Gorenjska
748 ogledov

Pomislite na žive, na pokojne lahko mislite doma

Škofja Loka arhiv občine Škofja Loka/ Sašo Kočevar
»Za praznike ostanite doma, ne hodite na pokopališča in na obiske, ne družite se,« je danes na novinarski konferenci preko zooma pozival svoje občane župan občine Škofja Loka Tine Radinja. Epidemiološka slika v Škofji Loki je, kot je dejal, izjemno zaskrbljujoča in radi bi se izognili eksponetni rasti obolelih. Samo v občini Škofja Loka so imeli v zadnjih sedmih dneh 400 novih potrjenih okužb s koronavirusom. Podobno je v vseh štirih občinah na Škofjeloškem in razmere so blizu najslabših če že ne najslabše v državi.

Na pokopališčih v občini Škofja Loka pripadniki civilne zaščite opozarjajo ljudi k odgovornemu obnašanju, zaprli so vodo, saj ne želijo, da bi se morebitne okužbe prenašale preko zalivalk. V sosednji občini Železniki pa so danes ob 8. uri zjutraj zaradi težkih epidemioloških razmer celo zaprli pokopališča, ta odredba, ki sta jo izdala civilna zaščita (CZ) in župan Anton Luznar, pa velja do 2. novembra do 21. ure.

Gospodinjstva v Škofji Loki so v teh dneh prejela tudi posebne letake civilne zaščite, v katerih jih opozarjajo na priporočila NIJZ. Poveljnik CZ Nikolaj Kržišnik je ob tem omenil, da javnih igrišč niso zapirali, saj velja, da jih lahko naenkrat uporabljajo le člani istega gospodinjstva. Prav tako ni zaprta živilska tržnica, ampak so le omejili hkratno število prodajalcev in kupcev na 20. Ker so potencialni viri okužb isti prostori, je civilna zaščita ponovno opozorila upravnike večstanovanjskih stavb, naj še več skrbi namenijo zaščitnim ukrepom.

Občani naj seveda hodijo na svež zrak, a naj se izogibajo druženju, in v ta namen so tudi odstranili klopi na Lubniku in Križni gori. Zaenkrat redarji v Škofji Loki še niso izdajali glob, ampak so le opozarjali. »Skupaj z zdravstvenim in negovalnim osebjem tudi pripadniki civilne zaščite delamo preko svojih običajnih možnosti. Vsi pri tem izpostavljamo ne le sebe, ampak tudi svojce, zato apeliram na vse, da zdaj ni čas, ko bi izkazovali svojo individualnost. Odgovorni bodimo vsi: od prvega v državi do zadnjega na vasi,« je še poudaril Nikolaj Kržišnik.

Na probleme zaradi nespoštovanja karantene ali izolacije je opozorila tudi Romana Pintar iz zasebnega zdravstvenega zavoda RR v Škofji Loki. »Škofja Loka je majhna in večkrat se je že zgodilo, da zdravniki, ki so predpisali ukrep pacientu, tega nato srečajo na ulici, v trgovini… Tu so nujno potrebne izboljšave. Če je predpisana karantena ali izolacija, ostanite doma, ne sprejemajte obiskov in upoštevajte distanciranje od članov gospodinjstva. Zdravstveni delavci delamo po cele dneve, zato prosim občane, da ste potrpežljivi. Po telefonu kličite le tisti, ki nimate dostopa do spletnih tehnologij, vsi drugi pošljite elektronsko pismo,« je prosila Romana Pintar.

Zdravnica Romana Pintar je napovedala, da lahko v prihodnje pride do resnih težav pri obravnavi t. i. neokužene populacije z covidom-19, kajti če zdravniki delajo v covid ambulanti, ne morejo hkrati obravnavati drugih bolnikov, zato je potrebno ažurno spremljati objavljene urnike. »Zaenkrat razmere obvladujemo, a dostopnost do zdravnika bo lahko kmalu veliko slabša, zato se začnite obnašati zaščitno, ostanite doma. Prestavite obisk pokopališča in pomislite na žive, na ranljive, med katere sodijo tudi tisti, ki so na kemoterapiji, onkološki bolniki. Na pokojne lahko pomislite tudi doma in doma prižgete svečo in pomolite zanje …«

Grozeče napovedi

»Mnoge družine pred prazniki hodijo skupaj po nakupih v trgovine. Ne delajte tega, kupujte raje preko spleta, čim manj se izpostavljajte. In še: spomladi smo govorili, da ne poznamo nikogar, ki bi zbolel zaradi koronavirusa. No, zdaj govorimo, vsi že poznamo koga, ki je zbolel. Grozi nam, da bomo v prihodnje govorili, da vsakdo pozna koga, ki je bil v bolnišnici. In prišlo bo tudi do tega, da bomo rekli,  da vsi poznamo koga, ki je umrl za koronavirusom. Majhno mesto smo, zato se nehajmo obnašati neodgovorno. Težave na primarni zdravstveni ravni naraščajo in težave so z oddajo bolnikov na sekundarno raven,« je dejala Romana Pinter in omenila, da vsak dan v ambulanti obravnavajo 10 ljudi, ki imajo jasno klinično sliko, da so zboleli za koronavirusom. V prihodnje bo testiranj manj in zato tudi podatki, ki so objavljeni na sledilniku covid, v resnici ne odražajo pravih razmer. Virus je med nami, zato upoštevajte navodila NIJZ, vlade in ostanite doma, je bila jasna zdravnica iz Škofje Loke.

V rdeči coni v telovadnici OŠ Jela Janežiča je zdaj še vedno 30 stanovalcev Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSSS), devet se jih je že vrnilo v dom. CSSS pri delu pomaga osem medicinskih sester in dva zdravnika, ki se vključujejo po svojih zmožnostih, pa tudi prostovoljci. In kot je povedal župan Tine Radinja, je bil odziv prostovoljcev odličen.

Zmeda pri tolmačenju in poziv delodajalcem

Da pa je bila tudi v Škofji Loki precejšnja zmeda zaradi različnega tolmačenja, kaj je izolacija in kaj karantena, pa je potrdila tudi zdravnica Romana Pintar. Narejeno je bilo veliko, a ne povsod. Po 23. oktobru namreč velja, da zaposleni o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo delodajalca. Delodajalec pa se nato v sodelovanju z zdravniki medicine dela odloči, ali lahko oseba dela od doma, ali se ji lahko delo organizira tako, da ne bo možen morebiten prenos okužbe na druge zaposlene med delom in niti med prihodom na delo in iz dela domov, ali pa naj oseba ostane v karanteni na domu. 

Zato so na današnji novinarski konferenci poslali apel delodajalcem, naj delujejo proaktivno, in naj po možnostih odrejajo zaposlenim delo na daljavo.

Nekateri delodajalci v teh časih razmišljajo večinoma o tem, kako veliko naročil imajo in kako bo zaradi odsotnosti trpela proizvodnja. A bolni bo, če bo hodil normalno v službo, okužil še druge, saj je covid-19 res izjemno hitro nalezljiv. In potem bo zares izpadel celoten proizvodni proces za par tednov, je dejala zdravnica Romana Pintar. Posebej je še opozorila, da so otroci lahko asimptomatični, zato je potrebno, da niso v tesnem stiku s starimi starši. V Škofji Loki je veliko družin, kjer so okužene vse generacije: mlajši dajo to skozi, zatakne pa se pri starejših, je dejala zdravnica.

V Škofji Loki je eno od žarišč tudi Vrtec Škofja Loka: zbolelo je 37 zaposlenih na različnih delovnih mestih. Najprej jih je zbolelo več v centralni kuhinji, zdaj pa jih je največ bolnih med strokovnimi delavci. V Centru za slepe, slabovidne in starejše pa je po zadnjih podatkih zbolelo 26 zaposlenih.

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 15:23 30.oktober 2020.

    Jajo in hojsic,oba lahko dr*kata domace in ne drzavljanov. Stekata? Mhm,ne stekata. Pri babnicah bi bila ze bivsa....

  • Avatar Leon
    Leon 14:27 30.oktober 2020.

    Pomislite na žive, na pokojne lahko mislite doma.............res je ! Tako razmišljajo v državi ,kjer ljudstvo zaupa oblastem in verjame v pravno državo ,ki ni Slovenija . Laži ,sprenevedanja ,natolcevanja ,žalitve vseh ,ki mislijo drugače ..........kdo zaupa takšnim barabam .