Gorenjska
1800 ogledov

Plečnik na Gorenjskem

Jožamurka, Begunje na Gorenjskem, paviljon, Jože Plečnik
1/2
Mirjam Pavlič Razgledni paviljon s kapelico sv. Jožefa, bolj znan po imenu Jožamurka, je v Begunjah na Gorenjskem nastajal med letoma 1937 in 1938 po načrtih Jožeta Plečnika.
Gorenjska turistična zveza je ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika izdala knjižico z naslovom Plečnik na Gorenjskem. Gre za kulturni vodnik po Plečnikovi dediščini in tudi odlične nasvete turistom in vsem drugim, da pridobimo še več podatkov in s tem možnosti za zanimive obiske na Gorenjskem.

Pri Gorenjski turistični zvezi je ideja o izidu Plečnikove dediščine zorela že od zadnje okrogle Plečnikove obletnice, je pojasnila avtorica knjižice Mirjam Pavlič, dolgoletna članica pri Gorenjski turistični zvezi.

"Na nas se je obračalo vse več študentov arhitekture in gradbeništva o načrtih in gradnji Bežkove vile v Kranju, kjer imata sedež Planinsko društvo Kranj in Gorenjska turistična zveza. In tako smo v tej knjižici predstavili Bežkovo vilo, eno najlepših hiš, narejenih po Plečnikovih načrtih, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena. Ponosni smo, da je v njej toliko umetnin in da so se skozi vsa leta delovanja GTZ vse tudi ohranile," je dejala.

Bežkova vila, Kranj, Jože Plečnik | Avtor: Mirjam Pavlič Notranjost Bežkove vile v Kranju. Mirjam Pavlič

Avtorica Mirjam Pavlič je v publikaciji, ki predstavlja kulturni vodnik po Plečnikovi dediščini na Gorenjskem, opisala 19 gorenjskih krajev s 37 Plečnikovimi deli. Posvetila pa jo je vsem sedanjim in nekdanjim turističnim delavcem Gorenjske, združenim v Gorenjsko turistično zvezo.
Knjižica je izšla v nakladi 150 izvodov, za 20 evrov jo je mogoče tudi kupiti v Bežkovi vili v Kranju v prostorih Planinskega društva Kranj v času uradnih ur.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.