Gorenjska
3066 ogledov

Po 40 letih bi radi že drugi prizidek k zdravstvenemu domu

Zdravstveni dom Medvode
1/7
M. Ha. Zdravstveni dom Medvode, na južni strani bo v naslednjih letih nov prizidek.
V četrto gre rado. S četrto objavo javnega naročila je Občina Medvode vendarle našla projektanta, ki bo za prizidek in rekonstrukcijo Zdravstvenega doma Medvode izdelal projektno dokumentacijo, vložil popolno zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja in tudi izvajal projektantski nadzor vse do pridobitve uporabnega dovoljenja. Pogodbo v vrednosti dobrih 200 tisoč evrov sta danes v navzočnosti direktorja ZD Medvode Rajka Vajda podpisala medvoški župan Nejc Smole in prokurist velenjskega podjetja Adesco Jure Boček.

Kot so pojasnili na današnjem slovesnem podpisu, se bodo površine zdravstvenega doma iz obstoječih 2700 kvadratnih metrov površin po izgradnji prizidka povečale na 4000 kvadratnih metrov. Objekt pa bo, kot so napovedali, zasnovan po najnovejših standardih zdravstvene stroke s prostori za referenčne ambulante, bodočo širitev dejavnosti in vključuje tudi prostore za lekarniško dejavnost. Pred leti se je namreč v Medvodah veliko govorilo, da bi bilo nujno imeti vsaj dve lekarni, od teh eno pri zdravstvenem domu.

Zdravstveni dom Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.
   

Stavba medvoškega zdravstvenega doma je bila zgrajena iz samoprispevka leta 1983, leta 2000 je bila že prizidana. V letih 2021 in 2022 pa  je podjetje Standard že izdelalo primerjalno študijo variant za dograditev in rekonstrukcijo zdravstvenega doma in ureditev zunanjih površin, med štirimi različicami pa je bila izbrana najbolj ustrezna.

Zdravstveni dom Medvode | Avtor: M. Ha. Letnica na pročelju ZD Medvode razkriva, kdo ga je gradil pred 40 leti. M. Ha.

"Po 40 letih je standard drugačen, vse več je potreb po novih programih. Zaradi tega beležimo izredno prostorsko stisko, izkoriščena je vsaka sobica za izvajanje programa ... Ne govorimo torej o nobenem nadstandardu oziroma o nečem, kar bi delali na zalogo, ampak o nujnih stvareh," je poudaril župan Nejc Smole in dodal, da se bo z dodatno kvadraturo zelo dobro zadovoljilo potrebe občine z 17 do 20 tisoč prebivalci, kolikor naj bi jih občina Medvode dosegla v nekaj letih.  

Obetajo si milijon evrov državnih sredstev

Koliko natančno bo stala gradnja prizidka, zaenkrat ni znano, trenutna groba ocena vrednosti je 4,3 milijona evrov. Prav tako še ni znano, kdaj naj bi ga začeli graditi. Kot je povedal župan, se bo prizidek financiral vsaj iz treh virov, poleg občinskega proračuna in prispevka zdravstvenega doma računajo tudi na državna sredstva.

Zdravstveni dom Medvode, podpis pogodbe | Avtor: M. Ha. Slovesen podpis pogodbe za projektiranje prizidka k Zdravstvenemu domu Medvode, od leve proti desni direktor ZD Medvode mag. Rajko Vajd, dr. med. spec., župan Občine Medvode Nejc Smole in prokurist podjetja Adesco Jure Boček. M. Ha.

Na medvoški občini si obetajo, da bo ministrstvo za zdravje ponovno objavilo razpis za sofinanciranje vlaganj v primarno zdravstvo in da bodo na razpisu uspešni in bi pridobili četrtino vrednosti naložbe oziroma miljon evrov. Po najbolj optimističnem scenariju bi bila gradnja in tudi ureditev okolice z dodatnimi parkirnimi mesti za zaposlene in obiskovalce zdravstvenega doma zaključena v letu 2026.

"ZD Medvode je želen zaposlovalec"

ZD Medvode na Ostrovrharjevi ulici je javni zdravstveni zavod, ki izvaja osnovno zdravstveno dejavnost na primarni ravni. Organizirano ima preventivno zdravstveno varstvo, splošno medicino, zdravstveno varstvo žensk, otrok in mladine, patronažno varstvo, laboratorijsko diagnostiko, preventivno in kurativno zobozdravstvo, medicino dela, fizioterapijo in alergološko dejavnost. Poleg tega izvaja specialistično okulistično ambulantno dejavnost. Zdravstveni dom ima organizirano tudi specialistično ambulantno dejavnost, izvaja programe za zdravo življenje in je učni zavod za izvajanje praktičnega pouka dijakov zdravstvenih šol in študentov visokošolskih zavodov.

Zdravstveni dom Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Direktor ZD Medvode mag. Rajko Vajd, dr. med. spec., je potrdil, da zaposleni zaradi prostorske stiske delajo v težkih razmerah, vse drugo pa je, kot je dejal, urejeno. "Največja težava je v tem, da vseh programov, ki smo jih sposobni izvajati, ne moremo opravljati zaradi pomanjkanja prostora. Pred 40 leti, ko je bil dom zgrajen, je bilo v  ZD Medvode okrog 40 zaposlenih, danes nas je 90. Bolniki čakajo na posege in za obravnave na hodniku pred vrati ambulant zaradi tega, da zagotovimo vsaj minimalni standard. Veseli me, da pristojni na občini razumejo, da je poleg prizidka treba tudi obnoviti sam zdravstveni dom. Trudili se bomo, da bomo zadostili vsem željam občanov za kakovostno oskrbo. Po novem se bodo lahko diplomirane sestre pridružile ambulantam, zdravstvena vzgoja in preventiva bosta na enem mestu, predavanja bodo v predavalnici, fizioterapija in telovadba bosta v naši bodoči telovadnici, ... Ne pridobimo torej le novih prostorov, ampak kakovost pri obravnavi in s tem zadovoljne občane in uporabnike," je dejal direktor Rajko Vajd.

Zdravstveni dom Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Na vprašanje, koliko občanov v Medvodah nima izbranega zdravnika, je direktor odgovoril, da točnih podatkov nima, a da je v Ljubljani ostalo precej pacientov, Medvoščanov, ki nimajo svojega zdravnika. "Imamo sezname in tako vemo, da jih je za pol programa, to je okoli 1000 pacientov. In ta ambulanta je že vračunana v to širitev zdravstvenega doma in tudi kader je že zagotovljen," je poudaril.

Povedal je še, da v ZD Medvode trenutno nimajo odprtih nobenih razpisov in da so vsa delovna mesta popolnjena. "Tudi v prihodnje bo ZD Medvode tudi zaradi odnosov med zaposlenimi še naprej želen zaposlovalec in to je praksa, ki jo je vodila že nekdanja direktorica," je dejal mag. Rajko Vajd, dr. med. spec.,in omenil, da imajo zdaj v medvoškem zdravstvenem domu več zdravnikov, ki bodo končali specializacijo blizu predvidenega končanja gradnje prizidka, to je v letu 2025, tako da računajo, da bodo tudi ostali v Medvodah.

dezurni@styria-media.si

Bolan otrok ZD ŠKOFJA LOKA Gorenjska S 1. februarjem nova pediatrinja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.