Gorenjska
2315 ogledov

Pohodne poti so namenjene pohodnikom

zima, pohod, sneg Profimedia Držite se uhojenih in označenih poti, čim manj zahajajte proč od njih.
Kolesarjenja v naravnem okolju je tudi zaradi električnih koles čedalje več, nekateri gorski kolesarji niti zdaj, pozimi in kljub snežni odeji, ne mirujejo in se vozijo po planinskih poteh. Javni zavod Triglavski narodni park bo, kot napovedujejo, v prihodnje skupaj s Planinsko zvezo Slovenije in lokalnimi turističnimi organizacijami začel z bolj načrtovanim opozarjanjem, da so pohodne poti namenjene pohodnikom.

Naravovarstvene nadzornike Triglavskega narodnega parka je na vožnjo s kolesi po zasneženih planinskih oziroma pohodnih poteh v prejšnjem tednu opozorilo več pohodnikov. "Takšne dejavnosti v tem letnem času absolutno ne sodijo v ta prostor, tako z vidika varnosti, saj je na poteh veliko pohodnikov, in družbene sprejemljivosti kot tudi z vidika zimskega počitka narave s čim manj vznemirjanja zelo občutljivega živalskega sveta.

Zavedamo se, da je doživljanje Triglavskega narodnega parka v zimskem času za mnoge obiskovalce posebno doživetje in izziv, vendar vas ob tem pozivamo k spoštljivemu in obzirnemu ravnanju v naravi. Držimo se utrjenih uhojenih oziroma označenih poti in čim manj zahajajmo proč od njih."

Pohodniki tudi sicer opažajo, da je kolesarjenje v naravnem okolju, ne samo znotraj Triglavskega narodnega parka, vse bolj razširjeno.

Kolesarjenje v gozdu, kolesar | Avtor: M. Ha. Fotografija je simbolična. M. Ha.

O kolesarjenju v naravnem okolju pohodniki obveščajo tudi Planinsko zvezo Slovenije in lokalne turistične organizacije. "Skupaj z njimi bomo v prihodnje skupaj opozarjali, da so pohodne poti namenjene pohodnikom," je pojasnila Petra Mlakar, pristojna za odnose z javnostmi v Javnem zavodu Triglavski narodni park.

Vse, ki bi se radi naužili kolesarjenja v zimskih razmerah, pa iz JZ TNP pozivajo, da "to počnejo na površinah, ki so temu namenjene in na katerih je takšno početje bolj varno. Pohodne poti pa so namenjene pohodnikom."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.