Gorenjska
892 ogledov

Poklon spominu na bazoviške junake

Komemoracija, Prešernov gaj, Kranj, spomenik bazoviškim junakom
1/4
Primož Pičulin Spominska slovesnost v Prešernovem gaju ob 92. obletnici usmritve bazoviških junakov. Na njej je bil eden od govornikov tudi kranjski podžupan Janez Černe.
Pri spomeniku bazoviškim junakom v Prešernovem gaju v Kranju so se danes s polaganjem vencev in kulturnim programom poklonili spominu na štiri tržaške domoljubne Slovence, ki so jih pred 92. leti usmrtili v Bazovici. Goste in udeležence sta pozdravila in nagovorila podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in župan Občine Devin-Nabrežina Igor Gabrovec.

Spominska slovesnost se je začela s častnim pozdravom Častne garde Slovenske vojske Republike Slovenije, ki je v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja tudi položila venec k spomeniku bazoviškim junakom. Ob žalni koračnici Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj so se z venci bazoviškim junakom poklonili tudi Mestna občina Kranj, Odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu, skupna delegacija obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji – Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, društvo TIGR, stranka Slovenska skupnost in Združenje borcev za vrednote NOB Kranj.

častna garda SV, Kranj, Prešernov gaj | Avtor: Primož Pičulin Primož Pičulin

Goste je najprej pozdravil kranjski podžupan Janez Černe in ob tej priložnosti voščil še ob 95. obletnici ustanovitve protifašističnega gibanja TIGR in Tajne organizacije Borba.

»Razlog, da se vsako leto zberemo na tem mestu, je tragičen, posledice pa pozitivne: srečujemo se, negujemo vezi z našimi ljudmi tudi izven meja. Obenem krepimo misel o miru, medsebojnem spoštovanju in vsakič znova kličemo k uporu proti politikam, ki nevarno težijo v nasprotno smer. Tudi v Evropi, ki je nastala na temeljih svobodne misli in delovanja, spet vznikajo oblastniki, ki se brez sramu spogledujejo z izključevalno in nestrpno politiko.
Ampak ostanimo optimistični in delujmo tako, da smo za zgled, kako se gradi povezana družba. V teh letih so slovesnosti ob spominu na bazoviško tragedijo prerasle v pravo evropsko antifašistično prireditev, ki širi danes še kako potrebna sporočila. Izredno nas veseli tudi, da, zahvaljujoč prizadevnemu delu naših rojakov, vedno večji odmev pridobiva tudi spomenik v Bazovici, saj je dobil status kulturnega pomena. To so izredno pomembni koraki in upamo, da bodo tudi dejanja štirih mladih Slovencev, nad katerimi so izvedli zločin, v svetovno zgodovino zapisana, kot si zaslužijo,« je poudaril podžupan Černe.

Komemoracija, Prešernov gaj, Kranj, spomenik bazoviškim junakom | Avtor: Primož Pičulin Igor Gabrovec, župan Občine Devin Nabrežina Primož Pičulin

»Štirje mladi fantje pričajo o vrednotah, ki so večne, ker so prepletene z načeli dostojanstva, ki je prva pravica slehernega človeka. Spominjajo nas, da sta jezik in narodna pripadnost svetinje, ki smo ju prejeli v dar od naših staršev in ju prenašamo na naslednje rodove. Spominjajo nas, da sta enakopravnost in enakovrednost vsakemu, prav vsakemu otroku položeni v zibelko, in da smo vsi enako krivi in odgovorni, če ju kdo izmakne.

Štirje mladi Slovenci nas opominjajo, da je pojem politične svobode prav tako neodtujljiva pravica, ki je ne moremo in ne smemo barantati za nobeno ceno. Takratna mladina se je odločila, da ne bo bilka v vetru. Odločili so se, da ne bodo kimali in da bodo usodo vzeli v svoje roke – za vsako ceno. Potrudimo se, tudi kot politiki in javni upravitelji, da presežemo vsakodnevno besedičenje, puhle obljube in skregana zagotovila, da presežemo jalove spore in skupaj pogledamo v čas, ki je pred nami. In novim generacijam ponudimo prostor, čas in priložnost, da pridobljenemu znanju, spominu in izkušnjam dodajo svoje pisane kamenčke v nadaljevanje živobarvnega mozaika, ki mu pravimo svet. Tako se na najboljši način vsak dan poklonimo tistim, ki so v najbolj temni noči verjeli v novo zoro,« pa je v nagovoru med drugim povedal župan Občine Devin-Nabrežina Igor Gabrovec.

Komemoracija, Prešernov gaj, Kranj, spomenik bazoviškim junakom | Avtor: Primož Pičulin Primož Pičulin

Pester spremljevalni kulturni program so z glasbo in recitacijami izvedli Združena moška pevska zbora Tabor in Stane Malič z Opčin pri Trstu pod vodstvom Davida Žerjala, Pihalni orkester MOK pod vodstvom gospoda Tomaža Kukoviča, dijakinja Gimnazije Kranj Irina Vranić ter častna straža tabornikov Rodu Modri val in skavtov Slovenske zamejske skavtske organizacije, Zveza tabornikov občine Kranj ter praporščaki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.