Gorenjska
1510 ogledov

Poljanska Sora in Sora sta primerni za kopanje

Reka Sora v Goričanah, naravno kopališče, Medvode Visit Medvode Kopališče v Goričanah pri Medvodah.
Občina Škofja Loka vsako leto na začetku kopalne sezone naroči strokovno analizo vzorcev površinskih kopalnih voda na lokacijah naravnih kopališč oziroma kopalnih območij, kjer je poleti največ kopalcev, to je v Podlubniku (Selška Sora), Visoko in kopališče Puštal (Poljanska Sora). Enako pa za reko Soro na kopališču v Goričanah že od leta 2017 naprej naroča monitoring Zavod Sotočje Medvode, ki v tem vidi v prihodnosti eno najprepoznavnejših turističnih točk v občini Medvode.

Tudi letos je strokovno analizo po naročilu Občine Škofja Loka v začetku junija 2022 izvajal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Oddelek za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja Kranj. Rezultata vzorčenja Poljanske Sore na obeh lokacijah, tako na Visokem kot na kopališču v Puštalu sta ustrezna in tako je po kriterijih za kopalne vode Poljanska Sora primerna za kopanje.

Rezultat vzorca vode Selške Sore v Podlubniku pa je bil v času vzorčenja zaradi bakterij fekalnega izvora neustrezen.

Z Občine Škofja Loka so pojasnili, da na območju sosednje občine Železniki v sklopu urejanja protipoplavnih ukrepov intenzivno potekajo gradbena dela, zato je Selška Sora v spodnjem toku precej motna. Glede na rezultate izvedene analize in dejstvo, da gradbena dela predvidoma letos še ne bodo povsem dokončana, pristojni v letošnji kopalni sezoni odsvetujejo kopanje v Selški Sori.

Lebdeči delci v vodi sicer nimajo neposrednega vpliva na zdravje ljudi, imajo pa posreden vpliv na zmanjšano varnost kopalcev. V motni vodi je zmanjšana vidljivost je in zato nevarnost utopitve večja.

Tudi Sora v Goričanah je primerna

Tudi javni Zavod Sotočje Medvode je že naročil meritev ustreznosti, in ta je pokazala, da reka Sora sicer kalna, ampak primerna za kopanje, nam je ob našem poizvedovanju pojasnil Jure Galičič, vodja turističnih programov na zavodu Sotočje.

Iz poročila analize, ki ga opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Oddelek za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolij Kranj, je razvidno, da so vzorčenje izvedli 2. junija na naravnem kopališču pri jezu v Goričanah in da so bile tedaj na sami reki Sori vidne nečistoče naravnega izvora: cvetni prah, listje in les. Rezultat vzorčenja pa je ustrezen in po kriterijih za kopalne vode je reka Sora v Goričanah primerna za kopanje.

 

 

Komentarjev 1
  • PhoebePritchard 17:22 19.junij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>>> Www.OrdCash.Com