Gorenjska
4649 ogledov

Po darilu kmalu mega gradnja za dva letna proračuna

Preddvor, dvorana in prizidek
1/3
Tria Studio Nova športna dvorana v Preddvoru bo, kot napovedujejo, prava lepotica.
Predvidoma v drugi polovici avgusta bodo v Preddvoru začeli rušiti šolsko telovadnico in s tem pričeli uresničevati največjo naložbo v Občini Preddvor doslej. Nova športna dvorana in šolski prizidek, ki bosta predvidoma zgrajena konec leta 2023, bosta namreč skupaj stala 7,5 milijona evrov, kar pomeni približno dva letna proračuna Občine Preddvor v preteklih letih.

Naj spomnimo, da je Občina Preddvor oktobra 2019 na svoj davčni podračun, katerega skrbnik je Finančna uprava RS, prejela kar 4,8 milijona evrov. Župan Rok Roblek nam je v pogovoru zatrdil, da še vedno uradno ne vedo, kdo je bil vplačnik, v Preddvoru pa je v zvezi s tem nepričakovanim darilom krožilo več zgodb. In del tega nenadejanega denarja bodo porabili za to naložbo, ki so jo sicer načrtovali že leta 2018.

V Osnovni šoli Matije Valjavca imajo že več let veliko prostorsko stisko. Šolarji prve triade so v vrtcu, pouk pa imajo tudi v kulturnem domu, župnišču, gasilskem domu in učiteljskem kabinetu. Hrano za učence pripravljajo v bližnjem vrtcu, jedilnica pa je premajhna, zato šolarji malicajo v razredih. Ker takrat nismo imeli denarja, smo razmišljali o javno-zasebnem partnerstvu, za povrh smo imeli precej dolga. Projekte smo torej že imeli na mizi, ko nas je doletelo to darilo, je opisal razmere župan.  

Če vemo, da je letni proračun občine Preddvor leta 2019 znašal slabe štiri milijone evrov, si lahko le zamišljamo, kaj je ta priliv pomenil za majhno gorenjsko občino. "Najprej smo poplačali posojila v višini 1,7 milijona evrov, tako da je občina postala kreditno sposobna in tudi sposobna izvajati sofinancerske projekte. Po odplačilu dolga je ostalo še tri miljone evrov, ta denar pa smo vezali v banki in letos spomladi se je sprostil še zadnji, največji znesek v višini dveh milijonov evrov."

Všeč jim je bila dvorana na Koroškem

Za naložbo oziroma projekt, ki se uradno imenuje Gradnja športne dvorane s širitvijo šole Preddvor bo Občina prispevala pet milijonov evrov lastnih in dolžniških sredstev. "Za tri milijone evrov smo že podpisali pogodbo za posojilo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po sklepu sofinancira 1,285 milijona evrov, do konca letošnjega leta bomo izvedeli, ali bomo uspeli pri pri Eko skladu. Od Eko sklada pričakujemo približno 800 tisoč evrov, prav tako si obetamo do 200 tisoč evrov od Fundacije za šport," je pojasnil župan.

Preddvor, dvorana in prizidek | Avtor: Tria Studio Tria Studio
 

Projektant idejnega projekta je Tria studio projektiranje oblikovanje d. o. o. iz Mengša. To podjetje je, kot je povedal župan Roblek, tudi projektiralo športno dvorano v Mislinji na Koroškem in ko so si jo Preddvorčani ogledali, so bili navdušeni in enotni, da želijo tako oziroma podobno tudi v Preddvoru. Gradbeno dovoljenje so tako pridobili septembra 2021, za izvajalca gradbenih del je bilo izbrano podjetje Lesnina MG oprema d. d. Ljubljana.

Preddvor, dvorana in prizidek | Avtor: Tria Studio Tria Studio

Začetek gradnje septembra letos

Kot smo že omenili, bodo predvidoma avgusta pričeli rušiti obstoječo telovadnico, in sicer je bil za ta dela izbran zasebnik Roblek Franc s. p. iz Preddvora, v septembru 2022 sledi novogradnja objekta.

"Pridobili bomo novo športno dvorano v velikosti 2808 kvadratnih metrov, šola pa bo pridobila tudi pet novih učilnic, novo jedilnico in razdelilno kuhinjo oziroma skupno pridobi 1310 kvadratnih metrov prostora. Objekt bo povezan v kletnem delu z vrtcem, kar bo tudi vrtcu omogočilo dostop do telovadnih površin. Tako tudi vrtec pridobi prostor za eno dodatno igralnico. Skupaj bo novih površine na 4385 kvadratnih metrih prostora," pojasnjujejo z Občine Preddvor.

"Glede na gibanje števila rojstev in vrtčevskih otrok pa ocenjujemo, da bo tovrstna širitev šole zadostovala za prihodnjih 10, 15 let, večnamenska dvorana pa bo na voljo klubom in društvom, v njej bo možno organizirati različne dogodke,"  je še razložil župan.

Temeljni kamen so na dan državnosti, 25. junija 2022, položili župan in predstavniki gradbenih izvajalcev in nadzornikov. Če bo šlo po načrtih, bodo gradbena dela končali decembra 2023, celoten projekt pa v letu 2024.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.