Gorenjska
794 ogledov

Podprli Kranj za lokacijo nove regijske bolnišnice

podpisi gorenjskih županov za regijsko bolnišnico v Kranju MO Kranj Podpisi pod pismo podpore širitvi regijske bolnišnice na Zlatem polju v Kranju.
Župani enajstih gorenjskih občin so podpisali pismo podpore za širitev regijske bolnišnice v Mestni občini Kranj, so danes popoldne sporočili iz Mestne občine Kranj. V pismu so izrazili tudi podporo in zahtevo, da se v prostorih obstoječih gorenjskih bolnišnic, to so Splošna bolnišnica Jesenice, Psihiatrična bolnišnica Begunje, Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik ter Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj, še naprej ohranjata in razvijata sekundarna in terciarna javna zdravstvena dejavnost. Hkrati spodbujajo ohranitev in razvoj Fakultete za zdravstvo Angele Boškin v Občini Jesenice.

Zdravstveno varstvo se na Gorenjskem izvaja razdrobljeno na štirih lokacijah. Nova regijska bolnišnica je zato nujna, kar že več let potrjujejo demografski podatki, število bolnišničnih obravnav, po katerih je Gorenjska uvrščena takoj za osrednjeslovensko statistično regijo, pomanjkanje prostorskih, kadrovskih in finančnih kapacitet, dotrajanost in arhitekturna neustreznost objektov, nezmožnost širitve in razdrobljenost programov oziroma dostopov do storitev zdravstvenega varstva v regiji.

Najboljši dostop do zdravstvenih storitev bi največjemu številu prebivalstva omogočila nova regijska bolnišnica v Kranju. Da je Kranj najboljša možna lokacija za novo pridobitev, so s pismom podpore izrazili tudi župani enajstih gorenjskih občin, poleg Mestne občine Kranj še občine Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas – Poljane, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in Žiri.

»Za načrtovano širitev regijske bolnišnice naštete občine podpiramo predlagano lokacijo Zlato polje v Mestni občini Kranj. Gradnja novih bolnišničnih kapacitet je pomembna na regionalni ravni in je v širšem javnem interesu,« so zapisali v pismu in dodali: »Širitev na območju MO Kranj bo lokalnim skupnostim Gorenjske omogočila najbližji dostop do zdravstvenih storitev največjemu deležu prebivalcev regije, hkrati pa razpolaga z najmočnejšo zaledno infrastrukturo (stanovanjska naselja, šole, vrtci itd), potrebno za učinkovito delovanje.«

Na Zlatem polju so na voljo zazidljiva zemljišča

Kranj med vsemi lokacijami, ki si prizadevajo za novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem, predstavlja najbolj poseljeno občino. Hkrati je zelo primeren tudi po časovnem dostopu iz drugih krajev v regiji. Bolnišnico bi zgradili na Zlatem polju, kjer ima MO Kranj primerno zazidljiva in v prostorskih načrtih namembna zemljišča; njihov največji lastnik je Republika Slovenija. Gre za območje z vso potrebno prometno infrastrukturo, avtocestnim dostopom (dva uvoza/izvoza – kar je zelo pomembno v primeru nesreč), neposredno bližino javnega prometa (v načrtu je tudi železniška povezava Zlato polje–Brnik–Ljubljana) in zaledno infrastrukturo. Pomembno vlogo igra tudi bližina letališča.

Regijska bolnišnica s 600 posteljami

»Vsi skupaj se zavzemamo za najboljšo možno rešitev za čim večje število ljudi. Regijska bolnišnica v Kranju bi omogočila prav to – bližino dostopa do zdravstvenih storitev največjemu deležu prebivalcev v regiji. Veseli me, da so župani desetih gorenjskih občin podprli naša prizadevanja. MO Kranj ne bo ovirala delovanja obstoječih zdravstvenih ustanov. Podpiramo njihovo nadaljnje delovanje in razvoj. Najbolj pomembno je, da na Gorenjskem čim prej pridobimo nove kapacitete,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec in dodal, da bo končni odgovor o lokaciji podala stroka. Danes je to, da ima MO Kranj podporo enajstih od 18 občin, povedal tudi na seji Sveta gorenjske regije.

Regijska bolnišnica v Kranju bi razpolagala s 600 posteljami. V njej bi bilo mogoče na letni ravni hospitalizirati 35.000 ljudi in opraviti 220.000 ambulantnih obravnav. Zaposlovala bi približno 1400 ljudi. Umestitev nove dejavnosti v prostor bi bila na tem območju optimalna – tako demografsko kot geografsko. Ker se Kranj razvija v pametno mesto, bo v prihodnje nudil digitalno platformo z vsemi podsistemi, ti pa bodo omogočili delovanje najmodernejše bolnišnice.

 

 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 23:03 04.oktober 2021.

    ok jesenice so definitivno out, ampak kranj ? ljudje južno od kranja imajo UKC tako blizu da so že skor tam. avtocesta je pol leta neprevozna,.. za nekoga iz Jezerskega , Škofje Loke ali Železnikov je čist vseeno al gre ...prikaži več v Kranj al pa v Ljubljano. za nekoga iz bohinja ali kranjske gore , ki dajansko nimata niti avtoceste lep del poti pa se vsaka minuta pozna. ob tem je treba računat na to da se populacija v zg. gorenjski v času turističnih sezon zelo poveča in urgence polnijo turisti.

  • Carbon 19:24 04.oktober 2021.

    Kdo bo pa noter delu od zdravstvenega osebja,glede na to da medicinke bezijo iz bolnic?!