Gorenjska
2294 ogledov

Po Kranju bodo tekli 12 ur

Po ulicah Kranja bo potekal 12-urni tek. Slovenian 12 HOUR RUN/Facebook Po ulicah Kranja bo potekal 12-urni tek.
V nedeljo bo po ulicah Kranja potekal Slovenski 12-urni tek. Udeleženci se bodo lahko preizkusili na 6- ali 12-urni tekaški preizkušnji. Med tekači bodo številni priznani tuji in slovenski ultramaratonci. V Kranju bo tek izveden drugič.

Prihajajočo nedeljo, 22. avgusta, bodo ulice Kranja za kar 12 ur zavzeli tekači – gre Slovenski 12-urni tek, ki bo potekal po krožni trasi ulic starega mestnega jedra Kranja. Je prvi ultramaraton, ki poteka v centru mesta – tako v Sloveniji kot tudi širše.

Udeleženci se bodo preizkusili na krajši ali daljši preizkušnji: ob 7. uri zjutraj se bo pričela 12-urna tekaška preizkušnja, ob 13. uri 6-urna; krajša bo na voljo z željo organizatorjev, da se udeležijo tekme tudi tekači, ki so se do zdaj preizkusili le na krajših razdaljah in se še niso spoznali z ultramaratonskimi. 

Drugič v Kranju

Tek bo v Sloveniji organiziran že četrtič, v Kranju drugič – leta 2019 je bila v prestolnici Gorenjske prva izvedba, v letih 2015 in 2016 je potekal v Trbojah. »Na podlagi pozitivnih in izvrstnih odzivov tekačev, gledalcev, spremljevalcev, meščanov Kranja in ostalih udeležencev, vseh preteklih treh izvedb Slovenskega 12-urnega teka smo se odločili, da ponovno organiziramo Slovenski 12-urni tek«, nam je zaupal direktor tekmovanja Klemen Boštar.

Organizacija bo tokrat potekala pod okriljem Atletskega kluba Ultramaraton Slovenija, ki mu predseduje ultramaratonec Mirko B. Miklič. Podporniki prireditve so Mestna občina Kranj in Atletska zveza Slovenije.

Krožna trasa po starem Kranju

Glavno prizorišče dogajanja bo na Glavnem trgu v Kranju, kjer bo štartno-ciljni prostor. Proga s skupno dolžino 1292 metrov bo speljana po starem delu Kranja in ima mednarodni certifikat. »Gre za dolg tek, izjemno naporen. Je pa morda prednost krožne trase ta, da se tekači lahko vsakih 1300 metrov ustavijo, na štartno-ciljnem prostoru bodo bogato založene okrepčevalnice in prostovoljci, ki bodo pripravljeni pomagati, tako da vo tekačem že to olajšalo krožno traso«, je za Radio Kranj povedala Maja Rigač, predstavnica Atletskega kluba Ultramaratona Slovenija.

Pričakujejo kar 150 tekačev, ki se bodo podali na obe preizkušnji, tako iz tujine kot iz Slovenije. Na preteklih izvedbah Slovenskega 12-urnega teka je bila udeležba tekačev iz tujine na vrhunskem nivoju, saj so nastopili najboljši ultramaratonci, ki so pretekli najtežje ultramaratone, kot so Špartatlon, Dolina smrti (Marco Bonfiglio, Ivan Cudin, Brenda Carawan). Udeležbo pa so napovedali tudi najboljši slovenski ultramaratonci in ultramaratonke (Mirko B. Miklič, Nataša Robnik) in drugi.

Dogajanje že v soboto

Dogajanje se bo sicer začelo že dan prej – ob 19. uri bo na glavnem trgu prevzem štartnih paketov in pogovorni večer Slovenski 12-urni tek kot znanilec novega ultraškega booma. Medtem se bo tudi postavljalo prizorišče.

Tek se bo sklenil v nedeljo ob 19. uri, ko bo zaključku obeh tekov sledila podelitev nagrad in pokalov najboljših. Organizatorji obljubljajo tekmo leta, kjer bodo mnogi prvič preizkušali svoje meje sposobnosti in vzdržljivosti, drugi podirali svoje rekorde. Hkrati meščane in meščanke Kranja lepo prosijo za strpnost, če jim bo v času teka nekoliko ovirano dostop do njihovih domov, in jih lepo vabijo, da pridejo navijat, saj bo vzdušje tako še toliko bolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.