Gorenjska
2271 ogledov

Po 11 letih župan spet poslanec, novi župan bo verjetno podžupan

Borut Sajovic, župan, Občina Tržič, poslanec, politik Peter Košenina Borut Sajovic
Po 16 letih se bo čez en teden z županskega mesta v Tržiču poslovil mag. Borut Sajovic. Na nedavnih parlamentarnih volitvah je bil namreč izvoljen za poslanca na listi Gibanje Svoboda. Župansko funkcijo bo opravljal do konstitutivne seje 13. maja, ko si bodo poslanci potrdili mandate.

Borut Sajovic je bil doslej poslanec državnega zbora že dva mandata, in sicer v letih 2004 do 2008 in 2008 do 2011, župan Občine Tržič pa od leta 2006 naprej. Kot je znano, Zakon o poslancih določa, da poslanec ne sme opravljati funkcije župana ali podžupana, hkrati pa navaja, da poslancu županska ali druga funkcija, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, preneha z dnem potrditve njegovega poslanskega mandata.

In kdo bo po novem vodil občino? Kot je znano, sta se na nedavnih volitvah 24. aprila 2022 dva župana uvrstila v državni zbor, v Tržiču Borut Sajovic na listi Gibanje Svoboda, in v Lendavi Janez Magyar na listi SDS. V Lendavi so se po dosegljivih informacijah že odločili, da nadomestnih volitev ne bo, podobno naj bi bili razmišljali tudi v Tržiču.

Borut Sajovic je prepričan, da "nadomestne volitve za župana niso potrebne in da bi Občino Tržič v prehodnem šestmesečnem obdobju do jesenskih lokalnih volitev lahko uspešno vodil poklicni podžupan Dušan Bodlaj, moj tesni sodelavec. Končna odločitev bo seveda na občinski volilni komisiji, zakon pa je, vsaj mislim tako, potrebno brati in razumeti široko, saj v tako kratkem času do lokalnih volitev res ni potrebe po razpisu nadomestnih volitev, ki bi morale potekati v času poletnih počitnic. Prepričan sem, da se je potrebno osredotočiti na zaključek projektov v tržiški občini, kot so odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgornje Save – Občina Tržič (DRR2), ki se že preveša v drugo fazo izvedbe, energetska sanacija in obnova gradu Neuhaus ter skorajšnja priprava začetka gradnje novega prizidka k Zdravstvenemu domu Tržič."

Dr. Rajko Pirnat: Svetoval bi, da se počaka ...

Da nadomestne volitve niso potrebne, je RTVSLO dan po državnozborskih volitvah podal mnenje tudi dr. Rajko Pirnat s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.

"Po zakonu je to relativno jasno urejeno: takoj z nastopom poslanske funkcije na konstitutivni seji državnega zbora nastopi župansko funkcijo podžupan. Če je podžupanov več, pa tisti, ki ga župan, preden mu preneha funkcija, določi v ta namen."  

Na vprašanje novinarke, kako dolgo lahko podžupan nadomešča župana oziroma ali je to možno vse do lokalnih volitev, ki bodo novembra, pa je dr. Pirnat odgovoril, da je to že malo bolj zapleteno.

Zakon namreč določa nadomestne volitve za župane, a te se ne izvedejo, če je do rednih volitev šest mesecev ali manj. Konstitutivna seja državnega zbora ko bo prenehala funkcija župana, bo dlje kot šest mesecev pred rednimi volitvami, ki bodo 20. novembra 2022. Res pa je, da ima občinska volilna komisija 15-dnevni rok, v katerem mora razpisati lokalne volitve, v tem 15-dnevnem roku pa bo že nastopil tisti 6-mesečni rok.

"Menim, da v tem primeru šteje rok od takrat, ko odloča občinska volilna komisija, občina pa se vseeno lahko odloči, da bo izvedla nadomestne volitve. Ampak če jih bo izvedla, bo nerodno, ker bodo, še predno bodo končane, že začele teči redne volitve. Svetoval bi, da se počaka in se ne izvede nadomestnih volitev, torej, da že nastopi ta rok, ki po zakonu določa, da ni treba izvesti nadomestnih volitev," je pojasnil dr. Rajko Pirnat.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.