Gorenjska
1017 ogledov

Poklon pesniku Sorškega polja

Jenkova hiša v Kranju, Kranj
1/2
M. Ha. Hiša, v kateri je živel Simon Jenko v Kranju (Tomšičeva ulica oziroma Pot na kolodvor 2).
Jutri, v torek, 18. oktobra, ob 11. uri se bodo s poklonom ob grobu pesnika Sorškega polja Simona Jenka v Prešernovem gaju začeli Jenkovi dnevi. Zadnji dan, 27. oktobra, bodo v Mestni knjižnici Kranj tudi podelili Jenkovo nagrado, za katero so nominirane štiri pesniške zbirke. Izšle bodo tudi Kranjske vaje s pesmimi osnovnošolcev in dijakov.

Simon Jenko je slovenski pesnik in prozaist. Rodil se je 27. oktobra 1835 na Podreči in umrl 18. oktobra 1869 v Kranju. Pokopan je v Prešernovem gaju. Jenkovi dnevi so v spomin na pesnika, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike, čeprav je v svojem življenju izdal le eno pesniško zbirko s preprostim naslovom Pesmi (1865).

Partnerjem, ki so doslej pripravljali Jenkove dneve, to so Društvo slovenskih pisateljev, Javna agencija za knjigo RS, Kulturno društvo Simona Jenka - Šmonca iz Mavčič, Zavod za turizem in kulturo Kranj in Mestna občina Kranj, se letos pridružuje še Mestna knjižnica Kranj.

Jutri, v torek, kot smo navedli v uvodu, se bodo ob 11. uri poklonili pesniku Simonu Jenku z recitalom v Prešernovem gaju. V četrtek, 20. oktobra, bo v Mestni knjižnici Kranj ob 17. uri nastopil Andrej Rozman - Roza z Rozastimi pesmimi. V petek, 21. oktobra, se bodo pesnika ob 17. uri spomnili s prireditvijo na Mavški tržnici v Mavčičah.
V soboto, 22. oktobra, se bo ob 9. uri začel pohod po Poti Jeprškega učitelja, in sicer od Drulovke do Podreče. Pot Jeprškega učitelja je učna pešpot na desnem bregu reke Save, poimenovana je po Jenkovi noveli Jeprški učitelj. Ob poti so predstavljene naravne in kulturne značilnosti. Zaključek na Podreči bo v duhu pesnika Sorškega polja in bo hkrati namenjena tudi obeležitvi praznika Krajevne skupnosti Mavčiče.
V torek in sredo, 25. in 26. oktobra, vsakič ob 19. uri, bosta v Mestni knjižnici Kranj koncerta: v torek bo nastopil Rok Terkaj - Trkaj, v sredo pa pesniško-glasbeni s pesnico Anjo Zag Golob in s skladateljem in pianistom Dragom Ivanušo.

Vrhunec Jenkovih dni bo zadnji dan, v četrtek, 27. oktobra, ob 19. uri v dvorani Mestne knjižnice Kranj, ko se bodo z izbranimi pesmimi predstavili letošnji nominiranci in bodo enemu izmed njih podelili letošnjo Jenkovo nagrado.

Nominiranci za letošnjo Jenkovo nagrado, ki jo že 37. leto zapored za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so Brane Mozetič: Aktivistovi zapisi (Škuc, 2022), Jernej Županič: Orodje za razgradnjo imperija (LUD Literatura, 2021), Nataša Velikonja: Prostor sredi križišč (Škuc, 2021) in Kristina Kočan: Selišča (Litera, 2021).

Pesnik Sorškega polja

Jenku pogosto pravimo pesnik Sorškega polja in ena izmed njegovih bolj znanih pesmi iz narave opeva prav Sorško polje. Rodil se je v revni hiši v vasi Podreča, družina pa se je pozneje preselila v vas Praše, kjer je Jenko tudi preživel mladost, njegova rojstna hiša v Podreči pa je leta 1865 zgorela. Šestdeset let po pesnikovi smrti so njegovi rojaki na tem mestu postavili spomenik.

Simon Jenko | Avtor:

Med letoma 1864 do 1866 je Jenko živel v Kranju in opravljal pisarniško delo pri notarju Jožetu Strgarju. Ponovno se je vrnil v Kranj poleti leta 1869 in tu istega leta jeseni tudi umrl. Na hiši v Kranju, kjer je živel (Pot na kolodvor 2), je spominska plošča, v njej pa je bila leta 2019 postavljena razstava.
Za spominsko ploščo na Jenkovi hiši ter za pokop in nagrobni spomenik v Prešernovem gaju, kjer je Jenko pokopan, je poskrbela tedanja Kranjska čitalnica. Izdelavo spomenika so zaupali znanemu podobarju in kamnoseku Janezu Vurniku st., ki za svoje delo ni zahteval honorarja. Spomenik iz nabrežinskega marmorja je zasnovan v obliki znamenja po zgledu Prešernovega nagrobnega spomenika. Marmorni portretni medaljon pesnika pa je delo Vurnikovega sina Janeza Vurnika ml., navajajo na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Jenkova nagrada

Prvi Jenkov nagrajenec je bil leta 1986 Niko Grafenauer. Slovesnost ob podelitvi nagrade je v preteklosti zamenjala več lokacij, v preteklosti je bila Mavčičah pod okriljem Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca. Ob 150. obletnici smrti 2019 so jo denimo podelili v Prešernovem gledališču Kranj, lani v avli Mestne občine Kranj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.