Gorenjska
1284 ogledov

Policija najde tretjino pogrešanih

Iskalna akcija 13-letnika z Bleda, iskanje PU Kranj Iskalna akcija na Bledu, september 2020.
Kranjskogorski policisti so minulo noč dobili prijavo o pogrešani starejši občanki. "Gospa je onemogla, padla je blizu doma, a ni mogla vstati. Našli so jo policisti," so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. Že od 3. aprila naprej pa svojci pogrešajo 81-letno Kitajko Wang Yuling, ki začasno živi na Bledu in so jo nazadnje videli v Mlinem ob jezeru. Kljub trudu v iskalni akciji, v kateri so sodelovali gasilci, reševalci podvodne službe in policisti, ki so območje pregledali tudi s helikopterjem, izginule še niso našli.

Prav jutri, 7. aprila, bo minilo eno leto, odkar je izginil Boštjan Lavtar z Bleda, nazadnje so ga videli na območju Podhoma. Oblečen je bil v modro trenirko, temnejšo tanko puhovko in rumeno-črne Scott superge. ...  Od 28. julija lani pogrešajo Heleno Novak z Belce v Kranjski Gori, domnevno je bila oblečena v temnejši kolesarski kombinezon, temnejše športne čevlje, okoli pasu pa torbico. Njeno kolo so našli priklenjeno v Mojstrani pri križišču za Jerebikovec ...

In kako je z iskanjem pogrešanih, kdaj se v iskanje dejavno vključi policija, kaj vse botruje temu, da ljudje kar izginejo,  ... vse to smo vprašali na Policijsko upravo (PU) Kranj.

Na gorenjsko številko 113 so lani sprejeli 167 klicev o pogrešanih osebah. Mnogi so bili najdeni praktično takoj in je šlo večinoma za krajše pogrešitve bodisi zaradi zdravstvenih razlogov (slabotne osebe, skrbi svojcev ali prijateljev, da se je sorodniku oziroma znancu kaj zgodilo, ker se ne oglasi na telefon) bodisi izostanek iz socialno-varstvenih zavodov in podobno. V 38 iskalnih akcijah, nekatere so trajale tudi več dni, so na Gorenjskem iskali 28 pogrešanih. Pet pogrešanih so lani našli mrtvih.

Dveh pogrešanih, že prej smo ju omenili, to sta Boštjan Lavtar in Helena Novak, pa doslej še niso našli.  Pri obeh je bilo poleg klasičnega zbiranja obvestil opravljeno tudi obsežno iskanje na terenu. Zato je še vedno aktualen poziv, če ima kdor koli kakšne koristne informacije o pogrešanju, da jih sporoči na telefonsko številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200,  so opozorili s PU Kranj.

Vsako leto 500 prijav pogrešanih v Sloveniji

Na leto policija po vsej Sloveniji prejme okoli 500 prijav pogrešanih oseb, od katerih predstavljajo otroci in mladoletniki v povprečju okoli 30 odstotkov. Največ pogrešanih je odraslih oseb in starejših, predvsem gre za osebe z demenco ali drugimi starostnimi boleznimi, ali pa za izgubljene osebe v gorah in podobno. Večina prijav pogrešanja je podana v enem dnevu in v enem dnevu je večina pogrešanih tudi najdena.

Na vprašanje, kako hitro se pogrešani vrne domov oziroma koliko časa poteče običajno, da pogrešanega najdejo bodisi policija, reševalci in gasilci bodisi svojci, sosedje in drugi, so nam s Policijske uprave Kranj odgovorili, da je polovica odraslih pogrešanih najdena v dveh do treh urah, v roku 10 ur je najdeno več kot 70 odstotkov pogrešanih, v 24 urah več kot 80 odstotkov.
"Skrbi pa nas teh preostalih 20 odstotkov: ti ostanejo pogrešani in zanje obstaja večja verjetnost, da potrebujejo pomoč. Za otroke do 14. leta pa velja, da jih je več kot 90 odstotkov pogrešanih najdenih približno v štirih urah po prijavi," so navedli s PU Kranj.

Pogrešane osebe se same vrnejo domov v okoli 30 odstotkih, policija jih najde tudi okoli 30 odstotkov, nekje okoli 30 odstotkov pa jih najdejo starši, svojci, prijatelji ali sosedje. Nekaj pa je tudi takih, ki se jih najde v bolnišnicah. V nekaj odstotkih do nekje 10 odstotkov je najdenih mrtvih, največkrat kot posledica naravne smrti, nesreče in samomora.

In kdaj se dejavno v iskanje vključi policija, kdaj pa reševalci in gasilci?

"Policija se na prijavo pogrešanja odzove takoj in začne izvajati ukrepe za najdbo osebe. Prve aktivnosti so vedno usmerjene predvsem k pogovoru s prijavitelji, poizvedbam pri prijateljih, znancih, v šolah, službah in drugih osebah, ki bi lahko dale koristne podatke. Sočasno se vse informacije analizirajo in na podlagi tega izvajajo nove poizvedbe. Vse prijave pogrešanih se vnesejo tudi v različne evidence in druge sisteme medsebojnega policijskega informiranja, tako v Republiki Sloveniji, kot tudi v sosednjih državah oziroma območju EU, pa tudi sveta, če je pogrešanje v tujini. Vedenje o življenju pogrešane osebe je ključno za iskanje.

Če obstaja verjetnost, da je oseba na določenem kraju, se policija odloči tudi za izvedbo iskalne akcije. Takih je okoli 35 odstotkov primerov prijav pogrešanih oseb. Gre za organiziran pregled terena oziroma območja, kjer obstaja verjetnost, da bo pogrešana oseba najdena. Okoli 60 odstotkov akcij izvede policija sama, v 40 odstotkih pa policija v iskalne akcije vključi pripadnike sil za zaščito, reševanje in pomoč. To so vodniki reševalnih psov, gorski reševalci, gasilci, potapljači, jamarji, sorodniki, sosedi itd. Kdo sodeluje, je odvisno od velikosti in vrste terena, poznavanja območja, specialnih znanjih, zbranih informacij in resursov," so nam odgovorili s PU Kranj.

Od težav v šoli, razočaranja v ljubezni do bolezni

Vzroki za odhod od doma so zelo različni, pojasnjujejo policisti. Pri mladoletnikih gre lahko za težave v šoli ali doma,  raziskovanje, razočaranje v ljubezni, lahko tudi nasilje v družini.
Pri odraslih osebah so največkrat zaznane težave v družini, službi, bolezen, ljubosumje, lahko tudi finančne težave.
Pri starejših osebah pa so vzrok za izginotje običajno zdravstveni razlogi, se pravi bolezen, demenca, ...
Osebe so lahko pogrešane tudi zaradi izvršitve samomora ali ker so doživele nesrečo.

Prijavitelj je lahko vsak

Pogrešanje osebe lahko prijavi vsakdo ne glede na to, ali prijavitelj izvira iz družinske, delovne ali širše socialne mreže osebe in ne glede za katero pogrešano osebo gre. Za policijo je bistveno poznavanje pogrešane osebe in sposobnost podaje relevantnih podatkov ob prijavi. Pogrešitev prijavite na policijski postaji ali na interventno telefonsko številko 113.

Kdo vse je v Sloveniji na seznamu pogrešanih, je objavljeno na povezavi https://www.policija.si/index.php/pogresani?view=tiralice
Na "gorenjskem seznamu" oziroma seznamu pogrešanih z območja Policijske uprave Kranj pa je od leta 1981 do 1990. leta zapisanih sedem ljudi, od leta 1998 do vključno lanskega leta pa še 16 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.