Gorenjska
1386 ogledov

Po 57 letih nujna celovita obnova bolnišnice

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj
1/3
M. Ha.
V senci razpravljanja o tem, kje naj bo nova gorenjska regijska bolnišnica, ki je ocenjena na 300 milijonov evrov, je ostala nujna obnova, dozidava ter zunanja ureditev Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj, ocenjena v skupni vrednosti na dobrih 13 milijonov evrov.

Obema naložbama, v regijsko bolnišnico in obnovo BGP Kranj, je skupno to, da zaenkrat še nobena nima zagotovoljenega financiranja in da sta to zgolj predloga javnih zdravstvenih zavodov, ki jih je ministrstvo za zdravje uvrstilo na seznam potencialnih naložb.

BGP Kranj je specializirana bolnišnica za zdravstveno varstvo žensk in novorojenčkov, za specialistično zdravstveno varstvo  žensk in novorojenčkov in za zdravstveno varstvo žensk na primarnem nivoju.

STA je prejšnji teden poročala, da sta v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 na Gorenjskem planirani 25 milijonov evrov vredna vzpostavitev izolacijskega oddelka na Kliniki Golnik in osem milijonov evrov vredna energetska in statična sanacija, obnova bivalnih enot in operacijske dvorane ter zunanja ureditev BGP Kranj. Investicijsko dokumentacijo zavoda še pripravljata, investiciji pa morata biti zaključeni do konca leta 2023.

V Kranju pa bi radi poleg prej naštetega zgradili še upravni in laboratorijski prizidek, zato tudi navedba iz uvoda, da gre za več kot 13 milijonov evrov predlaganih investicij v BGP Kranj.

Že pred tremi leti se je tedanje vodstvo BGP Kranj s pristojnimi na ministrstvu za zdravje pogovarjalo o naložbi, vredni več kot deset milijonov evrov, v katero sodijo obnove operacijskega bloka s sterilizacijo, ambulantnega dela, bolniških oddelkov, laboratorija ter zamenjava oken in ogrevanja s celovito energetsko sanacijo.

Zadnja večja naložba je bila marca 2019 prenovljen porodni blok, s katerim je BGP Kranj pridobila pet sodobnih porodnih apartmajev: vrednost naložbe je bila približno milijon evrov in večino denarja je zagotovilo ministstvo za zdravje. Le en dan po slovesnem odprtju prenovljenega porodnega bloka pa je z mesta direktorice odstopila Polona Podnar.

Brez resne prenove od leta 1964

Iz BGP Kranj, ki jo od maja 2019 vodi univ. dipl. ekonomist Marko Breznik, so nam na vprašanje glede obnove oziroma naložb razložili, da je Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj v stavbi, ki je bila zgrajena že davnega leta 1964 in v vsem tem času ni bila deležna resne prenove.

"Zato si prizadevamo, da bi v bolnišnici izvedli energetsko in statično sanacijo, ob tem pa bi radi prenovili bolnišnična oddelka, na katerih je trenutno stanje neprimerno in ne zagotavlja ustreznih pogojev bivanja. Po končani sanaciji objekta bi bilo potrebno urediti tudi okolico bolnišnice z ustrezno urejenimi intervencijskimi potmi in parkirnimi površinami."

O vseh drugih naložbah, ki smo jih še navedli, pa je preuranjeno govoriti, so nam odgovorili iz BGP Kranj.

Porodništvo predstavlja tretjino hospitalne dejavnosti

BGP Kranj je četrta največja porodnišnica v Sloveniji, pri čemer pa porodništvo predstavlja le tretjino njene hospitalne dejavnosti. V BGP Kranj je, po zadnjih dosegljivih podatkih, 136 zaposlenih.

Stavba na Kidričevi je zaživela 7. novembra 1964. Vrh rojstev so imeli leta 1979: tega leta se je pri 2901 porodu rodilo 2937 otrok. Za primerjavo: lani so v BGP Kranj imeli 1556 porodov oziroma 66 več kot v letu 2019. Rodilo se je 1570 otrok; 801 dečkov in 769 deklic, od tega 14 parov dvojčkov.

V zadnjem javno objavljenem letnem poročilu za leto 2019 je zapisano, da je zadnja večja naložba, to je obnova porodnega bloka, pomembno prispevala k povečanju številu porodov, medtem ko stara oprema v operacijskih dvoranah in slabi bivalni pogoji na oddelkih vplivajo na zmanjšan obseg števila operacij. Z boljšo opremo bi lahko izvajali še več zahtevnih operacij v veliki dvorani, posledično pa bi lahko izvajali večji del operacij, ki jih sedaj izvajamo v veliki dvorani, v mali dvorani (laparoskopije, histeroskopije, carski rezi, ...)

V letnem poročilu za leto 2019 pa je zapisano še, navajamo, da je stavba, v kateri deluje bolnišnica, dotrajana, in da je potrebna celovita obnova bolnišnice. "V podjetju Atelje Arhitekt d.o.o. so pripravili idejni projekt -IDP obnove. Naš cilj je, da bi čim prej začeli s prenovo celotne stavbe ... V pripravi je projekt za energetsko sanacijo. S soglasjem  Ministrstva za zdravje se bomo nanj prijavili, da bi pridobili sredstva EU in zatem izvedli energetsko sanacijo bolnišnice."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.