Gorenjska
783 ogledov

Poklon heroju Žagarju in padlim Selške čete

Spominske slovesnosti ob smrti narodnega heroja Staneta Žagarja
1/2
Mestna občina Kranj Spominska slovesnost ob spomeniku, postavljenemu v spomin Stanetu Žagarju in borcem Selške čete, na Planici nad Crngrobom.
Ob 79-obletnici smrti narodnega heroja Staneta Žagarja in 14 borcev prve Selške čete so danes pri spomeniku na Planici oziroma na razpotju pod vasjo Planica nad Crngrobom pripravili spominsko slovesnost.

Kranjski župan Matjaž Rakovec se je v imenu Mestne občine Kranj s polaganjem venca poklonil vsem padlim. Borcem pa se je zahvalil, ker opomnijo in spomnijo na zgodovinske prelomnice, pomembne za naš obstoj.
Že včeraj je tudi podžupan Janez Černe položil venec v spomin na Staneta Žagarja na njegov spomenik v Vojašnici Petra Petriča v Kranju.

Stane Žagar je bil učitelj in po njem se imenujejo tudi najvišje nagrade v šolstvu in med drugim tudi osnovna šola v Kranju.

Julija 1941 je na Gorenjskem vodil priprave na oboroženo vstajo ter skupaj z Jožetom Gregorčičem tudi vojaške akcije proti nemškim okupatorjem. Kot eden glavnih vodij partizanskih čet se je udeležil večine bojev na Gorenjskem. Vodil je Cankarjev bataljon v bitkah v Poljanski dolini in v tridnevni bitki pri Dražgošah. Delal je tudi v pokrajinskem vodstvu OF in Komunistične partije Slovenije. Z njimi je prezimil pri Selški četi, 27. marca 1942 pa so bili zaradi izdaje na Malem rovtu nad Crngrobom obkoljeni in pri preboju je s 14 soborci padel tudi 46-letni Žagar.

Povojna jugoslovanska oblast je Staneta Žagarja 5. julija 1951 razglasila za narodnega heroja. Sedanja Vojašnica Petra Petriča v Kranju se je do oktobra 1991, ko je jugoslovanska armada zapustila Slovenijo in tudi vojašnico, imenovala Vojašnica Staneta Žagarja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.