Gorenjska
2970 ogledov

Plavajoči bazen, stolp in viseči most so še v oblakih

Zbiljsko jezero, Medvode
1/12
M. Ha. Labodi so zaščitni znak Zbiljskega jezera pri Medvodah.
Ob koncih tedna in prazničnih dnevih okolica Zbiljskega jezera dobesedno poka po šivih. Že pred leti se je v Medvodah govorilo o krožni pešpoti, ki da se bo gradila tudi s pomočjo evropskih sredstev, a kot so nam pojasnili z Občine Medvode, bo treba z večmilijonsko naložbo, ki med drugim predvideva tudi plavajoči bazen, razgledni stolp in viseči most, še počakati. Zdaj si prizadevajo za vzpostavitev poti, kakršne so že bile nekoč.

Zbiljsko jezero je privlačna turistična točka, ki letos "praznuje" 70 let: leta 1953 so po končani gradnji hidroelektrarne Medvode zajezili reko Savo in nastalo je umetno akumulacijsko jezero, ki zavzema 69 hektarov. Po sanaciji jezera leta 1995 in ureditvi Zbiljske dobrave oziroma rekreacijskih površin so postopoma izboljševali izgled. Na njem plava na stotine rac in 100 belih labodov grbcev. Plavanje v jezeru zaradi različnih vzrokov ni priporočljivo, lahko si sposodite leseni čoln in lovite ribe, otroci se na obali lahko igrajo na urejenih otroških igralih, možno je blizu dreves prebrati knjigo in napraviti kakšno vajo na ogrevalni napravi. Pešpot je speljana le ob igriščih in ob lokalih, ne pa tudi okoli jezera.

Zbiljsko jezero, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Uroš Košir, vodja čolnarne, v kateri je na voljo 15 čolnov, nam je povedal, da samo jezero ni v najboljšem stanju. Lani so denimo s posebno kosilnico, s katero upravlja Hidroelektrarna Medvode, le tri dni kosili rastlinje, ki se razbohotilo v jezeru, a bila je, kot je dejal, živa groza. Žalosti ga, ker električne barke ne morejo uporabljati in tako so v turističnem društvu že sklenili, da jo bodo prodali. "S pristojnimi v hidroelektrarni se težko pogovarjamo o nivoju vode. Predlani se je zgodilo, da je na jezeru obtičala družina, ker so na hitro spustili, in niso mogli ven ..."

Zbiljsko jezero, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Za vzdrževanje Zbiljske dobrave sicer Turistično društvo Zbilje letno nameni od 10 do 12 tisoč evrov, je še povedal Uroš Košir. "Kar 30 let smo ves denar od najemnin lokalov namenili za urejanje dobrave in v Turističnem društvu Zbilje in nasploh v kraju se trudimo da bi bila jezero in Zbilje čim bolje urejena. Presežek od poslovanja društva, ki sicer ni velik, se v celoti nameni razvoju turizma. Največji vir prihodkov so najemnine od treh lokalov ob jezeru, od izposoj v čolnarni in prireditev."

Zbiljsko jezero, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Največja težava v Zbiljah ostaja parkiranje. Že dlje časa je društvo dogovorjeno s kmetovalci, da obiskovalci lahko parkirajo na najetih travnikih, dolgoročna rešitev, zapisana v razvojnih programih občinskega proračuna, pa je ureditev parkirišča v vrednosti 400 tisoč evrov. Vendar bo morala ta naložba zaradi prednostne naložbe v občini Medvode, to je gradnja nove osnovne šole v Preski, počakati. Prav ureditev parkiranja in ureditev poti okoli jezera sta naši sta naši največji želji, je poudaril Košir.

Zbiljsko jezero, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Na spletu je tako mogoče najti dokument, v katerem je opisana programsko idejna zasnova, ki jo je naročila Občina Medvode. Zbiljsko jezero – programsko idejna zasnova pešpoti in ...

V začetku mandata 2014-2018 je Občina Medvode fazno pristopila k projektu, in sicer je v sodelovanju z arhitekturnim birojem 3biro d. o. o. pripravila 1. fazo projekta poti okoli Zbiljskega jezera. Ta predvideva novo pešpot v dolžini 410 metrov od Zbiljske ceste do sedanje čolnarne oziroma od Gostišča Jezero do Gostilne Gustl, postavitev razsvetljave, ureditev učno-izobraževalne poti za opazovanje ptic in namestitev urbane opreme.

Pešpot je, kot je podrobno opisano na spletni strani Občine Medvode, v sklopu projektov, ki so še v idejni fazi,  "načrtovana na betonskih pilotih, na katere bo umeščena jeklena konstrukcija z ograjo. Za pohodno površino poti ob jezeru in pomolu se bodo uporabile lesene deske. Za premagovanje višinske razlike bo potrebno postaviti dvižno ploščad, s čimer bomo omogočili tudi dostop za gibalno ovirane obiskovalce, starejše in vozičke. Trasa dvižne ploščadi bo dolga 32 metrov. Projekt predvideva tudi obnovo gozdne steze v dolžini 170 metrov od območja pomola in obvodne poti do platoja pri Nemški ambasadi. Predlagana je kot možna alternativa dvižni ploščadi. Na območju ureditve bo postavljena tudi urbana oprema. Uredil bi se razgledni pomol s klopco Poldeta Bibiča."

Zbiljsko jezero, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Z Občine Medvode so nam na vprašanje, kaj je bilo doslej storjeno oziroma kje je obtičal projekt, odgovorili, da je "bila po predstavitvi projekta krajanom nato izdelana projektna dokumentacijo IDZ, PGD in PZI, pridobljena so bila vsa soglasja, med njimi so služnostno pravico za gradnjo poti podatle tudi Savske elektrarne Ljubljana. Za izvedbo projekta je bila potrebna tudi sprememba namembnosti dela zemljišč iz gozdnih zemljišč v zemljišča namenjena rekreaciji, kar se je zgodilo v Občinskem prostorskem načrtu, ki je stopil v veljavo leta 2018. Ocenjena vrednost izvedbe prve faze trenutno znaša približno 1,5 milijona evrov".

Zbiljsko jezero, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Občina Medvode se je lani tudi prijavila na javni razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in si obetala, da bo pridobila za sofinanciranje 721 tisoč evrov oziroma polovico vrednosti projekta prve faze poti okoli Zbiljskega jezera. Toda razpis, po katerem bi iz državnega proračuna namenili skupaj 10 milijonov evrov za vlaganje v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, je ministrstvo septembra 2022, se pravi sedem mesecev po objavi,  razveljavilo

Zbiljsko jezero, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.
 

Na ponovljenem razpisu konec leta 2022, ki pa je bil spremenjen v ključnih točkah, pa bi Občina Medvode za projekt lahko prejela največ 350 tisoč evrov. Ker bi torej morala več kot milijon evrov zagotoviti sama, so se občinski svetniki odločili, da se na razpis Občina Medvode ne prijavi, a da se še naprej išče možnosti za sofinanciranje projekta iz državnih ali evropskih virov, kar bo verjetno pogoj za začetek gradnje.

Poleg tega pa ima v krajevni skupnosti Zbilje zdaj prednost tudi komunalno opremljanje preostanka naselja, ki še ni opremljen s kanalizacijo, in kasneje nadaljevanje v krajevni skupnosti Smlednik. "Projekt bo pripomogel k izboljšanju stanja Zbiljskega jezera, saj je večina višje ležečih občin že opremljenih s kanalizacijo oziroma je kanalizacija v gradnji," so razložili iz Občine Medvode.

Zbiljsko jezero, Medvode, ribič | Avtor: M. Ha. Ribič je bil zadovoljen z ulovom jezerske postrvi. M. Ha.

Na vprašanje o vrednosti celotne naložbe, smo iz Občine Medvode dobili odgovor, da cena vrednosti celotne poti okoli Zbiljskega jezera ni znana, saj bi bilo za oceno potrebno pripraviti projektno dokumentacijo tudi za vse naslednje faze, ne le za prvo. "Zagotovo bi ob izvedbi projekta v takšni obliki, kot je bil podan, govorili o večmilijonski naložbi, in to bi bila ena večjih naložb v zgodovini Občine Medvode, ki brez velikega deleža sofinanciranja iz drugih virov, verjetno ni realno izvedljiva. V idejni zasnovi je namreč govora o izgradnji plavajočega bazena v Zbiljskem jezeru, izgradnji razgledne ploščadi, razglednega stolpa, visečega mostu in podobno."

Dokler pa ni denarja, si bo Občina Medvode v vmesnem času "ob dogovoru s potencialnimi zasebnimi investitorji prizadevala za vzpostavitev nekaterih poti okoli Zbiljskega jezera, ki so nekoč že bile, a že nekaj časa niso v uporabi".

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.