Gorenjska
1377 ogledov

Po bližnjici kar skozi predor

predor M. Ha. Železniški predor, avtovlak, fotografija je simbolična.
Jeseniški policisti so včeraj, v nedeljo, 31. julija, prejeli prijavo o moškem v železniškem predoru. Kot so danes pojasnili s Policijske uprave Kranj, so nato policisti v predoru Hrušica med Avstrijo in Slovenijo v resnici izsledili italijanskega državljana.

Tujec si je po vsej verjetnosti želel skrajšati pot. Toda policisti za njegove bližnjice niso imeli nobenega razumevanja in so ga, kot so sporočili s PU Kranj, odstranili iz predora.

Prav tako včeraj pa so imeli delovno nedeljo gasilci, reševalci in potapljači v Ribčevem Lazu v občini Bohinj. Malo pred 18. uro so namreč dobili prijavo o pogrešanem odraslem moškem, slovenskem državljanu, ki je plaval v Bohinjskem jezeru iz južnega proti severnemu delu. Moškega so v hitri iskalni akciji, v kateri so pregledali jezero in okolico, našli na drugi strani jezera, in sicer na obali.
S Policijske uprave Kranj so poročali, da je z njim vse v redu, iz preventivnih razlogov pa so moškega, ker naj bi bil imel zdravstvene težave, prepeljali do reševalcev Nujne medicinske pomoči Bohinj v nadaljnjo oskrbo. V iskalni akciji so sodelovali, kot navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, prostovoljni gasilci PGD Bohinjska Bistrica in PGD Bled, ekipa civilne zaščite za reševanje na vodi in iz vode Bohinj ter potapljači Podvodno reševalne službe Bled.

Reševali alpinistko in tri planike

Policijski helikopter je z dežurno ekipo za helikoptersko reševanje v gorah včeraj posredoval trikrat. Najprej v ferati v Mojstrani, kjer si je malo čez poldne alpinistka poškodovala nogo, zatem malo čez 13. uro še na grebenu Košute, občina Tržič, kjer je pri sestopu s Košutnikovega turna zdrsnila s poti planinka in si poškodovala nogo. Nazadnje so reševalci posredovali na Komni, občina Bohinj, kjer sta malo čez 15. uro onemogli in se poškodovali dve planinki.

Tri prometne nesreče s telesnimi poškodbami

Gorenjski  policisti so včeraj obravnavali tri prometne nesreče s telesnimi  poškodbami. V Podkorenu je kolesarka zaradi prekratke varnostne razdalje  trčila v kolesarja pred seboj in se lažje poškodovala. Na Jesenicah pa se je kolesar domnevo umikal drugemu kolesarju in pri tem padel. Sum na težje poškodbe pa  obstaja v tretji včerajšnji nesreči mopedista s potnikom, ki sta med vožnjo padla na območju Škofje Loke. Med zavijanjem sta zapeljala pod cesto.

Preventivna akcija do četrtka

Do  4. avgusta poteka preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, vnovič opozarjajo s PU Kranj. Delež kolesarjev v zadnjih letih  se vztrajno povečuje, povečuje pa se tudi število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V  Sloveniji letos beležimo 744 nesreč  kolesarjev, s 123 hudo in 527 lažje telesno poškodovanimi. Umrlo je že 10 kolesarjev, enako kot v celem letu 2021. Samo na Gorenjskem je bilo nesreč kolesarjev letos že 90, lani 97. Trije kolesarji so umrli, 18 je bilo huje, še 51 pa lažje poškodovanih.

V približno polovici nesreč so bili kolesarji tudi povzročitelji nesreč. Policisti pozivajo k varni udeležbi kolesarjev v prometu, prilagojeni  hitrosti vožnje, pravilni uporabi prometnih površin in uporabi kolesarske čelade pri vseh starostih. Polovica smrtnih  žrtev in hudo  poškodovanih  (na ravni Slovenije) v času nastanka  prometne nesreče ni uporabljala zaščitne čelade.

      

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.