Gorenjska
420 ogledov

Po zdrsu si je eden poškodoval nogo, drugi glavo

vojaški helikopter Saša Despot Danes je vojaški helikopter trikrat hitel na pomoč.
Včeraj, v nedeljo, so morali gorski reševalci in vojaški helikopter posredovati kar dvakrat na območju Kranjske Gore, dva ponesrečenca pa so po oskrbi prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice. Policija opozarja, da se mora zaradi enega samega poškodovanca vedno aktivirati celoten reševalni sistem, ki pa je v teh dneh preobremenjen zaradi epidemije koronavirusa.

Okoli 15. ure se je na planinski poti s Ciprnika proti Planici poškodoval planinec. Zdrsnil je na poti, na kateri je bilo listje, in se 400 metrov kotalil po strmem pobočju in si pri tem poškodoval glavo. Posredovali so reševalci GRS Rateče in Kranjska Gora ter ekipa HNMP. Poškodovanca so oskrbeli in ga s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v jeseniško bolnišnico. .
Še prej, malo pred poldnevom, pa si je pri sestopu s Kredarice na poledeneli snežni podlagi planinec poškodoval nogo. Kot je sporočil Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj, je planinec drsel na območju Snežne konte. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in posadka s helikopterjem Slovenske vojske.
Omenjeni planinec je bil na Kredarici v družbi še z eno osebo, še eden pa je hodil sam. Proti vsem trem bo policija uvedla prekrškovni postopek zaradi kršitve prehajanja občin.
Prav tako kranjskogorski policisti prekrškovni postopek vodijo tudi proti osebi, ki se je izgovorila, da je v občini zaradi vzdrževanja nepremičnine, dobljena pa je bila na izletniški točki na območju Srednjega Vrha.
Blejski policisti pa zaradi tega prekrška obravnavajo moškega, ki se je javno hvalil z vzponom na Triglav, zavedajoč se celo, da krši prepoved prehajanja mej občin.
Na vprašanje, kakšna kazen bi denimo doletela Ljubljančana, ki bi ga v teh dneh zalotili pri vzponu na Triglav, nam je mag. Bojan Kos, višji policijski inšpektor, odgovoril, da je ta od 400 do 4000 evrov za posameznika. In da se prehajanje več občinskih meja v tem kontekstu šteje kot ena kršitev.   
"Nikomur ne odrekamo  obiska gora, razumemo tudi, da sprehodi za koga niso dovolj, vendar naj to vsak počne v svoji občini in na varen način oziroma tako, da ne ogroža sebe in drugih. Kjer je teren zasnežen in poledenel, je nevarno. Zelo podcenjujoča nevarnost je tudi listje na planinskih poteh. Kdor do sedaj ni bil vajen hoje po takem terenu, naj se tega ne začne učiti sedaj, v  času najbolj zaostrenih epidemioloških razmer. Upoštevajte tudi, da je zaradi poškodbe še samo enega v gorah vedno aktiviran cel reševalni sistem, ki ga ne sestavlja samo helikopter in druga tehnika, ampak predvsem ljudje, ki imajo tudi svoje družine in tudi lahko zbolijo. Ljudje so tisti, vas rešujejo v gorah, tehnika je samo pripomoček. Zato zavoljo vseh, bodite pametni, ravnajte odgovorno," pozivajo gorenjski policisti.

Komentarjev 1
  • munja 12:54 16.november 2020.

    Kretenom zaračunat najvišjo možno kazen.