Gorenjska
416 ogledov

Plačali lažni račun

Računalnik Profimedias Fotografija je simbolična.
Kriminalisti so včeraj na Gorenjskem obravnavali sum računalniške goljufije s kompromitiranim računom. Podjetje je prijavilo policiji, da je plačalo lažni račun.

S Policijske uprave Kranj so danes sporočili, da postopek proti goljufu še poteka. Razložili pa so, da do takih prevar pride, ko goljuf zaposlenega, pooblaščenega za izvajanje plačil, z zvijačo zavede, da plača lažni račun ali izvede nepooblaščeno nakazilo s poslovnega bančnega računa.

Policija se je v tej zadevi javno obrnila na podjetja oziroma pristojne v podjetjih. "Zavedajte se tveganj in poskrbite, da bodo tudi zaposleni seznanjeni s to vrsto goljufije in jo poznali. Zaposlene spodbujajte, da so previdni glede zahtev za plačila. Uvedite notranje protokole glede plačil. Vzpostavite postopke poročanja za ukrepanje ob goljufijah. Preglejte informacije, objavljene na spletnem mestu podjetja, jih omejite in bodite previdni pri uporabi družbenih omrežij. Nadgradite in posodobite tehnično varnost. Ob goljufiji se vedno obrnite na policijo, tudi če niste bili žrtev."
Več nasvetov je na spletni strani:
https://www.policija.si/images/stories/Preventiva/Kriminal/IMG/cyber_scams/1_CEO_fraud_SI.pdf

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.