Gorenjska
681 ogledov

Participativni proračun je zagnan

V Mestni občini Kranj se je s 5. januarjem začel projekt participativnega proračuna.

Tudi občanke in občani Mestne občine Kranj bodo za leti 2022 in 2023 lahko odločali o nekaterih projektih, ki bodo izvedeni. Vsako leto bo za tako imenovani participativni proračun namenjenih 625.000 evrov. V vsaki od 26 krajevnih skupnosti bo tako za vsako leto na voljo okrog 24.000 evrov.

»Želimo, da imate prebivalci v mestu ali na podeželju oboje, delo in dom. Da živite v zdravem in stabilnem okolju. Z uvedbo participativnega proračuna bomo lahko potrebam posameznih krajevnih skupnosti ugodili v večji meri,« je ob začetku izvajanja participativnega proračuna dejal kranjski župan Matjaž Rakovec in dodaja: »Krajanke in krajani najbolje poznate potrebe in izzive svojega okolja. Zdaj dobivate priložnost, da sami razmislite in odločite, katerih investicij se je treba najprej lotiti. Uresničili pa jih boste lahko s sredstvi, ki so v občinskem proračunu posebej rezervirana za razvoj vaše krajevne skupnosti. Vaše sodelovanje pri naboru manjših, za vas pomembnih investicij, je dragoceno. Pomeni tesnejšo povezavo z občino in v krajevni skupnosti.«

Do 4. februarja lahko z obrazcem na posebni spletni strani, ki je namenjena participativnemu proračunu, občanke in občani s stalnim prebivališčem v Mestni občini Kranj, ki bodo do dne oddaje projektnega predloga dopolnili 16 let, oddajo svoje predloge projektov, za katere bi želeli, da se umestijo v participativni proračun. Vse oddane predloge bo pregledala komisija, ki bo preverila, ali je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoten med 2.500 in 24.000 evri z DDV-jem in ali ustreza drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun. Če predlog projekta ustreza vsem predpisanim pogojem, se uvrsti na glasovanje in o njegovi izvedbi bodo neposredno odločali občani in občanke.

Na MOK pripravljajo tudi tekale tudi delavnice, ki bodo na sedežu MOK potekale od prihodnjega tedna dalje, med 10. in 18. januarjem 2022, na njih pa bodo udeležencem praktično predstavili, kaj točno je participativni proračun in postopek sodelovanja. Zadnja načrtovana delavnica, 18. januarja 2022, ob 19. uri, bo potekala prek spleta in bo na njej lahko sodeloval vsak, ne glede na to, iz katere krajevne skupnosti prihaja. O tehničnih podrobnosti prijave in poteka spletne delavnice bodo v MOK občanke in občane pravočasno obvestili na občinski spletni strani in FB MOK, zato jih pozivajo, naj spremljajo omenjena komunikacijska kanala.

Od 1. do 10. marca bodo občani odločali o porabi 624.000 evrov proračunskih sredstev Mestne občine Kranj. Odločali bodo lahko za oddane predloge projektov, ki so izvedljivi, zakoniti, v pristojnosti občine in ustrezajo predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun.  Odločali bodo lahko vsi občani in občanke s stalnim prebivališčem v Mestni občini Kranj, stari vsaj 16 let. Svoj glas bodo lahko oddali enkrat, in sicer na posebni občinski spletni strani https://predlagaj.kranj.si/ prek obrazca za oddajo projektnih predlogov, prek e-pošte krpredlagaj@kranj.si, po klasični pošti ali osebno v glavni pisarni občine v času uradnih ur ter na projektnih pisarnah. Kot rezultat glasovanja bo nastal prednostni seznam projektnih predlogov. Vsi izglasovani projekti bodo izvedeni v letu 2022. Od 11. marca bodo na omenjeni spletni strani lahko tudi preverili izglasovane projekte in spremljali njihovo izvedbo.

Komentarjev 1
  • Marissa_Davis 09:25 06.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦