Gorenjska
722 ogledov

Poleg drugega kroga županskih volitev v Kranju tudi referendum

Mestna občina Kranj
V delu Kranja ob drugem krogu lokalnih volitev poteka tudi svetovalni referendum.

V štirih krajevnih skupnostih (KS) v Kranju bo v nedeljo poleg drugega kroga županskih volitev, na katerih bodo volivke in volivci izbirali novega kranjskega župana za prihodnja štiri leta med aktualnim županom Matjažem Rakovcem (SD) in njegovim izzivalcem Ivom Bajcem (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije), potekal tudi svetovalni referendum. V KS bratov Smuk, Primskovo, Planina in Huje so izrazili interes po spremembah imen in območij teh delov Mestne občine Kranj (MOK).

Po statističnih podatkih iz januarja leta 2018 je imela KS Primskovo 5079 prebivalcev. Od sredine leta 2018 pa naj bi bila približna ocena števila prebivalcev strnjenega večstanovanjskega naselja Planina 3 znotraj KS Primskovo 1482 oseb, starejših od 18 let. Družbena in bivanjska problematika prebivalcev Planine 3 naj bi bila precej drugačna od preostalih prebivalcev KS Primskovo. Po izraženih predlogih je tako njihova večinska volja, da se odcepijo od KS Primskovo in se priključijo k podobnemu stanovanjskemu naselju oziroma h KS bratov Smuk. Zaradi skupnih mej obeh krajevnih skupnosti bo katastrska delitev lažja in manj zahtevna.

Mestna občina Kranj je avgusta lani prejela tudi sklepa Svetov KS Planina in Huje. Člani obeh svetov sta občini predlagala izvedbo referenduma, na katerem občani odločajo o združitvi omenjenih krajevnih skupnosti. Oba sveta se namreč strinjata z združitvijo v eno krajevno skupnost z imenom KS Planina - Huje. »Zaradi uresničevanja skupnih interesov in ciljev je smotrno in rentabilno pristopiti k združitvi,« izpostavljata sveta omenjenih KS.

Za izvedbo referendumov je za vsakega predvidena ocena stroškov v višini 15.000 evrov. Odločitev volivcev na svetovalnem referendumu sicer ne zavezuje občinskih organov. Sprememba statuta, s katero se ukine ožji del občine oziroma spremeni njegovo območje, pa lahko začne veljati šele po izteku mandata sveta ožjega dela občine, torej čez štiri leta.

Komentarjev 2
  • kmetek 09:14 01.december 2022.

    Vsem prepovedat volilno pravico.

  • Plavi-mil 08:36 01.december 2022.

    Je levičarski kandidat zadosti albanezov uvozil, da bo dobil drugi mandat, se zgleduje po ljubljanskemu opankarju, njemu tudi uspeva z uvoženimi volilci. Zakonodajo bi bilo potrebno sporemeniti, uvoženi osebki , ne morejo in ne smejo odločati o SLOVENSKIH županih.