Gorenjska
215 ogledov

Podjetniki in lokalne skupnosti morajo tesno sodelovati

Peter Šalamon ŽURNAL24
SBC – Klub slovenskih podjetnikov je v Mestni knjižnici Kranj pripravil dogodek »SBC pri vas« gostoval v Kranju.

Predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik in člani upravnega odbora kluba, ki združuje lastnike najuspešnejših slovenskih podjetij, so se v Kranju srečali z župani Gorenjske regije, ključnimi podjetniki, prosvetnimi delavci, predstavniki podpornega gospodarskega okolja in drugimi vidnejšimi osebami iz lokalnega okolja. Sogovorniki so spregovorili o ključnih temah, ki so pomembne za policentrični razvoj lokalnega okolja, spodbujanje podjetništva ter prispevka k napredku družbe in zagotavljanju blaginje.

"V Kranju se res trudimo, da vrnemo sloves, ki ga je Kranj že imel. Treba pa je začeti z mladimi. Mi smo tako že pred leti začeli s projektom 'talenti, inovativnost, podjetnost', kjer ustvarjamo ekosistem mladih, iz kateri nato zrastejo uspešni podjetniki. Sedaj pa je zelo uspešna tudi Kovačnica, naš inkubator, kjer se zbirajo mladi podjetniki na enem mestu. Na predlog Mestne občine Kranj pa bo že jeseni zaživel tudi nov študijski program bionike skupaj s Fakulteto za organizacijske vede, v njem pa sodelujejo še številna gorenjska podjetja. Predvsem pa je pomembno, da podjetniki in občina odlično sodelujemo," je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

"V okviru našega programa smo že nekaj mesecev na terenu v okviru akcije SBC pri vas. Nekako živimo v čudnih časih, kjer delo, ideje, podjetniška misel in strmenje k napredku niso več v prvem planu, kar nas v klubu in članstvu vse skrbi. To sedaj želimo spremeniti in ena od poti je povezovanje, iskanje skupnih imenovalcev tako med podjetniki, obrtniki, šolstvom ter lokalnih skupnosti, kar se nam zdi zelo pomembno. Uspešna Slovenija bo temeljila na enakopravno razvitih regijah, kjer ne bo center sveta samo Ljubljana, ampak se bo dejansko in načrtno ustvarjalo delovna mesta in dejavnosti tudi v drugih regijah. Tako se povezujemo z župani in občinami z namenom, da bi brez kakršnekoli ideologije našli skupne imenovalce, kako bolje zasidrati to regionalno miselnost, kako povezati posamezne lokalne skupnosti in biti tako bolj uspešni v pogovorih za nujno potrebne rešitve, ki jih v tej državi potrebujemo," pa je povedal predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik.

Na okrogli mizi, na kateri so poleg župana Rakovca in predsednika kluba Pečečnika sodelovali župan Občine Cerklje na Gorenjskem France Čebulj ter podjetnika direktor AH Vrtač Aleksander Vrtač in pomočnik direktorja družbe Partner, Protim Ržišnik Perc, Gregor Rožman, so predvsem izpostavili potrebo po prostorskem urejanju. Želijo si več sodelovanja z državo in manj birokracije. Želijo pa si tudi sodelovanje na lokalnih ravneh, s čimer bi lahko tudi sami marsikaj rešili. Prav zato so ob koncu podpisali Pisema o nameri med predstavniki gorenjskih občin in SBC.

 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

SBC – Klub slovenskih podjetnikov sicer združuje 400 vrhunskih podjetnikov, inovatorjev in vizionarjev, ki so lastne ideje in znanje pretvorili v uspešne poslovne zgodbe. Kot močni izvozniki, nosilci napredka in razvoja, sodelujejo z največjimi svetovnimi znamkami, soustvarjajo rešitve prihodnosti, ki so trajnostne, okoljsko nevtralne, ustvarjene za blaginjo ljudi ter ožje in širše skupnosti. Predsednik kluba je, kot rečeno, Joc Pečečnik (skupina Elektronček), podpredsednika pa sta Igor Akrapovič (Akrapovič) in Jure Knez (Dewesoft).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.