Gorenjska
229 ogledov

Podelitve ne bodo več prestavljali

Simon Jenko M. Ha. Kip Simona Jenka.
Ker lani 27. oktobra, na dan, ko se je na Podreči pred 185 leti rodil pesnik in pripovednik Simon Jenko, v Kranju zaradi epidemioloških razmer niso mogli podeliti Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko dveh let, bodo prireditev pripravili oktobra 2021. Predvidoma bo v Prešernovem gledališču v Kranju.

Organizatorji so upali, da se bodo razmere izboljšale, zato so prireditev s slovesno podelitvijo Jenkove nagrade 2020 najprej prestavili na december, ko bi bilo ponovno mogoče zbiranje do 50 ljudi v zaprtih prostorih. "Zdaj pa smo se Društvo slovenskih pisateljev Ljubljana, Zavod za turizem in kulturo Kranj in Kulturno društvo Simona Jenka - Šmonca Mavčiče dogovorili, da neizvedeno lanskoletno podelitev Jenkova nagrada 2020 združimo z letošnjo, ki bo v času Jenkovih dni, oktobra 2021, v Kranju, predvidoma v Prešernovem gledališču," je sporočil Rudi Zevnik, predsednik KD Simona Jenka - Šmonca Mavčiče.

Napovedal je še, da bo združena prireditev programsko bogatejša in da bo "izzvenela ob novih - krstnih izvedbah Jenkove lirike mladih glasbenikov in igralcev."

Najboljša zbirka Sanje v drugem jeziku pesnika Braneta Mozetiča  

Kljub vsem zapletom so v Društvu slovenskih pisateljev v oktobru razglasili prejemnika Jenkove nagrade 2020: komisija v sestavi Varja Balžalorsky Antić (podpredsednica), Andrej Ilc, Matevž Kos, Veronika Dintinjana in Kaja Teržan (lanskoletna Jenkova nagrajenka) je med petimi nominiranimi zbirkami za najboljšo izbrala pesniško zbirko Sanje v drugem jeziku pesnika, pisatelja in urednika Braneta Mozetiča.

To je njegova druga Jenkova nagrada, leta 2003 je bil namreč nagrajen za pesniško zbirko Banalije.

Prireditelji so pred dobrimi tremi meseci nameravali izvesti slovesnost v avli Mestne občine Kranj in tedaj bi ob kulturnem programu predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk vsi nominiranci, poleg dobitnika Braneta Mozetiča (Sanje v drugem jeziku) še Jana Putrle Srdić (Oko očesu vrana), Maja Vidmar (Pojavi), Lucija Stupica (Točke izginjanja) in Uroš Zupan (Sanjska knjiga).

Jenkova nagrada je najvišje pesniško priznanje v državi. Podeljuje ga Društvo slovenskih pisateljev in je poimenovano po enemu najvplivnejših slovenskih pesnikov Simonu Jenku. Rojen je bil 27. oktobra 1835 na Podreči pri Mavčičah, umrl je 18. oktobra 1869 v Kranju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.