Gorenjska
873 ogledov

Policija: Zmotili so se Belgijci

Covid-19, testiranje Profimedia Covid-19, testiranje
Kranjski policisti doslej niso ugotovili, da bi državljan Kosova, ki je imel pri sebi tako pozitiven kot negativen test na okužbo z britansko različico koronavirusa (tudi t. i. angleški sev), storil kaj nezakonitega.

Poročali smo že, da policisti v Kranju prednostno obravnavajo državljana Kosova, z začasnim bivališčem v Sloveniji, ki je kljub okuženosti potoval iz Bruslja v Slovenijo. S Policijske uprave Kranj so danes sporočili, da doslej v preiskavi niso ugotovili znakov uradno pregonljivih dejanj. V dopisu medijem so zapisali, da je tujec sredi januarja preko Slovenije opravil tranzit s Kosova do Belgije, kjer je na začasnem delu. Tam je bil napoten na testiranje, po katerem sta bili izdani dve potrdili pristojne belgijske organizacije. Na prvem potrdilu je bil zabeležen podatek, da je test negativen. Dan kasneje pa je bilo izdano še novo potrdilo, da gre pri prejšnjem za pomoto, in da je test pozitiven.
Obe potrdili je izdala ista organizacija in sta pristni. Na kakšen način in če je bil tujec seznanjen z drugim potrdilom, policija še preverja.

V Kranju je čakal na prevoz na Kosovo

V soboto, 23. januarja, se je isti tujec potem preko Slovenije vračal na Kosovo. Kranjski policisti so ga izsledili v Kranju, ko je v okviru tranzita sam čakal na nadaljnji prevoz. Do sedaj ni bilo ugotovljeno, da bi bil tujec po pozitivnem rezultatu v Sloveniji s kom v  stiku, so pa policisti italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s  katerim se  je  tujec  pripeljal do Slovenije. Po izsleditvi je bil državljan Kosova, ki ima v Sloveniji urejen status tujca, takoj ustrezno nameščen v karanteno.

Zbiranje določenih podatkov še poteka, morebitni  nadaljnji  ukrepi pa bodo izvedeni, če bodo v zadevi ugotovljene nove okoliščine, so še dodali s PU Kranj.

Poskusi izmikanja

So pa policisti za izvajanje izravnalnih ukrepov včeraj obravnavali poskus izmikanja  odreditvi  karantene. Dopoldne so v Slovenijo s pretečenim potrdilom o negativnem  testu  (več  kot  48 ur oziroma 10 dni) poskušali vstopiti trije državljani Kosova z urejenim statusom v Sloveniji. Ker niso izpolnjevali pogojev za vstop brez odreditve karantene, so se prostovoljno vrnili v  Avstrijo: a eden od njih je že dve uri pozneje v avtobusu ponovno poskušal stopiti v Slovenijo. Policisti so ga zaznali in mu odredili karanteno.

Policisti na kontrolnih  točkah svoje aktivnosti  usmerjajo predvsem v preprečevanje  širjenja okužb s koronavirusom, hkrati pa opravljajo tudi naloge policije v segmentu odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj ter prekrškov, razlaga naloge policije mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.