Gorenjska
9493 ogledov

Po osvežitev tudi v Kranj

Matic Zorman
Začenjajo se poletne počitnice, pred nami pa so novi vroči dnevi. Tudi v Kranju se tako lahko osvežite na naravnih kopališčih ali pa v letnem kopališču na stadionu.

V Kranju uradnih naravnih kopališč nimamo. Kljub temu se ljudje v toplih poletnih dneh pogosto hladijo ob reki Kokri, kjer hlad in senco zagotavlja tudi gozd ob rečni obali, ob reki Savi in v Čukovem bajerju.

Reka Kokra v poletnih mesecih ponuja osvežitev na številnih prodnatih plažah in brzicah vzdolž njenega kanjona, tudi pod samim mestnim jedrom. Zabavno je predvsem na Kosorepu, kjer visoki balvani in globoki tolmuni omogočajo skoke v vodo. Do Kosorepa lahko pridete s kolesom ali peš. Mimo stadiona se spustite do mostu čez Kokro, se usmerite čez travnik do gozdička, kjer pustite kolesa in sledite gozdni potki, ki vas pripelje do slikovitih balvanov.

 | Avtor:

Tudi reko Savo vzdolž njenega toka spremljajo obsežne prodne terase. Pri Kranju teče reka skozi 50 metrov globok kanjon Zarice, ki ga je zarezala v apnenčasti konglomerat. V poletnih mesecih je reka Sava odlična za ohladitev in odmik v naravo, do reke pa lahko pristopite iz Savskega otoka ali višje ob toku pri Struževem, pri Trbojskem jezeru in številnih prodnatih plažah ob njenem toku. Za aktivno in nepozabno izkušnjo si ob Trbojskem jezeru lahko izposodite sup in se z izkušenim inštruktorjem zapeljite po savskem toku – tudi do Kranja skozi sotesko Zarica.

 | Avtor:
 | Avtor:

Čukova jama  ali Čukov bajer na Kokrici je eno izmed treh jezer, ki tvorijo Bobovška jezera, v njih pa so včasih kopali glino. Glinokopna jezerca so zavarovana kot naravni spomenik. So priljubljeno območje za sprehajanje in v poletnem času za kopanje, pozimi pa za drsanje. Čukova jama je še dokaj neobljudena. Morda temu botruje kalna voda, ki pa je kljub svoji barvi čista, saj je jezero pretočno. Voda je velikokrat že spomladi dovolj topla za kopanje, domačini pa glino radi uporabljajo za telesne obloge, zato posledično ni nič takšnega, če okoli jezera hodijo blatni ljudje. Okoli jezera je dovolj naravne sence, prav tako pa je mogoče loviti ribe z ustrezno dovolilnico.

 | Avtor:

 

Kranjska občina je naročila analizo voda

Mestna občina Kranj, kljub temu da gre za neuradna naravna kopališča, na treh neuradnih kopališčih vsako leto izvaja vzorčenje oziroma analize vode dvakrat v sezoni kopanja, in sicer v začetku kopalne sezone v juniju in nato julija ali avgusta, odvisno od vremena. Izvaja ga Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, izvajajo pa se  meritve mikrobioloških parametrov in terenske meritve. »Analizo kopalnih voda smo naročili tudi letos, zaenkrat imamo le rezultat za Čukov bajer: vzorec, ki je bil odvzet 10. junija 2022, je ustrezen in skladen s kriteriji,« so nam sporočili s kranjske občine.

 

Ohladite se lahko že tudi v letnem kopališču

Ta teden pa je v Kranju ponovno zaživelo tudi letno kopališče na stadionu. Letno kopališče ima veliki plavalni bazen in dva otroška bazena. Vsi bazeni lahko sprejmejo 1.180 kopalcev. Kopališče je odprto vsak dan od 9.00 do 22.00. Ob tem omogočajo tudi nakup vstopnic za popoldansko kopanje, ki poteka od 14.00 do 22.00, ali za nočno kopanje, ki je omogočeno od 20.00 do 22.00. Bazen ima 27 stopinj Celzija, z osvežilnimi napitki, sladoledom in ostalo ponudbo pa obiskovalce razveseljujejo v dveh lokalih ob bazenu.

 | Avtor: Zavod za šport Kranj Zavod za šport Kranj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.