Gorenjska
451 ogledov

Pomoč kranjskega Rdečega križa za več kot 2300 ljudi

Rdeči križ Kranj M. Ha.
"Trenutne razmere na socialno-humanitarnem področju so primerljive s tistimi v jeseni 2021, seveda z razliko, da beležimo povečanje uporabnikov iz Ukrajine, ki jih minulo jesen ni bilo. Zaradi vojne v Ukrajini imamo na Rdečem križu Slovenije, Območno združenje Kranj, trenutno evidentiranih 61 družin iz Ukrajine, za katere skrbimo z mesečnimi paketi hrane, oblačili in obutvijo, " nam je na vprašanje o razmerah odgovoril Marjan Potrata, sekretar kranjskega območnega Rdečega križa, ki deluje na območju Mestne občine Kranj ter občin Šenčur, Cerklje, Naklo, Preddvor in Jezersko.

Septembra in oktobra običajno začnejo še naraščati skrbi pri socialno ogroženih, zato nas je zanimalo, kako je s človekoljubno pomočjo v Kranju, ali je dovolj zalog v skladišču in kako je z donacijami. Marjan Potrata je uvodoma pojasnil, da je "skupno število naših socialnih uporabnikov več kot 850, skupaj z njihovimi družinskimi člani pa več kot 2300."
Povišanega števila prošenj za plačilo položnic zaenkrat še ne beležijo, kajti kurilna sezona se je šele začela. Prošnje bodo v nadaljevanju leta in spomladi 2023. "Socialna komisija, ki enkrat mesečno pregleda prejete vloge in se odloči, katere gredo v plačilo, poskuša to narediti čim bolj enotno, tako da v povprečju plačamo položnico v višini približno 60 do 80 evrov, odvisno od števila prejetih vlog," je še razložil sekretar.
V Kranju tudi ni težav glede humanitarne pomoči, ki jo dobivajo iz Sklada Evropske unije. "Smo ravno v fazi letošnje tretje, in hkrati zadnje pomoči iz Sklada EU, tako da bo vsa hrana predvidoma do konca oktobra v našem humanitarnem skladišču. Sledila bo delitev."

Glede založenosti s hrano in oblačili pa je Marjan Potrata navedel, da je skladišče humanitarne pomoči RKS OZ Kranj dobro založeno, saj prostovoljke in prostovoljci tedensko skrbijo, da se zaloge obnavljajo, hkrati pa "naše združenje z našimi donatorji, ki donirajo tudi nova oblačila, zelo dobro sodeluje. Ob tej priložnosti se jim tudi zahvaljujem za pomoč in razumevanje," je dejal.

Na pripombo, da je mogoče zaradi slabših socialnih razmer pričakovati, da bo denarnih donacij manj, pa je odgovoril, da je res trenutno finančnih donacij manj, a da verjame, da bo drugače, ko bodo predstavniki krajevnih organizacij Rdečega križa začeli s pobiranjem članarine za leto 2023.

"Verjamem, da bodo prebivalke in prebivalci Slovenije znali ceniti vse tisto pozitivno, kar smo v minulem obdobju naredili na humanitarnem področju, in da bodo tudi finančno s članarino in prostovoljnimi prispevki podprli naše delo oziroma delo krajevnih organizacij Rdečega križa, saj tako zbrana sredstva v celoti ostanejo za delo krajevnih organizacij RK OZ Kranj," je sklenil pogovor sekretar Marjan Potrata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.