Gorenjska
1935 ogledov

Piškotki, ki navdušujejo

Koronakriza je močno vplivala na številne dejavnosti, med drugim najbolj tudi na gostinstvo. Gostinski obrati so tako lani lahko poslovali le nekaj mesecev, trenutno pa so še vedno zaprti. So se pa v tem času pri nekaterih porodile tudi odlične nove poslovne ideje. Med njimi je tudi kuhar Aleš Tomažič iz Britofa pri Kranju, ki je s svojim dekletom ustvaril vse bolj priljubljene Drožoškotke.

V zadnjih letih, še posebej v času epidemije covid-19, je postala vse bolj priljubljena peka z drožmi. Droži so naravno vzhajalno sredstvo. So preprosta zmes moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati oziroma vreti. Iz teh dveh sestavin lahko pripravimo domači ali divji kvas, ki povsem nadomesti pekovskega oziroma pivskega.

 

Peka z drožmi je navdušila tudi kuharja Aleša Tomažiča iz Britofa pri Kranju in ko se je zaradi epidemije gostinska dejavnost skoraj popolnoma ustavila, je dobil odlično poslovno idejo. Skupaj z dekletom sta ustvarila drožoškotke. To svojo idejo pa še nadgrajuje, pri čemer je zelo uspešen. Z njim smo se pogovarjali o drožoškotkih, njegovem delu in izzivih.

 | Avtor:

 

Kako ste prišli na idejo za drožoškotke?

Po poklicu sem kuhar in me tudi od nekdaj že  zanima vse v povezavi s peko in slaščičarstvom. Z drožmi se ukvarjam zadnji 2 leti in ko je lani prišel čas korone sem z dekletom Mojco začel peči kruh z drožmi tudi za prijatelje in znance. Želela sva peči in ponuditi različne izdelke in hitro se je porodila ideja o peki piškotkov. Za peko z drožmi se je ta čas razvilo izjemno zanimanje in poleg vseh dobrot, ki sem jih pripravljal, so bili v mojem primeru ljudje najbolj navdušeni nad čokoladnimi piškoti. Pot se je začela lepo odvijati. Iz najine radovednosti in predanosti do peke se je razvila vsakodnevna dejavnost in kmalu tudi domača obrt. Hitro sva dobila idejo po imenu bodoče pekarne, Bread and black.

 | Avtor:

 

Kaj pravzaprav so drožoškotki in kako ste prišli na idejo za njihovo ime?

Najin koncept pri ustvarjanju drožoškotka je bil ameriški cookie. Vedno pa se nama je zdelo, da je v piškotih premalo čokolade, zato v drožoškotku prevladuje čokolada. Drožoškotki so torej piškoti, ki so na poseben način narejeni z drožmi. Do izbire imena je prišlo čisto spontano. Ko sva izdelke dala naprej, sva jih vedno zapakirala in na njih napisala ime. Ker se mi zdi zanimivo, da se v imenu prepozna sestavina, drož, sva besedi drož in piškotki združila. Nastalo je ime drožoškotki. Trenutno imava na voljo 3 okuse: temna čokolada klasik, bela čokolada z malino in veganske s temno čokolado s pomarančo

 

Kdo vas je sicer navdušil za peko?

Peka je že dolgo moja strast. Prav za peko z drožmi pa me je navdušil chef kuhinje Dvor  Jezeršek, Klemen Maletič, kjer sem z njim delal zadnja 4 leta.

 

Kaj vse še izdelujete ob drožoškotih?

Pečem veliko pekovskih izdelkov, tako od sladkih do slanih. V moji ponudbi se najde  različen kruh, babke, foccaccie, rolice, grisini, rogljički, bombetke, bagete, drožoškotki itn.  Sam izdelujem vse pekovske izdelke, dekle Mojca pa peče drožoškotke. Zadnji mesec sem začel še s peko pic napolitan. Vedno pa sem navdušen in odprt za nove ideje in izdelke, vsak mesec dodam kaj novega v ponudbo.

 | Avtor:

 

Pa so vsi ti izdelki narejeni s pomočjo droži?

Tako je. Prednost peke z drožmi je to, da je zaradi fermentacije produkt lažje prebavljiv, bolj hranljiv, okusen in rahel. Nasploh nastanejo bolj kakovostni izdelki. Prednost dajem lokalnim sestavinam, zato sodelujem z veliko različnimi lokalnimi pridelovalci.

 

Kako pa so vaše izdelke sprejeli ljudje? Kakšno je zanimanje zanje in kakšni so njihovi odzivi?

Opažam, da je okus kruha z drožmi ljudem neprimerljivo boljši kot navaden kruh. Ko pa človek spozna še postopek priprave kruha z drožmi, je to še dodatna vrednost. Ljudje so se začeli zavedati, kako pomembna je kvaliteta hrane in njena pridelava, zato tovrstno peko zelo podpirajo.

 | Avtor:

 

Kje in kako pa lahko dobimo drožoškotke in ostale vaše izdelke?

Vse izdelke trenutno vnaprej naročite pri meni  preko socialnih omrežij in dobite pri nas. Drožoškotke pa lahko kupite tudi ob kavi-to-go pri Coffeecarju v Naklem. Želja je, da Slovenija spozna kakovost droži in prednost teh izdelkov, zato ciljava tudi na druga prodajna mesta.

Komentarjev 1
  • serkookaf 05:07 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks