Gorenjska
301 ogledov

Podobe človeka in človeštva

Jurij Kalan, Kipci,
1/2
Katalog festivala KALAN, Jurij, KIPCI, pobarvan les.
Med 30. septembrom in 2. novembrom bo v Kranju pod naslovom Ecce Homo - Figura v novi realnosti, potekal že 11. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj. Gre za enega izmed največjih likovnih festivalov v Sloveniji, ki letos gosti 98 umetnikov iz Slovenije in tujine.

Festival stopa v novo desetletje z novo umetniško vodjo festivala, akademsko kiparko, Martino Marenčič. Idejni oče festivala in njegov desetletni umetniški vodja mag. Klavdij Tutta se je namreč po desetih letih dela na festivalu odločil predati umetniško vodstvo naslednji generaciji, pri letošnjem festivalu pa sodeluje kot svetovalec.
Glavna otvoritev in pohod po galerijskih prizoriščih v starem mestnem jedru Kranja se bo začel jutri, v petek, 30. septembra, ob 17. uri.
Na ogled bo 300 umetniških del 56-tih avtorjev iz Slovenije in 42-tih iz Armenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Izraela, Japonske, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije, Rusije, Slovaške, Srbije, Španije, Švedske in Ukrajine.

V petek bodo podelili tudi priznanja in nagrade, najvišje priznanje Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov za življenjsko delo in prispevek k slovenski figuraliki bo za izjemni figuralni opus prejel Jurij Kalan. Kalan je bil rojen leta 1961 v Kranju, leta 1990 je diplomiral na ALU v Ljubljani na oddelku za slikarstvo pri prof. Metki Kraševec. Razstavljal je na samostojnih in številnih skupinskih razstavah ter je prejemnik več nagrad.

Vodstva za vse zainteresirane po festivalskih razstavah na 14 prizoriščih bodo 4., 6., 7., 18. in 19. oktobra ob 10. uri in 11. oktobra ob 16. uri, zbirno mesto bo pri vodnjaku na Glavnem trgu v Kranju.
Osrednja razstava bo v prostorih Gorenjskega muzeja: v galeriji Mestne hiše, Stebriščni dvorani, galeriji v kleti Mestne hiše, galeriji Prešernove hiše in kleti Prešernove hiše. V Mali galeriji v prostorih Likovnega društva Kranj, ki je glavni organizator festivala, se bo predstavila Japonska v gosteh: na njej si bo mogoče ogledati dela štirih japonskih umetnikov.

Katalog. likovni festival Kranj, | Avtor:

V letošnjem letu so se v Kranju odločili za temo, ki še ni bila obravnavana na festivalu, to je figuraliko oziroma še malo ožje, človeka. Festival nosi ime Ecce Homo - Figura v novi realnosti. Umetniška vodja Martina Marenčič je v spremnem katalogu zapisala, da "če je figuralika likovno upodabljanje stvarnega sveta, zlasti živih bitij, je tema letošnjega festivala predvsem podoba človeka, ali človeštva, kakršno danes je."
Napovedala je, da si bo mogoče v Kranju ogledati "nabor najboljših del domačih in tujih umetnikov" in da kot noviteto vpeljujejo sekcijo ilustratorjev in t. i. live art performans, ki se bo končal tako, da bo festival dobil še zadnji eksponat na otvoritvi.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.