Gorenjska
869 ogledov

Policija: Gore niso hribčki, kamor se gre v supergah

s supregami na 2300 metrov FB PU Kranj Na fb so policisti ob reševanju štirih tujcev zapisali: A kdo ve, katera sila je tele mestne pobe do 2300 metrov s supergami na Prisank vodila? Gor je sneg, pot pa (še) ni asfaltirana ...
Ekipa za helikoptersko reševanje z Brnika je bila danes trikrat aktivirana zaradi prijav nesreč v gorah, posredovali pa so tudi reševalci iz kar šestih GRS: Mojstrane, Bovca, Bohinja, Kranjske Gore, Tržiča in Jezerskega.

Že ob 8. uri je ekipa z vojaških helikopterjem poletela na pomoč gorskim reševalcem iz Mojstrane, ki so preverjali informacijo o domnevnih klicih na pomoč v severni triglavski steni. Gorski reševalci in helikopter niso našli nobenega poškodovanega.

Okoli 10. ure je ekipa poletela na Krnska jezera v občini Kobarid, kjer je skupaj z GRS Bovec pomagala lažje poškodovanemu planincu. Pri vzponu proti  Planinskemu domu pri Krnskih jezerih je padel in si poškodoval glavo. Prepeljali so ga v UKC Ljubljana.

Sredi popoldneva so reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah reševali še tujega planinca, ki je na območju Viševnika v občini Bohinj v neustrezni obutvi zdrsnil in si pri padcu poškodoval roko in nogo. Bil je na meji večjega padca, ker gre za zelo strm in spolzek teren. Oskrbeli so ga in prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Tudi včeraj opoldne so na območju Prisojnika na Kopiščarjevi poti kranjskogorski gorski reševalci in vojaški helikopter reševali štiri neustrezno opremljene tujce, ki so se zaplezali. Nepoškodovane so prepeljali v dolino.

Največ neustrezno opremljenih planincev v zadnjem obdobju je tujcev, ugotavlja policija.

S Policijske uprave Kranj zato opozarjajo na previdnost, ustrezno opremo in odgovornost. Stanodajalce, pri katerih  so  nastanjeni  tujci,  prosimo, naj  jih seznanijo z razmerami v sredogorju in visokogorju. Gore niso »hribčki«, kamor bi šel s »supergah«, so zapisali policisti.

Gorski reševalci so v gorah danes reševali tudi na klasičen način. Okoli 16. ure si je pri Stegovniškem slapu v Jelendolu, občina Tržič, pohodnica poškodovala nogo. Reševalci GRS Tržič so jo imobilizirali in izročili reševalcem nujne medicinske pomoči Tržič.

Še ena planinka se je okoli 18. ure poškodovala pri sestopu s Češke koče v občini Jezersko: gorski reševalci GRS Jezersko so jo oskrbeli na kraju in nato prenesli v dolino.

Delovna sobota, 3. julija, se je za bohinjske reševalce končala šele zvečer. Ob 20.16 sta se namreč pri sestopu s planine Lopučnica v občini Bohinj izgubili planinki. Gorski reševalci GRS Bohinj so nepoškodovani planinki našli in na klasični način pospremili do Koče na sedmerih jezerih.

Komentarjev 7
  • Igor Jurše 08:58 05.julij 2021.

    Novice o smrtih v hribih si sledijo ena za drugo,nemo ,brez komentarjev.Leta tečejo in pride dan ko rešujejo nekoga v supergah.Rigidna planinska zveza slovenije, pa v svojem nepoznavanju trendov,napredka v tehnologiji in materjalov namesto da bi posredovala informacije od katerih ...prikaži več bi vsi kaj imeli,opleta z takimi floskulami o supergih.

  • Igor Jurše 08:41 05.julij 2021.

    Zanimiv bi bil podatek,koliko planincev se je ponesrečilo v zadnjih letih obutih v gojzarje in koliko je bilo slovitih opankarjev in obutih v superge.

  • munja 22:12 04.julij 2021.

    Pa kdaj, za božjo voljo, boste že začeli pisat kazni za počenjanje neumnosti v gorah??? Ni dovolj opozarjanje, KAZEN je tista, ki bo mogoče spametovala vsaj polovico teh kretenov, ki ogrožajo sebe in velikokrat tuja življenja. Najlažje je uporabljat davkoplačevalski denar!!