Gorenjska
3722 ogledov

Po več mesecih končno obnova

Peter Šalamon
Nujno potrebna obnova mostu od železniške postaje do Jelenovega klanca se bo predvidoma v novembru končno začela.

V Mestni občini Kranj (MOK) so po več neuspelih razpisih vendarle uspeli pridobiti ponudbo za izvedbo del v okviru v zagotovljenih sredstev za ta namen. Za rekonstrukcijo mostu so se v občini odločili, ko so ob projektiranju kolesarske povezave 7 – od Železniške postaje Kranj (ŽP Kranj) do Zlatega polja z rekonstrukcijo državnega križišča pri ŽP Kranj ugotovili, da je most v slabem stanju in zato potreben celovite obnove. Za prepotrebno obnovo mostu so morali v MOK večkrat ponavljali razpis za izbiro izvajalca, vendar so vse prejšnje ponudbe presegale sredstva, ki so jih zagotovili v ta namen. Junija letos je Mestni svet MOK potrdil še prerazporeditev sredstev v višini 462.000 evrov za dokončanje tega projekta, tako da so skupaj s sredstvi sofinanciranja zagotovili skupno 2,9 milijona evrov. Na tretji ponovitvi razpisa je bilo uspešno kranjsko podjetje Saning, ki je izmed treh prispelih ponudb edino oddalo ponudbo znotraj zagotovljenih sredstev. Obnovitvena dela se bodo tako začela predvidoma v novembru, ko bo izvajalec pridobil vsa potrebna soglasja za začetek del.

Obnova, ki bo trajala osem mesecev, bo potekala sočasno pod mostom in na njem, zaključila pa predvidoma v novembru prihodnje leto. Obsežni gradbeni poseg bo pomenil precejšnjo obremenitev za promet v tem delu Kranja, saj bo most zaradi konstrukcijskih omejitev in hitrosti gradnje v vmesni fazi tudi popolnoma zaprt. »Obvoz bo urejen po državni obvoznici, pešce pa bodo v največji možni meri poizkusili voditi varno ob gradbišču, če to ne bo mogoče, pa preko savskega otoka. O tem bo javnost sproti obveščena, tudi s pomočjo ustrezne (prometne) signalizacije. V MOK upamo na razumevanje in strpnost udeležencev v prometu za čas te, res potrebne obnove,« so ob tem sporočili s kranjske občine.

Obnovljeni most bo enakih dimenzij kot sedanji, bo pa po njem potekala enostranska dvosmerna kolesarska pot. Javno razsvetljavo bodo namestili ob strani mostu in tako ne bo posegala v površine za pešce ter zamenjali in obnovili bodo komunalno infrastrukturo, ki poteka znotraj mostu. Novi most bo imel tudi arhitekturne elemente starega Petrovega mostu, ki je bil porušen ob umiku kraljeve vojske v 2. svetovni vojni. Vrednost investicije je slabe 3 milijone evrov, pri čemer bo prispevek MOK dobra dva milijona evrov, 800.000 evrov pa bosta sofinancirali država in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Most čez Savo v Kranju, Železniška postaja Kranj - Jelenov Klanec | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Komentarjev 2