Gorenjska
5412 ogledov

Po 40. letih vendarle gradnja ceste Britof–Hotemaže

državna cesta Britof-Hotemaže, Mestna občina Kranj, Šenčur
Na portalu javnih naročil so objavili javni razpis za izbor izvajalca del za gradnjo novega odseka državne ceste Britof–Hotemaže na regionalni cesti Preddvor–Kranj. Vrednost naložbe, za katero je pristojna Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, znaša 5,3 milijona evrov. Na realizacijo projekta se je čakalo vse od 80. let prejšnjega stoletja. Gradnja državne ceste bo pomembno razbremenila promet v tem delu Mestne občine Kranj.

Prijave na razpis za izbor gradbenega izvajalca del bodo potekale do konca marca 2022. Gre za projekt nove ceste v dolžini 3712 metrov, ki se v obstoječem križišču Hotemaže navezuje na že zgrajen pododsek regionalne ceste Preddvor–Hotemaže. Nova cesta bo potekala večinoma po kmetijskih zemljiščih vzhodno od pozidave naselij Hotemaže, Visoko, Milje in Britof in se bo v obstoječem križišču Britof navezala na naslednji, že zgrajeni pododsek regionalne ceste Britof–Kranj. Nova pridobitev bo pomembno razbremenila promet v tem delu Mestne občine Kranj, omogočila bo boljšo povezljivost in pretočnost od Kranja proti Preddvoru, večjo varnost zaradi krožišča, s tem pa višjo kakovost bivanja okoliških prebivalcev.

Trasa ceste v največjem delu poteka v občini Šenčur, odsek pa ima, kot smo že navedli izredno dolgo zgodovino. Že pred 40. leti so namreč so namreč načrtovali povezavo med Kranjem in Preddvorom, a so cesto s kranjske strani zgradili le do Britofa, na drugem koncu pa s preddvorske strani le do Hotemaž.

»O tej cesti se govori, odkar sem bil otrok. Veseli me, da končno prihaja do realizacije. S tem, ko bodo vozniki usmerjeni proti Preddvoru, Jezerskemu in naprej proti Avstriji, se bo razbremenil promet skozi Britof, hkrati pa se bo povečala varnost na cesti in v naselju. S posodobitvijo križišča, pri katerem imamo zdaj 90-stopinjski zavoj, bo varnejše tudi prečkanje iz Britofa proti Šenčurju. Nadejamo se tudi čimprejšnje izgradnje avtocestnega priključka Kranj sever, za katerega smo od Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo že dobili zeleno luč. Ta se bo navezoval na odsek Britof–Hotemaže. S tem se bo v prihodnosti konkretno razbremenil promet v tem delu in sosednjih občinah,« je s pomembnimi koraki zadovoljen kranjski podžupan Janez Černe.

Komentarjev 1
  • Evangelina_Moore 13:22 23.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎