmere na naši šoli izboljšujejo, da gremo v korak s časom oziroma celo narekujemo trende. Večkrat rečem, da je naša šola sicer najmanjša v Kranju ampak najtoplejša, zdaj bom dodala še najsvetlejša in najpametnejša. Moderne tehnologije in aktivnosti za trajnostni razvoj so nam zelo blizu. Vključujemo inovativne pedagoške pristope, že vrsto let smo aktivni v robotiki, kjer smo dosegali odlične rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih, vključeni smo tudi v projekte za trajnostni razvoj, kot je Zeleni pingvin,« je povedala ravnateljica OŠ Predoslje Janja Sršen in ob tem dodala: »Hvala, ker se zavedate, da je šola središče kraja in da vlaganje v šolo pomeni vlaganje v mlade in v razvoj in hvala, ker so vam pomembni dobri bivanjski pogoji naših osnovnošolcev in tudi kakovosten pouk, skladen z modernimi smernicami.«

 | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Saša Despot / Mediaspeed

Novo prezračevanje za prijetnejši pouk

V OŠ Predoslje pa so v sklopu participativnega proračuna vzpostavili tudi nov prezračevalni sistem v prvem nadstropju. Okoli 16.000 evrov vredno investicijo je izvedlo podjetje  Klima Belehar, d. o. o.. Nova prezračevalna naprava višjega energijskega razreda bo občutno izboljšala razmere v prostorih, v katerih je bila v času poletnih mesecev zaradi strešnih oken in omejene možnosti zračenja visoka toplotna obremenitev prostorov. V zimskih mesecih pa bo omogočala dogrevanje zraka, možna bo nastavitev temperature vpiha in časovna nastavitev delovanja naprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.