Gorenjska
1483 ogledov

Plačevanje testiranj iz mestnega proračuna? Nič ni jasno

hitri test antigenski testi Profimedia Hitri antigenski test.
V upravi Mestne občine Kranj je trenutno 109 zaposlenih, ob tem še trije funkcionarji, direktor občinske uprave in štirje zaposleni za določen čas, z zaposlenimi v Medobčinskem inšpektoratu Kranj in Skupni službi notranje revizije Kranj jih je skupaj 144. Podatek o tem, koliko od njih se jih je cepilo proti covidu-19, pa ni znan. Iz županovega kabineta so razložili, da teh podatkov ne zbirajo, ker gre za varstvo osebnih podatkov in je odločitev o cepljenju osebna odločitev posameznika.

Ker bo od ponedeljka, 23. avgusta, naprej testiranje treba plačevati, nas je seveda zanimalo, kako bodo to uredili v Mestni občini Kranj oziroma ali bodo testiranja zaposlenih plačevali iz proračuna.

"Glede plačil morebitnih testiranj zaposlenih v Mestni občini Kranj je trenutno še preuranjeno odgovarjati. Zaenkrat naj bi morali po uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb od ponedeljka, 23. avgusta, plačevati hitre teste delodajalci zaposlenim, ki niso prebolevniki ali niso cepljeni, v gostinstvu, turizmu, kozmetičnih in frizerskih salonih, terapevtskih dejavnostih, zasebnem izobraževanju, v igralnicah, na sejmih in kongresih. Morebitnih dogovorov na to temo glede zaposlenih v javni upravi še nismo zasledili, tako da o tem nismo razpravljali oziroma se opredelili. Iz poročanja medijev vemo le, da je minister za zdravje glede uvajanja pogoja PCT v delovnih organizacijah pojasnil, da je to v pristojnosti stroke, ki naj bi opredelila tveganja za širjenje okužb na posameznem delovnem mestu in skladno s tem predlagala ukrepe za preprečevanje prenosa virusa," so odgovorili iz županovega kabineta.

Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma 12 evrov, od 23. avgusta pa dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s testom PCR ne bo smelo biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne starejše od 48 ur od odvzema brisa.

Županov poziv

Župan Matjaž Rakovec se je sicer na svoji fb strani 31. marca javno pohvalil, da je prejel prvi odmerek cepiva proti covidu. Kot je zapisal, so tistega dne v kranjski vojašnici cepili zaposlene v upravi za zaščito in reševanje, policiji, vojski, sodstvu, pa tudi župane in direktorje občinskih uprav. Župan je sicer eden od šestih promotorjev cepljenja v Kranju. Na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj tako lahko preberemo njegov poziv: Zaupajmo stroki, da se vrnemo v običajne tirnice.

 

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 23:10 16.avgust 2021.

    kot prvo sedaj ne vejo kolk je cepljenih , ker to ne smejo zaradi varstav podatkov, kako bodo pa potem vedeli komu pripada testiranje... in drugo lahk je njemu, ke rje župan, pa je že 31 marca se lahko preko ...prikaži večo vrste cepil. zakaj pa takrat niso cepili hišnike in vratarje..