Gorenjska
217 ogledov

Polna žlica kulture

Zgodovinska mesta
1/2
spletna stran Združenje zgodovinskih mest
Kulturno-gastronomski abonma? "Povežite potepe po mestih z obiskom muzejev in galerij, razstav in prireditev. Združite obisk mesta s spoznavanjem njegovih okusov. Izberite kulturno-gastronomski abonma Polna žlica kulture, ki naj vam običajen dan ali večer spremeni v doživetje, polno kulturnih spoznanj!" Tako nagovarja Združenje zgodovinskih mest Slovenije domače goste oziroma domače turiste.

Gre za nov kulturno-turistični projekt, ki so se ga domislili v Združenju zgodovinskih mest Slovenije ob svoji 20-letnici in so ga danes predstavili v Škofji Loki. Začel se bo avgusta v Radovljici z razstavo Ivan Ivačič, prva slovenska kuharska TV zvezda, zaključil pa avgusta 2022 v Piranu s koncertom Aca Biščeviča, Tomaža Hostnika in Saške Kolarič.

Generalna sekretarka združenja Mateja Hafner Dolenc je razložila, da želijo domače goste spodbuditi, da potujejo od Brežic, Celja, Idrije, Jesenci, Kamnika, Kopra, Kostanjevice na Krki, Kranja, Metlike, Novega mesta, Pirana, Ptuja, Radovljice, Slovenj Gradca, Slovenskih Konjic do Škofje Loke, Tržiča in Žužemberka. V teh mestih pa obiskujejo gledališča, likovna razstavišča, prisluhnejo koncertom in literarnim večerom. V vsakem mestu bo tudi pestra kulinarična ponudba. Izbrati bo možno med tremi različicami abonmaja. Polna žica kulture za vse prireditve, Krožnik dobrega od Koroške do Dolenjske in Krožnik dobrega od Alp do Jadrana.

Gledališke predstave, koncerti, folklorni nastopi, razstave ...

V Kranju bo Prešernovo gledališče odigralo svojo predstavo, v Škofji Loki bo koncert ansambla Il terzo Suono. Na Jesenicah bo nastopila metliška folklorna skupina Ivan Navratil, jeseniški gledališčniki pa bodo nastopili v Metliki s predstavo Vozi, Miško. V Tržiču bo spomladi koncert Pihalnega orkestra Tržič in Godbe na pihala Slovenske Konjice in ta isti koncert bo tudi v Slovenskih Konjicah. Novo mesto bo edino gostilo dva dogodka oziroma koncerta: na prvem bo pela samospeve Josipa Ipavca sopranistka Urška Arlič Gololičič, drugi bo t. i. Modra noč s skupino Ensemble amici musici Carinthi.

V Šentjurju bo mogoče prisluhniti operi Julija. Na Ptuju bo pregledna razstava Silvan Omerzu, v Idriji pa razstava Odlite sledi nekdanje Auerspergove železarne iz Dvora. V Kamniku se obeta literarni večer Alma M. Karlin Svet pred domačim pragom, v Celju pa pravljice Gašperja Križnika iz Motnika in okolice ...

"Mnoga gledališča, muzeji skoraj v vsakem mestu, številne galerije, knjižnice, glasbeno-plesni dogodki, ki bogatijo življenje naših mest, smo povezali in kot  bisere nanizali v ogrlico kulture zgodovinskih mest. In nastal je kulturni abonma zgodovinskih mest za 20 skupnih let, ki ga povezuje 20 izjemnih kulturnih dogodkov, mest članic«, je dejala Mateja Hafner Dolenc in poudarila tudi pomen sodelovanja s Slovensko turistično organizacijo (STO), ki je Združenju zaupala v upravljanje enega nosilnih produktov slovenskega turizma Mesta in kultura. Tudi s to mislijo so v kulturni abonma dodali vrhunsko kulinarično ponudbo, kajti gastronomija je bila in je del identitete zgodovinskih mest.

 | Avtor:

Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za razvoj, inovacije in evropske projekte na Slovenski turistični organizaciji (STO), je izpostavila pomen sodelovanja z Združenjem zgodovinskih mest Slovenije. »Slovenska turistična organizacija je za leti 2018 in 2019 kulturo opredelila za nosilno temo slovenskega turizma. V ta namen je bil pripravljen Operativni načrt trženja kulturnega turizma Slovenije. V letih 2020 in 2021 je nosilna tema gastronomija. Zato veseli, da prav letos, ko je Slovenija nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021, dobivamo nov produkt, ki povezuje kulturo in gastronomijo v obliki vsebinsko bogato zasnovanega abonmaja. Produkt prihaja v pravem času, ob sproščanju ukrepov in ponovnem zagonu turizma, in daje dodaten motiv za odkrivanje ponudbe zgodovinskih mest Slovenije. Na STO tudi letos posebno pozornost namenjamo domačim gostom, ki jih k odkrivanju Slovenije spodbujamo v sodelovanju s številnimi partnerji v okviru kampanje Zdaj je čas. Moja Slovenija. Prepričana sem, da jih bo abonma nagovoril na način, da pri raziskovanju Slovenije zavijejo z uhojenih poti in se prepustijo skrbno izbranim doživetjem«, je povedala Barbara Zmrzlikar.

Projekt podpira tudi ministrstvo za kulturo. Podporo in povezavo med zgodovinskimi mesti, ki predstavljajo najboljšo kulturno dediščino, ter kulturnimi ustanovami in turizmom, je na današnji predstavitvi v Škofji Loki pozdravila v. d. generalne direktorice na direktoratu za kulturno dediščino Jelka Pirkovič.

O tem, kako so k oblikovanju kulturno-gastronomskega abonmaja pristopili Novomeščani, pa je razložil direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac. "Sodelujemo z dvema avtorskima vsebinama lastne produkcije, gostimo dve produkciji od drugod ter prodajamo abonmaje in gastronomska doživetja tako preko spleta kot na blagajni Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu. Prodaja je zasnovana kot košarica, kjer lahko kupci izbirajo posamezne pakete kulturnih doživetij, zraven pa dodajajo gastronomska doživetja. Pri tem so z izbiro večih kombinacij paketov deležni posebnih popustov. Verjamemo v uspeh skupne akcije," je dejal Makovac.  

Več informacij in prodaja vstopnic za izbrane abonmaje in kulinarične menije je na spletni strani Zgodovinska mesta Slovenije ali pa osebno na blagajni Zavod Novo mesto na Novem trgu v Novem mestu.

 

 

Komentarjev 1
  • Edward_Adkins 12:13 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦