Gorenjska
892 ogledov

Pomagajo vsem potrebnim pomoči, nihče nima prednosti

Skladišče RKS OZ Kranj
1/2
RKS OZ Kranj Vhod v skladišče na Gregorčičevi 10, nekdanja Stara Sava v Kranju.
V teh predprazničnih dneh imajo človekoljubne organizacije še posebno veliko dela. Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Kranj, vse leto skrbi za pomoči potrebne družine oziroma njihove družinske člane, in ne samo v decembru: v tem tednu je potekala zadnja večja letošnja delitev hrane, in sicer za vse uporabnike, nam je pojasnil Marjan Potrata, sekretar RKS OZ Kranj.

"Letošnje leto je ob rednih humanitarnih aktivnostih in programih, ki jih izvajamo, prineslo še begunce iz Ukrajine, ki smo jim v najboljši možni moči pomagali in jim bomo tudi v letu 2023. Deležni so bili pomoči tako v vrednostnih bonih, hrani, oblačilih in higienskih pripomočkih. Nekaterim smo pomagali tudi pri vključevanju v družbo in lažji prilagoditvi glede na razmere," je navedel Marjan Potrata.

Na vprašanje, ali v zadnjem obdobju beležijo povečanje prošenj za člokoljubno pomoč, je sogovornik dejal, da "pomoč konstantno raste. Do konca letošnjega leta bomo skupno pomagali več kot 2350 uporabnikom naših humanitarnih programov in aktivnosti".

Rdeči križ Slovenije, paket, človekoljubna pomoč | Avtor: Vsebina paketov pomoči se spreminja. Fotografija je iz arhiva RKS Območnega združenja Kranj.

V okviru RKS OZ Kranj deluje komisija za socialno dejavnost, ki zaseda redno mesečno in obravnava prejete vloge za plačilo položnic. Ker sredstva niso neomejena, komisija skrbno pretehta, komu bodo namenili finančno pomoč. Še posebej skrbno komisija obravnava družine z majhnimi otroki in prošnje, kjer so starši brez rednih prihodkov oziroma so brezposelni.
Višina odobrene pomoči za plačilo položnic je različna, okvirno se giblje od 50 do 100 evrov na posamično vlogo. Prosilci običajno vlagajo položnice za elektriko, ki imajo prednost, kot tudi za gretje, stroške bivanja, itd. Na letni ravni tako kranjsko združenje RKS nameni približno od 6000 do 8000 evrov finančne pomoči za plačilo položnic.

Oblačila in obutev v Kranju na Gregorčičevi 10, kjer imajo skladišče, razdeljujejo skozi vse leto in tudi v decembru ni nič drugače. Seveda v zimskem času razdeljujejo tudi zimska oblačila.

RKS OZ Kranj, ki pokriva območje Mestne občine Kranj in sosednjih občin Naklo, Jezersko, Preddvor, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem, skrbi, kot smo že omenili, tudi za begunce iz Ukrajine. Trenutno gre za 70 družin oziroma od 150 do 170 ljudi.

"Begunci iz Ukrajine še vedno prihajajo, včasih k nam pridejo begunci, ki so že nekaj mesecev bivali na drugi lokaciji v Sloveniji. Pomagamo jim s hrano, z oblačili, obutvijo, boni za trgovino in s svetovanjem ter drugimi oblikami pomoči."
Na vprašanje, ali lahko vsem pomagajo oziroma ali v Kranju dajejo prednost tistim, ki dlje časa bivajo tu oziroma imajo stalno bivališče, pa je Potrata odgovoril, da je "Rdeči križ Slovenije institucija, ki pomaga vsem pomoči potrebnim, torej ne moremo govoriti o tem, kdo ima prednost in kdo ne."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.